A BME-n plasztikkártya nélkül is lehet személyesen vizsgázni, a Semmelweisen júniustól csak fizetős teszt után

2021.05.19. 11:05

A BME-n szigorú védelmi intézkedések mellett a védettségi igazolással nem rendelkezők is vizsgázhatnak majd személyesen, a Semmelweis Egyetem ugyanakkor megerősítette: az oltás hiába önkéntes, júniustól a kártyával nem rendelkezőknek fizetniük kell majd a jelenléti vizsgák és órák előtti koronavírus-tesztekért.

A BME-n plasztikkártya nélkül is lehet személyesen vizsgázni, a Semmelweisen júniustól csak fizetős teszt után

Két budapesti egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem is újraindítja a személyes jelenléthez kötött záróvizsgákat. Míg az orvosi egyetemen az oltatlanoknak negatív teszthez lesz kötve a személyes vizsga, amit június 1-től többnyire a hallgatóknak kell állnia, addig a BME az érettségikhez hasonlóan, szigorú biztonsági intézkedések mellett védettségi igazolvány, és negatív teszt nélkül is engedélyezheti a részvételt – ehhez viszont kérelem kell.

A BME-n kiadott rektori tájékoztatás arról szólt, hogy egyrészt 2021. május 11-től személyes jelenlétet is engedélyeznek a záróvizsgákhoz, másrészt kimondják, hogy „személyes jelenléttel szervezett záróvizsgán kizárólag a 60/2021. Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkező személy vehet részt”.

Józsa János rektor rendelkezése tehát elvileg úgy tünteti fel a helyzetet, hogy a tanulmányokhoz elengedhetetlen záróvizsgát csak védettségi igazolvány birtokában lehetséges teljesíteni.

BME: Az érettségihez hasonló rendszer áll föl

A tájékoztató által homályban hagyott részleteket az Azonnalinak Molnár Bálint, a BME rektori kabinetjének csoportvezetője tisztázta, aki az alábbi, lényeges részletekkel egészítette ki a honlapon már szereplő információkat (a kiemeléseket mi raktuk a szövegbe).

1. A záróvizsgák főszabály szerint távolléti formában (on-line) módon lesznek lebonyolítva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a személyes jelenlét melletti záróvizsga kivételes eset és a résztvevők önkéntes vállalásához kötött (a rektori tájékoztató engedélyezi és nem előírja egyes tanulmányi cselekmények jelenléti formában történő megszervezését);


2. a védettségi igazolvány előírása ezen kivételes esetben a résztvevők egészségének védelmét és záróvizsga közel szokásos jelenléti körülmények közötti lebonyolítását szolgálja;

 

3. a BME semmilyen formában nem kötelezi oktatóit vagy hallgatóit az oltás felvételére, az az érintett személy személyes döntése;

 

4. jelenléti záróvizsgán szigorú védelmi intézkedések mellett olyan személyek is részt vehetnek – kérelmükre –, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy negatív vírusteszttel (mint az érettségiknél).

 

A jelenléti záróvizsga kétféle lehet:

 

1. egyszerű bejelentéshez kötött, ahol minden résztvevőtől kérjük a védettségi igazolványt, így csupa védett személy vehet részt egy szokásos jelenléti módon lebonyolított záróvizsgán;

 

2. a 2020. novemberi, még mindig hatályos Intézkedési Terv IV. szakasz 2. pont szerint, ha nincs védettségi igazolvány, akkor rektori engedéllyel, minden védelmi intézkedés (maszk, távolságtartás, folyamatos fertőtlenítés stb.) mellett, kérelemre tartható jelenléti záróvizsga.

Az egyetem kiegészítései így lényegében azt jelentik, hogy továbbra is megtarthatóak a BME-n online formában is a záróvizsgák, és azt is megerősítették, hogy a jelenléti vizsgákon oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszttel nem rendelkezők is részt tudnak venni, megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

A BME-ne tehát továbbra sem kell védettségi igazolás feltétlenül a záróvizsgához, még ha a rektori tájékoztatóban ezt nem is részletezték.

Semmelweis Egyetem: csak azok kapnak ingyen tesztet, akik „mindent megtesznek a kockázat ellen"

Nem teljesen ez a helyzet a Semmelweis Egyetemen. Ők május 7-én még azt mondták nekünk, a beoltottak és az oltatlanok közötti egyenlő helyzetet ingyenesen, az egyetem által biztosított koronavírus-teszttel biztosítják, május 18-án azonban

az egyetem egy Azonnalinak küldött válaszban megerősítette, június 1-től már fizetős lesz a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek a személyes jelenléthez szükséges teszt.

Kérdéseink előzménye az volt, hogy az egyetem rektora, Merkely Béla ugyancsak május 11-én hivatalos körlevelet küldött szét az összes karnak, oktatónak és hallgatónak is, amelyben közölte, számos esetben visszatér az intézmény vezetése a személyes jelenlét megkövetelésére. Értelemszerűen a kórházi, szakmai gyakorlatok eddig is ilyenek voltak, május 11 óta a vizsgák és záróvizsgák is ilyenek lettek.

A Semmelweissen a védettségi igazolványt tehát eddig ki lehet váltani koronavírus-teszttel, viszont ezt a lehetőséget az egyetem június 1-től már nem téríti majd meg automatikusan, így a körlevél mindenesetre oltakozásra biztatja az összes egyetemi polgárt.

Megkérdeztük tehát a Semmelweis sajtóosztályát, nem tartják-e aggályosnak az egyébként önkéntes oltás esetén ezt a fajta nyomásgyakorlást. Válaszukban ygy fogalmaztak:

„a Semmelweis Egyetem kiemelten fontosnak tartja, hogy az oktatás, kutatás és a betegellátás szervezése során biztosított legyen a munkatársak és a hallgatók, valamint az egyetemen ellátott betegek egészségének védelme. Ezért az intézmény több, mint egy évig ingyenesen biztosította a munkavállalóknak és a hallgatóknak a PCR-, vagy antigén-tesztet. Ez a lehetőség júniustól csak azok számára lesz elérhető, akik maguk is mindent megtesznek azért, hogy ne tegyék ki felesleges egészségügyi kockázatnak a környezetüket, vagyis akik éltek az oltás lehetőségével.”

EGY FIATAL MEGKAPJA A NÉMET-AMERIKAI FEJLESZTÉSŰ PFIZER-BIONTECH KORONAVÍRUS ELLENI OLTÓANYAG, A COMIRNATY-VAKCINA ELSŐ ADAGJÁT A SEMMELWEIS EGYETEM I. SZ. GYERMEKGYÓGYÁSZATI KLINIKÁJÁN KIALAKÍTOTT OLTÓPONTON 2021. MÁJUS 13-ÁN. MTI/MÓNUS MÁRTON

Tehát, a körlevél eredeti szándékát megerősítve, az egyetem válaszában is arról írt, egyfajta pozitív diszkriminációban kívánja részesíteni azokat a hallgatóit, akik már beadatták, vagy ezután beadatják valamelyik covid elleni védőoltást. Emellett hangsúlyozták azonban, kivételes esetek továbbra is lehetnek, amikor a teszt ingyenes:

„...egyedi méltányossággal a tesztelés továbbra is ingyenesen biztosított azoknak is, akik valamiért nem vehetik fel az oltást, például az első trimeszterben lévő kismamáknak” – írták.

Azt is hozzátették, szerintük az oltást felvenni nem akarók problémája immár számszerűen sem létezik legalábbis a betegellátásban:

„a Semmelweis Egyetem betegellátásában résztvevő kollégáinak 100 százaléka védett, vagyis már megkapta az oltást vagy átesett a koronavírus-fertőzésen. A hallgatók oltottsági aránya az egyetem hat karán eltérő, a betegellátással kapcsolatba kerülő hallgatók esetében mintegy 95 százalékos, ugyanakkor általánosságban is 81 százalék feletti kartól és a képzés típusától függően. Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy bár jelenleg lecsengőben van a COVID-19 járvány, ez nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt. A biztonságos és az egészséges környezet folyamatos fenntartása csak az oltás felvételével garantálható”.

A kormány az oltás után pár nappal kezdte el március 11-től elküldeni az oltottak és a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek részére a védettségről szóló, grafikus kóddal is ellátott plasztikkártyákat. Április 23-án,egy Kossuth Rádiós interjúban jelentette be a kormányfő: moziba, színházba, éttermek belső tereibe, illetve például uszodába is csupán a kiadott védettségi igazolványokkal lehet majd járni.

A lépést kritizálta a TASZ jogvédő szervezet is – igaz nem a védettségi igazolvány puszta létét, hanem inkább azt, hogy az első oltás után kiadott igazolványok nem igazolják egyértelműen a vírussal szembeni immunitást.

NYITÓKÉP: A BME főépülete. / Fotó: Bonpethu, Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek