Az LMP társelnöke mögé áll be az MSZP Nagykátán az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.19. 12:18

Schmuck Erzsébet így egyelőre az egyetlen megerősített jelölt Pest megye 9-es választókerületében, ami ha szorosan is, de nyerhető a hatpárti ellenzék számára.

Az LMP társelnöke mögé áll be az MSZP Nagykátán az előválasztáson

„Az egyik legszeretetreméltóbb ember, akit valaha ismertem” – így mutatta be Kunhalmi Ágnes, az MSZP női társelnöke az LMP női társelnökét, Schmuck Erzsébetet, aki Kunhalmi szerint nagyon sokat tett a parlamenti munkája során a zöld ügyekért, és

akit az MSZP már csak emiatt is támogat a nagykátai székhelyű Pest megye 9-es választókerületében az előválasztáson.

Így jelenleg még hivatalosan csak Schmuck Erzsébet indul a közös ellenzéki jelöltségért a körzetben, igaz, a DK-s nagykátai önkormányzati képviselő, Gyüre Károlyné neve is felmerült már egy DK-s kiadvány februári számában – erről azonban korábbi érdeklődésünkre a párt sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy a hirdetések nem tekinthetőek hivatalos bejelentéseknek, azok csupán arra szolgáltak, hogy a lehetséges jelöltekkel, erős emberekkel a párt szimpatizánsai megismerkedhessenek.

Márpedig Gyüre Károlyné jelenleg Facebook-oldallal sem rendelkezik, és nem találni arról a kiadványon túlmutató, megerősített információt, hogy valóban elindul ő is az előválasztáson – így egyelőre csak Schmuck Erzsébet részvétele a biztos.

Maga a nagykátai körzet egyébként, ha előreláthatóan nehezen is, de nyerhető lenne az ellenzéknek 2022-ben:

mind 2014-ben, mind 2018-ban a fideszes Czerván György nyert itt, de míg az előbbi esetben még 30,57 százalékponttal verte a mögötte befutó szocialista jelöltet, addig 2018-ban már csak 16,79 százalékponttal a jobbikost.

A hatpárti összefogás szempontjából releváns jelöltek összefogás nélkül 2014-ben 2,84 százalékponttal, 2018-ban pedig 6,35 százalékponttal szereztek összesen kevesebbet, mint a fideszes Czerván György – egy jó kampánnyal azonban ez a hátrány megfordítható lenne az azóta már összefogott ellenzék számára.

Schmuck Erzsébet maga egyébként 2014-ben és 2018-ban sem itt, hanem a budapesti 14-es körzetben indult: az Azonnalinak adott interjújában a váltást azzal indokolta, hogy szereti a kihívásokat, illetve

„azért ott indulok, mert nagykátai vagyok, nem egy »gyütt-ment«, akit csak oda ejtőernyőztek”.

Az interjúban azt is elmondta az LMP-társelnök, hogy szerinte a fideszes Czerván György is komoly ellenfélként tekint rá.

Az előválasztás egyébként július 26-tól startol el: ekkortól lehet hivatalosan bejelentkezni a egyéni választókerületi megmérettetésre, jelöltté végleg pedig akkor válhat az ember, ha az augusztus 23-tól kezdődő ajánlásgyűjtésen sikerül összeszedni legalább 400 szignót.

Ezt követően a 106 egyéni jelöltről való szavazásra (már ha lesz ugye mindenhol legalább két jelölt, akik között érdemes ezt lebonyolítani) szeptember 18. és 26. között kerül majd sor, második forduló nélkül.

Ebben az idősávban fogják megtartani a miniszterelnök-jelölti előválasztást is – az itt a legtöbb szavazatot szerző három jelölt jut majd be az október 4. és 10. között tartandó második fordulóba, ahol eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson.

NYITÓKÉP: LMP sajtóosztály

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek