+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 18. kedd, 17:22
Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

Mint korábban beszámoltunk róla, Budapest a 2020-as fejlesztési projektekre szánt költségvetésből összesen egymilliárd forintot különített el, hogy annak elköltéséről ne a fővárosi közgyűlés, hanem a budapesti polgárok döntsenek az ún. részvételi költségvetés keretében.

 

Most ezen projekt jutott azon szakaszába, hogy

 

a budapestiek szavazhatnak arról, hogy a főváros a beküldött javaslatokból melyeket valósítsa meg.

 

De mi is ez a részvételi költségvetés?

 

Az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, illetve a részvételi költségvetésért felelős Le Marietta még 2020 szeptemberében jelentette be, hogy a fentebb nevezett egymilliárd forint sorsáról majd a budapestiek dönthetnek.

 

Ötlet bárki küldhetett: összesen 687 projektötlet érkezett be, amit egy előszűrés és különböző összevonások után 142 javaslatra szűkítettek. Ezen javaslatokat egy hatvanfős, kerületenként két-két magánszemélyből, illetve különböző civil szervezetek által delegáltakból álló tanácsban megvitatták, majd tovább szűkítették. A tanács tagjai a javaslatokat

 

végül 53 ötletre szűkítették, amiről most már minden budapesti elmondhatja a véleményét.

 

A szavazás május 18-án indult el és egészen június 30-ig fog tartani. A projekteket három különböző kategóriába sorolták:

 

+ a zöldprogramokat magába foglaló Zöld Budapestre,

 

+ a közösségfejlesztést és társadalmi szolidaritást elősegítő Gondoskodó Budapestre,

 

+ illetve az egész fővárosra, de legalább három kerületre vonatkozó Egész Budapestre. (Ezekről bővebben itt írtunk.)

 

Kategóriánként mindenki egy-egy javaslatra szavazhat, a legtöbb szavazatot kapó ötleteket pedig megvalósítják, amennyiben azok beleférnek a kategóriák költségkereteibe. Ez a szám Zöld, illetve Gondoskodó Budapest kapcsán projektenként 250-250 millió, míg az Egész Budapest kapcsán 500 millió forint.

 

A projekteket a végeredmény után kezdik el megvalósítani, és a beruházás nagyságától függően 2023-ig be is fejezik azokat.

 

Ha szeretnél szavazni, akkor a szavazás előtt mindenképpen nézd meg a szavazási útmutatót itt, míg szavazni online itt lehet, személyesen pedig június 1-e és 30-a között az V. kerületi Városháza parkban kihelyezett közterületi szavazóállomásnál. Szavazásra minden olyan Budapesten élő, dolgozó vagy tanuló személy jogosult, aki már betöltötte a 18. életévét.

 

A programról korábban itt írtunk bővebben, míg a részvételi költségvetési tanács alakuló üléséről szóló tudósításunkat itt lehet elolvasni.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás