Ludovic Orban fizetőssé tenné, Florin Cîțu meghagyná ingyenesnek az oltást

2021.05.24. 17:17

A két román politikus egy ideje eltávolodott egymástól, szeptemberben pedig minden valószínűség szerint a PNL vezetéséért fognak megküzdeni. Jelen nyilatkozat is ebbe a keretbe illeszthető.

Ludovic Orban fizetőssé tenné, Florin Cîțu meghagyná ingyenesnek az oltást

A jobbközép román kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt hétfőn ünnepelte megalapításának 146. éves évfordulóját. A párt elnöke, a korábbi miniszterelnök – jelenleg házelnök – Ludovic Orban piacpárti liberálishoz méltón tett is egy kijelentést a liberálisok ünnepségén:

szerinte csak a jelenlegi rendkívüli helyzetben ingyenes a koronavírus elleni oltás az országban, azonban a későbbiekben ez fizetőssé válna.

Orban szerint a továbbiakban a nátha elleni oltással kellene hasonlóságot mutasson a koronavírus elleni oltás is: ingyenesen csak a veszélyeztetett csoportokat oltanák be, míg a többi csoportokat csak akkor, ha azok igényelnék azt – természetesen fizetség ellenében.

Pár órával később megszólalt a miniszterelnök, a szintén PNL-s Florin Cîțu is.

„Romániában az oltás ingyenes, nem volt arról szó a kormányban, hogy fizetőssé válna, így ingyenes marad a továbbiakban is”,

mondott ellent pártbeli felettesének, Orbannak a miniszterelnök.

A két nemzeti liberális politikus szemléleti különbsége a szeptemberben esedékes PNL-kongresszusra vezethető vissza: Ludovic Orban indulni fog egy újabb pártelnöki mandátumért, az Orban-ellenesek pedig a jelenlegi miniszterelnököt, Cîțut indítanák vele szemben.

Hogy áll keleti szomszédunk az oltással?

Ahogy arról korábban beszámoltunk: keleti szomszédunk

az oltási kedvben nagy visszaesést mutat,

és miközben egyre inkább elfogyni látszik az oltakozni hajlamosak száma, az ország ezt rengeteg látványos akcióval próbálja megemelni.

Oltómaratont tartottak már nemcsak a bánsági Temesváron, hanem a fővárosban, Bukarestben és számos más nagyobb városban is, ahol időpontfoglalás és regisztáció nélkül lehetett oltáshoz jutni. Kolozsváron és Bukarestben amerikai mintára drive-through oltóközpont is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatós zenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban, még a népszerű Drakula-mítoszt is az oltáskampány népszerűsítésére használták fel, ugyanis oltópontot alakítottak ki a Drakula lakóhelyének tartott törcsvári kastélyban is, ahol bárki beoltathatta magát.

Sőt a csíksomlyói búcsún még a sztárpap, Böjte Csaba is beoltatta magát: akciója azonban nem érte el a kívánt eredményt, ugyanis a három napos csíkszeredai oltásmaratonon 250-nél is kevesebben oltották be magukat.

Az oltási kampány megakadása mellett azonban egy hete már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés a piacok, zsúfolt helyek kivételével.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs a politikusok Facebookjáról

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek