+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 18. kedd, 13:35
A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás – Heves megye 2-ben a jobbikos Dudás Róbert viszont így most egyelőre kihívó nélkül maradt.

„A Momentum a Jobbik alelnökét és országgyűlési képviselőjét, Dudás Róbertet támogatja Heves megye 2. számú, Gyöngyös központú választókerületében” – írja a Momentum Facebook-oldalán, a döntést azzal indokolva, hogy Dudás „korábban Mátraballa polgármestereként és a Heves megyei közgyűlés tagjaként már bizonyított”.

 

Amit a Momentum kifelejtett a közleményéből, az az, hogy

 

nekik amúgy már volt ott jelöltjük az ősszel esedékes előválasztásra Beraxa Krisztina személyében, akit ezek szerint most visszahívnak,

 

és aki Facebook-oldalán ennek ellenére még jelenleg is úgy mutatkozik be, hogy ő abban a körzetben a Momentum képviselőjelöltje.

 

Dudás Róbert egyébként mintegy másfél hete, május 7-én jelentette be, hogy Heves megye 2. körzetében kíván indulni az előválasztáson. Dudás 2019 novembere óta kapott képviselői széket a parlamenti patkóban, miután az akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám Eger polgármesteri címét megszerezve kénytelen volt lemondani a parlamenti képviselőségről – helyére jött Dudás.

 

Az, hogy ki lesz az ellenzék közös képviselőjelöltje a 2022-es országgyűlési választáson, a gyöngyösi körzetben sokat számíthat:

 

itt a Jobbik hagyományosan erős, mind 2014-ben, mind 2018-ban itt indult a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor, aki mindkétszer csak pár százalékpontokkal maradt le a körzetet nyerő fideszes Horváth Lászlótól.

 

A hatpárti összefogás szempontjából releváns pártok jelöltjei összességében 2014-ben 23,52, 2018-ban pedig 6,7 százalékponttal szereztek többet a fideszes Horváthnál. Azaz ez egy billegő, de az ellenzék szempontjából abszolút nyerhető körzet 2022-ben.

 

Most, hogy a Momentum visszahívja a jelöltjét, Dudás Róbert egyelőre kihívó nélkül maradt Heves megye 2-ben – tette ezt úgy a Momentum, hogy

 

korábban pont Fekete-Győr András, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje kardoskodott amellett, hogy mind a 106 körzetben tartson az ellenzék előválasztást.

 

A Momentum egyébként a másik javára való visszalépéssel nincs egyedül: egy nappal korábban, május 17-én a Jobbik jelentette be, hogy a budapesti 18-as választókerületben meg ők sorolnak be a Momentum elnökségi tagja, Tóth Endre mögé az előválasztáson.

 

Az előválasztás egyébként július 26-tól startol el: ekkortól lehet hivatalosan bejelentkezni a egyéni választókerületi megmérettetésre, jelöltté végleg pedig akkor válhat az ember, ha az augusztus 23-tól kezdődő ajánlásgyűjtésen sikerül összeszedni legalább 400 szignót. Ezt követően a 106 egyéni jelöltről való szavazásra (már ha lesz ugye mindenhol legalább két jelölt, akik között érdemes ezt lebonyolítani) szeptember 18. és 26. között kerül majd sor, második forduló nélkül.

 

Ebben az idősávban fogják megtartani a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját is – az itt a legtöbb szavazatot szerző három jelölt jut majd be az október 4. és 10. között tartandó második fordulóba, ahol eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson.

 

NYITÓKÉP: Dudás Róbert pózol a Heves megye 2-es körzetbe tartozó Pálosvörösmart község táblájánál. Dudás Róbert / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás