Te mire költenél a főváros költségvetésből egymilliárd forintot? Most szavazhatsz róla!

2021.05.18. 17:22

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

Te mire költenél a főváros költségvetésből egymilliárd forintot? Most szavazhatsz róla!

Mint korábban beszámoltunk róla, Budapest a 2020-as fejlesztési projektekre szánt költségvetésből összesen egymilliárd forintot különített el, hogy annak elköltéséről ne a fővárosi közgyűlés, hanem a budapesti polgárok döntsenek az ún. részvételi költségvetés keretében.

Most ezen projekt jutott azon szakaszába, hogy

a budapestiek szavazhatnak arról, hogy a főváros a beküldött javaslatokból melyeket valósítsa meg.

De mi is ez a részvételi költségvetés?

Az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, illetve a részvételi költségvetésért felelős Le Marietta még 2020 szeptemberében jelentette be, hogy a fentebb nevezett egymilliárd forint sorsáról majd a budapestiek dönthetnek.

Ötlet bárki küldhetett: összesen 687 projektötlet érkezett be, amit egy előszűrés és különböző összevonások után 142 javaslatra szűkítettek. Ezen javaslatokat egy hatvanfős, kerületenként két-két magánszemélyből, illetve különböző civil szervezetek által delegáltakból álló tanácsban megvitatták, majd tovább szűkítették. A tanács tagjai a javaslatokat

végül 53 ötletre szűkítették, amiről most már minden budapesti elmondhatja a véleményét.

A szavazás május 18-án indult el és egészen június 30-ig fog tartani. A projekteket három különböző kategóriába sorolták:

+ a zöldprogramokat magába foglaló Zöld Budapestre,

+ a közösségfejlesztést és társadalmi szolidaritást elősegítő Gondoskodó Budapestre,

+ illetve az egész fővárosra, de legalább három kerületre vonatkozó Egész Budapestre. (Ezekről bővebben itt írtunk.)

Kategóriánként mindenki egy-egy javaslatra szavazhat, a legtöbb szavazatot kapó ötleteket pedig megvalósítják, amennyiben azok beleférnek a kategóriák költségkereteibe. Ez a szám Zöld, illetve Gondoskodó Budapest kapcsán projektenként 250-250 millió, míg az Egész Budapest kapcsán 500 millió forint.

A projekteket a végeredmény után kezdik el megvalósítani, és a beruházás nagyságától függően 2023-ig be is fejezik azokat.

Ha szeretnél szavazni, akkor a szavazás előtt mindenképpen nézd meg a szavazási útmutatót itt, míg szavazni online itt lehet, személyesen pedig június 1-e és 30-a között az V. kerületi Városháza parkban kihelyezett közterületi szavazóállomásnál. Szavazásra minden olyan Budapesten élő, dolgozó vagy tanuló személy jogosult, aki már betöltötte a 18. életévét.

A programról korábban itt írtunk bővebben, míg a részvételi költségvetési tanács alakuló üléséről szóló tudósításunkat itt lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek