Új szeparatista elnöke van Katalóniának, aki skót mintára szeretne új függetlenségi népszavazást

2021.05.21. 16:55

A baloldali Pere Aragonès amnesztiát követel Madridtól a szeparatista politikustársainak.

Új szeparatista elnöke van Katalóniának, aki skót mintára szeretne új függetlenségi népszavazást

Mint arról a magyar sajtóban szokatlan részletességgel, helyszíni anyagokkal beszámoltunk, február 14-én tartottak parlamenti választásokat Katalóniában. A választás legnagyobb kérdése az volt, hogy a három nagyobb párt közül –  az unionista, a madridi kormányt vezető szocialisták helyi leágazása, a Katalán Szociáldemokrata Párt (PSC), a szeparatista-szociáldemokrata Katalán Republikánus Baloldal (ERC) vagy a korábbi katalán elnök, Carles Puidgemont pártja, a jobboldali-szeparatista Együtt Katalóniáért (Junts) – ki szerzi a több szavazatot, illetve mekkora lesz a szeparatista többség a 135 fős katalán parlamentben.

A választásokat a PSC nyerte meg 33 mandátummal, azonban a három szeparatista párt, az ERC, a Junts és a CUP összesen 74 mandátummal rendelkezik, így egyértelmű volt, hogy Katalóniában a PSC listavezetőjéből, a korábbi madridi egészségügyi miniszter Salvador Illából nem lesz elnök. Ahogy az is, hogy a szeparatisták alakíthatnak kormányt, azonban kérdéses volt, hogy abba beleveszik-e a függetlenség kérdésében semleges progresszív baloldai Podemost vagy sem.

Végül azonban az új parlament május 21-én döntött: a korábbi ügyvivő kormányfőt, 

az ERC-s Pere Aragonèst választották meg a katalán elnöknek.

Hosszú koalíciós tárgyalások után lett kormány

A koalíciós tárgyalások közel három hónapig tartottak, de végül hétfőn sikerült megállapodnia a Juntsnak és az ERC-nek, hogy folytatják a közös kormányzást, pénteken pedig már a parlament 74 szavazattal meg is szavazta az új elnököt, Aragonèst.

A pártoknak öt nappal a május 26-i határidő előtt sikerült csak megállapodniuk,

hiszen ha addig az időpontig nem állt volna fel az új kormány, akkor új választásokat kellett volna tartani. A szeparatista pártok először márciusban próbálkoztak meg kormányalakítással, azonban a Junts akkor végül nem támogatta, hogy Aragonès vezesse az új kormányt – így csak május 17-én sikerült megállapodniuk a közös kormányzásban.

Párbeszédet kezdeményeznének Madriddal, de továbbra is függetlenedni akarnak

Aragonés az Azonnalinak is eljuttatott közleményében leírta, hogy

a cél egy szocialista, feminista, zöld és demokratikus átalakulás,

és emiatt az új katalán kormány a koronavírus-járvány miatt egy hétszázmillió eurós (közel 245 milliárd forint) társadalmi csomagot fog majd benyújtani. A közleményben emellett arról is írtak, hogy a két szeparatista párt megállapodott, hogy 

a skótokhoz hasonlóan szeretnének dönteni a függetlenségükről, és ehhez hajlandóak párbeszédet kezdeményezni a madridi kormánnyal.

Az általuk csak skót modellnek nevezett modell lényege, hogy úgy szeretnének népszavazást tartani a függetlenség kérdéséről, hogy azt a madridi kormány és a spanyol legfelsőbb bíróság is legálisnak tartja – Skócia 2014-ben úgy tartott egy ilyen népszavazást, hogy a brit kormánnyal megállapodtak róla. 

Aragonés emellett azt is kiemelte: fontos, hogy

a 2017-es, a madridi kormány és alkotmánybíróság szerint illegális függetlenségi referendum miatt elítélt katalán politikusok amnesztiát kapjanak.

Az új kormány tehát azt szeretné, hogy az Azonnalinak nagyinterjút is adó EP-képviselő, Carles Puigdemont is amnesztiában részesüljön, aki a népszavazás idején az elnöki posztot betöltötte, azonban a népszavazás miatt kénytelen volt Belgiumba menekülni, hogy ne tartóztassák le. De mellette még két EP-képviselőtársa, a szintén juntsos Clara Ponsatí és Antonio Comín is, akiknek a mentelmi jogát még március 9-én függesztette fel az Európai Parlament – a Fidesz szavazataival együtt. Aragonés azt is szeretné, hogy Madrid Puigdemont korábbi alelnökét, az ERC-s Oriol Junquerast is engedje szabadon. Junqueras a népszavazás után Katalóniában maradt és 2019 októberében a népszavazás megszervezése miatt hűtlen kezelés, illetve zendülés szítása miatt 13 év börtönbüntetésre ítélték.

Az új ERC-Junts-kormánynak a 135 fős parlamentben 65 mandátuma van, így nincs többsége, azonban a szintén szeparatista CUP kívülről támogatja majd őket, amivel már 74 mandátumos parlamenti támogatottságot tud felmutatni az új szeparatista, szocialista-liberális kormány.

Érdekel, hogy milyen Katalónia helyzete? Olvasd el a témában írt cikkünket itt! Inkább egy katalán politikustól hallanád mindezt? Olvasd el a korábbi katalán elnökkel, Carles Puigdemonttal készített interjúnkat itt!

NYITÓKÉP: Az új elnök pártja, a Katalán Republikánus Baloldal irodája előtt. FOTÓ: Esquerra Republicana de Catalunya / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek