„A politikusok és a média csak négyévente jönnek ide” – Karácsony Gergely falujában jártunk

Szerző: Szűcs Donát
2021.05.20. 07:08

Karácsony Gergely gyerekkora helyszínén, Nyírtasson jelentette be, hogy indul az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. Az Azonnali a helyszínre látogatott, hogy megértsük: milyen az a környék, ahonnan a magát most szimbolikusan a magyar vidékre pozícionáló miniszterelnök-jelölt indult, és mit gondolnak Karácsony jelöltségéről a nyírtassiak.

„A politikusok és a média csak négyévente jönnek ide” – Karácsony Gergely falujában jártunk

Karácsony Gergely május 15-én szombaton jelentette be, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.

Hazajöttem. Fontos dolgot szeretnék mondani nektek.

Hazajöttem. Fontos dolgot szeretnék mondani nektek.

Posted by Karácsony Gergely on Friday, May 14, 2021

„Nyírtasson vagyunk, egy kétezer fős faluban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kisvárdától úgy 12 kilométerre, mert innen indul minden. [...]

Vinnem kell Nyírtasst, a gyerekkorom színhelyét. Azt a falut, amelyről néhány évtizeddel ezelőtt azt írta valaki, hogy az egykori zsellérek utódai, Esze Tamás talpasainak a leszármazottai lakják.

Dolgos, örökké küzdő magyarok, Magyarország hátországa” – tűzte föl az országos politika térképére Karácsony a kis nyírségi falut a videóban, ahol felnőtt.

Az üzenet világos: Budapest főpolgármestere szimbolikusan nyitni akar a magyar vidék felé, hogy nagyobb eséllyel vehessen részt a miniszterelnökségért folyó versenyben. A bejelentés utáni kedden, egy esős reggelen autóba ültünk, és útnak indultuk Nyírtass felé, hogy megértsük, honnan indult az ellenzék legfontosabb választott pozíciót betöltő embere, és kik „Esze Tamás talpasainak a leszármazottai”, akikről a legújabb ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszélt.

A GALAXIS ESZPRESSZÓ: BÁR EZ A VIDEÓN NEM LÁTSZIK, KÖZEVETLENÜL INNEN, A HELY ELŐL JELENTKEZETT BE KARÁCSONY GERGELY, HOGY BEJELENTSE MINISZTERELNÖKI AMBÍCIÓIT.

Seszták, uborka, zsidó hagyományok

Nyírtass Budapesttől 270 kilométerre keletre, a Nyírségben található. Nagyjából kétezer ember lakik a faluban, a legközelebbi város a 12 kilométerre található, csaknem háromezer főt is befogadni képes stadionjáról és focicsapatáról is ismert Kisvárda.

A környéken Seszták Miklós, a görögkatolikus egyházhoz sok szállal kötődő egykori fejlesztési miniszter az úr: övé a más fideszes politikusok csapataihoz hasonlóan ma már az NB1-ben focizó Kisvárda FC, de ő a térség országgyűlési képviselője is. A 2018-as országgyűlési választásokon Seszták utcahosszal, 61,87 százalékos eredménnyel verte a kisvárdai egyéni választókerületben az ellenfeleit, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bázissal építette fel ügyvédként és vállalkozóként vagyonát, ami a parlamenti képviselők között is az egyik legnagyobb.

2018-ban Nyírtasson egyébként Seszták a teljes választókerülethez képest is felülteljesített: a két helyi szavazókörben 68 százalékos eredménnyel nyert.

A 2019-es önkormányzati választásokon az egyetlen polgármester-jelölt a faluban a fideszes Jenei Erzsébet volt, így 2021-ben immáron 11 éve ő vezeti a falut.

A helyiek elmondása szerint a rendszerváltás után a faluban két konzervgyár is megszűnt (bár maradt egy kisebb üzem), de az uborka a község életében azóta is fontos szerepet játszik: ez az egyetlen termék például, amit ottjártunkkor a központban felállított zöldségesstandnál a helyi közmunkások árultak, kilóját hétszáz forintért (a fürtös uborka a nagy áruházláncokban és Budapesten legalább ezer forint).

A 2010 ELŐTTI FÜGGETLEN POLGÁRMESTER, PAPP LÁSZLÓ VÁLLALKOZÁSÁNAK CÉGÉRE AZ EGYKORI TSZ KONZERVGYÁRA HELYÉN NYÍRTASSON.

A község történetében és életében fontos szerepet játszik a zsidóság is: a helyi izraelita temető közelében hamarosan átadnak egy kétszáz fő befogadására alkalmas, a Mazsihisz vezetésével épülő zarándokházat, hogy az innen származó haszid rabbik előtt rendszeresen tisztelgő, főleg Kanadából érkező zarándokoknak legyen hol megszállniuk.

„A média és a politikusok csak négyévente jönnek ide”

Nyírtassra eredetileg videóriportot forgatni érkeztünk: arról kérdeztük volna a helyieket, mit gondolnak Karácsony jelöltségéről, és hogy mit adhatna szerintük egy helyben nevelkedő miniszterelnök az országnak. Hamar kiderült, hogy ez nem megy majd egyszerűen, a nekünk nyilatkozó nyírtassiak – több közmunkás, egy helyi boltos és helyben élő nyugdíjasok is – túlnyomó többsége ugyanis halálra rémül, ha előkerül a kamera.

Ahogy azonban eltesszük a mikrofont és a kamerát, a helyiek varázsütésre nyílnak meg,

és rájövünk a bizalmatlanság okára is: pár nappal ezelőtt az Origo kérdezte a helyieket Karácsony Gergelyről, amiből a központban dolgozó közmunkások szerint egy Nyírtassra és a főpolgármesterre nézve is lejárató videó született. Emiatt döntöttek úgy többen, hogy bár szívesen beszélgetnek velünk, de csak és kizárólag kamerán kívül.

UBORKASTAND KÖZMUNKÁSOKKAL ÉS VÁSÁRLÓKKAL NYÍRTASS KÖZPONTJÁBAN. A FARZSEBBEN PIHENŐ MIKROFON KIKAPCSOLVA, ÍGY BARÁTSÁGOSAK A HELYIEK.

A helyiek médiával szembeni bizalmatlanságnak persze nem csak a kormánymédia áldásos tevékenysége az oka. A központban megbújó uborkastandnál dolgozó közmunkás asszony azt is nehezményezi, hogy „a média csak négyévente, a választások előtt jön ide, és a politikusok is”. Mikor rákérdezünk, hogy a megjegyzés csak Karácsonyra vonatkozik-e, kiderül: Seszták Miklós sem gyakori vendég erre, a kétezer fős Nyírtass már a közeli Kisvárdáról is nehezen látszik.

Analfabéta, alkalmatlan, művelt, értelmes

Miközben a helyi közmunkásokkal beszélgetünk, begurul a képbe egy biciklis alak.

„Őneki volt olyan nagy a szája a tévében, a Ferit kérdezzék!”

– szól valaki az uborkát mérő közmunkások közül. És valóban: megjelenik az Origo videójában füvet kaszáló Jáger Ferenc, aki analfabétának nevezte Karácsony Gergelyt. Az Azonnalinak gyakorlatilag szóról szóra elmondja ugyanazt, amit az Origonak nemrég: Karácsony analfabéta, diplomája nincs, a tizennegyedik kerületben is megbukott.

„Szégyen, hogy az ilyen tudatlan emberekkel azonosítják a falut”

– mondja egy, az uborkázó közmunkások körében hangadónak tűnő árus. Mikor fölvetjük, hogy akár ő is beszélhetne, és kiküszöbölhetné az Origo által a falu hírnevén esett csorbát, egy másik munkás világosan utal arra: úgy érzik, ha névvel és arccal nyilatkoznak, azzal az egzisztenciájukkal játszanak.

ÁLLÁSHIRDETÉS A BUSZMEGÁLLÓBAN: A KÖZMUNKA EGYIK ALTERNATÍVÁJA A BAROMFIFELDOLGOZÁS BRUTTÓ NYOLCSZÁZ FORINTOS ÓRABÉRÉRT A SZOMSZÉD FALUBAN.

Az uborkastand előtt kisebb vita alakul ki az Origonak is nyilatkozó férfival, amiből kiderül, hogy sok helyi egyébként büszke Karácsony Gergelyre és arra, amit a politikában Nyírtassról indulva elért.

„Az a Lánczi akkor mikor volt a helyzet magaslatán? Amikor felvette adjunktusnak az egyetemre, vagy most, amikor ócsárolja?”

– veti fel egy szintén uborkát vásárolni érkező, jólszituált asszony (Lánczi András, a Corvinus Egyetem jelenlegi rektora vette föl egykor Karácsonyt adjunktusnak a Politikatudományi Tanszékre, de szerinte úgy távozott, hogy képtelen volt az elvárt teljesítményeket elérni). . A stand mögött álló Laci azt is tudni véli, hogy azért Orbán Viktor angolja sincs a helyzet magaslatán.

Nem így vélekedik Karácsony Gergelyről az egyik nyírtassi vegyesbolt tulajdonosa. A saját bevallása szerint fideszes nő nem érti, hogy a helyben évtizedek óta nem élő politikus miért pont itt jelenti be a miniszterelnök-jelöltségét.

„Nem is igazi nyírtassi, az apját úgy helyezték ide a helyi gazdaságba. Nekem már a nagyanyám és a dédnagyanyám is itt élt”

– mondja.

A hely, ahol még a Lego-busz sem jár

Amikor viszont nem Karácsony Gergelyről, hanem helyi problémákról és ügyekről kérdezünk,

a fideszes boltosból és a Karácsonyt kedvelő közmunkásokból is egyszerre csak nyírtassi lokálpatrióta lesz.

Nincs rendben, hogy a temetőbe régóta ígért urnafal még mindig nincs kész, rossz állapotban vannak a helyi utak, a régiós központba, Nyíregyházára is kevés a közvetlen járat és több mint egy óra eljutni – sorolják a helyiek a problémákat.

A NYÍRTASSI TEMETŐ. AZ URNAFALAT A POLGÁRMESTER RÉGEN ÍGÉRI, MÉGSEM ÉPÜLT MEG EGYELŐRE.

A legnagyobb baj azonban mégsem a recsegő-ropogó tömegközlekedés vagy a temető: Nyírtasson ugyanis alig van munkalehetőség.

„Mehetünk a szomszéd faluba a baromfiudvarba százhúszezerért tizenhatórás műszakba”

– mondja az Orbán Viktor angoltudásával kapcsolatban is kételkedő férfi.

A kilencvenes években megszűnt két konzervgyár nagy űrt hagyott maga után, és hiába van ott például Nyíregyházán a hatalmas Lego-gyár – ahová csak Nyírtassról jár nagyjából ötven ember dolgozni a helyiek elmondása szerint – a Lego által indított munkásjáratok itt már nem közlekednek. Néhány kisvárdai üzem ugyan az itteni dolgozóinak is megoldja a munkába járását buszokkal, azonban ezt nem minden munkaadó teszi meg,

a hajnali és éjszakai műszakokba pedig nem nagyon lehet a Volánnal eljutni – sokan emiatt is esnek el a normálisabban fizető munkalehetőségektől.

Hallottunk például olyan helyi lakosról is, aki a közlekedési problémák miatt nem tudott elhelyezkedni ápolóként az egyik megyei kórházban – pedig a koronavírus-válság alatt erre biztosan nagy szükség lett volna.

AZ UTAK MINŐSÉGÉVEL ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL SOK NYÍRTASSI ELÉGEDETLEN.

Marad tehát a közmunka, de a nettó 54 ezer forintos közmunkásbérből megélni még Nyírtasson sem nagyon lehet.

A megoldást sok nyírtassi a munkahelyteremtés mellett a közmunkabérek emelésében látná, ezt várnák például egy Karácsony-kormánytól is

– de gyakorlatliag bárkitől, aki hajlandó és képes nekik segíteni.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / FB
FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek