Alakul az előválasztás Erzsébetvárosban is: a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is indul

2021.05.22. 11:51

Ezzel már öt főre nőtt a Terézvárost és Erzsébetvárost magában foglaló választókerületben az ellenzéki jelöltek száma. A 2014-es és 2018-as parlamenti választáson is a DK-s Oláh Lajos győzött.

Alakul az előválasztás Erzsébetvárosban is: a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is indul

Újabb névvel bővült a Terézvárost és Erzsébetvárost magában foglaló budapesti 6-os választókerületben elinduló ellenzéki jelöltek listája,

ugyanis a Párbeszéd pártigazgatója és országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio bejelentette, hogy ebben a körzetben méretteti meg magát az előválasztáson.

Kocsis-Cake közleményében azt írja, hogy korábbi terézvárosi önkormányzati képviselőként pontosan ismeri a helyiek problémáit, és célja, hogy a „Legyen zöld a Körút!” névre keresztelt programját végrehajtsa, aminek keretében több projektet is tervezett, ám hogy e kapcsán pontosan mely területeket zöldítené, és ezt országgyűlési képviselőként miként, már nem részletezi.

Jelenleg így öten fognak megmérkőzni, hogy ki legyen az ellenzéki jelölt a választókörzetben:

+ Almási-Kecskés Gusztáv, korábbi KDNP-s politikus, akit a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöl;

+ Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért és köztisztaságért felelős alpolgármestere, akit a Jobbik jelöl;

+ Oláh Lajos, a körzet jelenlegi országgyűlési képviselője, a Demokratikus Koalíció tagja;

+ Tompos Márton, a Momentum KorrupcióVadász munkacsoportjának vezetője;

+ és hozzájuk csatlakozik most Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és országgyűlési képviselője, akit az MSZP is támogat.

Azonban a lista még bővülhet, ugyanis az LMP még nem jelentette be, hogy a párt indít-e jelöltet a körzetben, vagy ha nem, akkor kit támogatna, míg a nemrégen alakult Újvilág Néppárt elnöke, Pálinkás József a napokban jelentette be, hogy pártja is részt vesz majd az ellenzéki előválasztáson, azonban még nem mutatták be az összes jelöltjüket.

Aki a körzetben megnyeri az előválasztást, vélhetően majd a 2022-es parlamenti választáson mandátumot szerez,

hiszen 2014-ben és 2018-ban is az ellenzék nyert, méghozzá úgy, hogy az ellenzéki pártok között nem volt teljes a koordináció: mindkét választás alkalmával indított saját jelöltet az LMP és a Jobbik is, ennek ellenére 2014-ben Oláh Lajos a szavazatok 38,68 százalékát megkapva, mindössze 300 szavazattal múlta felül a Fidesz-KDNP jelöltjét, Rónaszékiné Keresztes Monika Máriát, míg 2018-ban már a szavazatok 45,85 százalékát megszerezve győzte le a fideszes Bajkai Istvánt. Oláht 2014-ben az összefogott baloldali pártok jelölték, míg 2018-ban ketten is visszaléptek a DK-s jelölt javára.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól startol el, amikor a jelöltek jelentkezhetnek a megmérettetésre, míg magára a szavazásra a 106 egyéni jelöltről szeptember 18. és 26. között kerül majd sor. A miniszterelnök-jelölti verseny második fordulója október 4. és 10. között lesz, ahol az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik meg egymással.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Kocsis-Cake Olivio / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek