Ismét összevesszett Matovič és a gazdasági miniszter, most a szlovák költségvetés módosításán

2021.05.20. 09:25

A volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter harca még távolról sem ért véget Pozsonyban: terítéken Szlovákia költségvetésének módosítása.

Ismét összevesszett Matovič és a gazdasági miniszter, most a szlovák költségvetés módosításán

Gyorsított parlamenti eljárásban módosítana a költségvetésen a legnagyobb szlovák kormánypárt, mivel a költségvetési hiány további megnövelésével kívánják a koronavírus-válságot enyhíteni. Igor Matovič, a március 28-án lemondott miniszterelnök, mostani pénzügyminiszter a Szlovákiában jelentős munkaadó US Steel amerikai acélipari konszern vezetőivel való tárgyalás után, szerdán Pittsburghben jelentette be mindezt, amellyel kiváltotta a gazdasági miniszter és a koalíciós SaS elnöke, Richard Sulík éles tiltakozását
 

Matovič úgy gondolja ugyanis, a koronavírus-járvány év eleje óta is 3 milliárd eurós kárt okozott Szlovákiának, a mostani költségvetési tartalék pedig szerinte nem lesz elég ennek a fedezésére.

Ezért mintegy 300 millió eurós vésztartalékot is képezne az új költségvetésben.
 

A legnagyobb kormányzó párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja (OĽANO) elnöke és a kormány pénzügyminisztere szerint még így, a megemelt 3,4 milliárd euróval sem bizonyos, hogy a kiesés teljes mértékét fedezni lehet a gazdaságban, ezért további pár százmillió eurós hiányt sem tart elképzelhetetlennek.
 

A pénzügyminiszter szavaira reagálva jelentősen felháborodott azonban Richard Sulík gazdasági miniszter és SaS-elnök: szerinte Matovič tervei olyan extrém mértékben növelnék meg a fiskális hiányt, hogy azért már a következő generációk felelnének eladósodással. Sulíkra Matovič viszont úgy reagált, „állítólagos koalíciós partnere” csak széthúzást szít, ezzel pedig szétveri a kormányt.
 

„Lassan kezdem azt hinni, hogy a szakértők pártjából a szétverők pártjává változik az SaS”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ezután kifejezte, szerinte Sulík nem is ismeri még pontosan az általa beterjesztett javaslatot, arról a kormányban Matovič már három egyeztető tárgyalást is tartott, az SaS elnöke azonban szerinte egyiken sem vett részt. Erre a vádra Sulík úgy reagált saját sajtótájékoztatóján, ugyancsak szerdán, nem kell feltétlenül ott lennie minden tárgyaláson, helyette ülnek ott a szakértői, akik neki is részletesen beszámolnak az újabb tervekről. A gazdasági miniszter ugyanakkor erősen kifogásolja, hogy Matovič a költségvetési számok módosítását gyorsított eljárásban akarja a parlamentben tárgyalni.

A feszültségek kiújulása azonban nem ma, hanem még május 9-én kezdődött a szlovák kormányban. Ekkor derült ugyanis ki, hogy Matovič és Eduard Heger kormányfő lemondatnák a koalíció igazságügy-miniszterét is, miután az úgyszint koalíciós partner Za ľudíban politizáló Mária Kolíková ellen az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Kolíkováról ugyanis kiderült, családjának tagjai nyertek jó néhány állami közbeszerzést, a vele közös céget működtető mostohatestvérét viszont korábban sikkasztásért ítélték el. Matovič, Heger és az OĽANO és koalíciós partnerei végül leszavazták a bizalmatlansági indítványt, és ígéretet tett arra, leváltja Kolíkovát, ő azonban eddig még a helyén maradt.

Az Igor Matovič és Richard Sulík közötti feszültség azonban még ennél is régebbre, több, mint tíz évvel korábbra nyúlik vissza – erről itt írtunk bővebben.

MONTÁZS: Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter (balra, Fotó: Európai Néppárt / Wikimedia Commons) és Richard Sulík gazdasági miniszter (jobbra, fotó: Pavol Frešo / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek