„Az elmúlt fél évben a teljes magyar vendéglátóipari szektor illegális kávékiadással provokálta a hatóságokat”

2021.05.18. 10:11

A pesti Központ kocsmát január 22-én büntették meg és záratták be a rendőrök, ők emiatt perelték is. A friss bírósági ítélet kimondja: zárt térben nem ivott náluk senki, és veszélyhelyzet ideje alatt tényleg nem tehettek arról, ki állt meg iszogatni a kocsma előtt, de italt adtak ki elvitelre, nem pedig ételt, amit nem szabadott volna – legalábbis így szól az indoklás. A Központ a Kúriához fordul az ügyben.

„Az elmúlt fél évben a teljes magyar vendéglátóipari szektor illegális kávékiadással provokálta a hatóságokat”

Csak részben adott helyt a Fővárosi Törvényszék annak a keresetnek, amit a Központ nevű fővárosi kocsma tulajdonosai nyújtottak be, miután január 22-én a rendőrség 60 napra bezáratta a helyet, és 500 ezer forintra is megbírságolta őket, amiért a járványügyi lezárások és a veszélyhelyzet közepén elviteles megoldással kinyitottak. Január 26-án mi is megírtuk, hogy a megbüntetett VII. kerületi vendéglátóhely bíróságon támadta meg a rendőrségi határozatot, ebben az ügyben született most nem jogerős döntés. 

A Fővárosi Törvényszék kimondta ugyan, hogy a helyszínen született rendőrségi határozatot „a helyben fogyasztást mint jogsértést megállapító részében megsemmisíti”, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot ebben a tételben új eljárás megkezdésére kötelezi. Viszont megállapította a bíróság, hogy a Központ megsértette a veszélyhelyzetről szóló szabályokat azzal, hogy étel helyett italt szolgáltak ki elvitelre.

A Központi jogi képviselője azonban keresetében annak megállapítását is kérte, hogy ügyfelei nem sértették meg a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat, mivel a rendőrség eredeti határozatában a büntetés alapja az volt, hogy a rendőrök „az ellenőrzés során észlelték, hogy a szórakozóhelyen zeneszolgáltatás mellett összesen 7 fő tartózkodik”, és „a vendéglátó üzletben történő tartózkodási tilalom ellenére itallal szolgálta ki a betérő vendégeket, akik helyben fogyasztottak”.

Míg erről és a szórakozóhely előtti gyülekezésről a Törvényszék kimondta, a a Központ nem sértette meg a járványszabályokat, mivel a helyben fogyasztásra nem volt bizonyíték, a kocsma előtti gyülekezést pedig nem tilthatták meg, a bírósági ítélet szerint azonban a veszélyhezet ügyében hozott novemberi kormányrendelet egyértelműen fogalmaz, és „a jogszabály szóhasználatából következően az étel alatt kizárólag élelmiszert lehet érteni, melybe nem tartozik bele [...] a szeszes ital fogalma.”

Tehát miközben amiatt sem büntethették volna a Központot, hogy a kocsma előtt, közterületen 2-300 ember, sokszor a maszkviselés és távolságtartás szabályait is megszegve poharakból fogyasztott (hiszen az közterület), és azt is tisztázta a bíróság hogy a rendőrség ellenőrzés időpontjában a zárt térben senki sem ivott a kiszolgált italból, azáltal, hogy elvitelre italt adtak ki, mégis vétettek a vonatkozó veszélyhelyzeti rendelet ellen, és ezen a hivatkozott ágazati rendelet sem változtat.

Így a bíróság szerint a szórakozóhely csupán abban sértette meg a veszélyhelyzeti rendeletet, hogy italt adott ki elvitelre és nem ételt.

Pálvölgyi Miklós, az ügyben a Központ tulajdonosait képviselő ügyvéd az Azonnalinak elmondta, álláspontjuk szerint itt sem történt jogsértés, mivel egy vendéglátóipari ágazati rendelet  is rögzíti, hogy az elvitelre való vendéglátóipari kiszolgálásnál „ételnek” minősülnek az italok és például a cukrászsütemények is. az általuk mint felperes által hivatkozott vendéglátóipari, ágazati rendelet ugyan nem mondja ki azt, hogy az étel fogalmába általában minden rendelettel kapcsolatos döntés során bele kell érteni az italokat is, azonban mint elmondta, „mint minden esetben, itt is a józan ész alapján kellene értelmezni a jogszabályt”.

Formailag tehát a jogi képviselő szerint nem mondja azt az erről szóló ágazati rendelet, hogy általánosan el kell fogadni az értelmezést, csak a jogszabályon belül. A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint azonban az ágazati rendelet ellenére, maga a veszélyhelyzetről szóló novemberi rendelet szóhasználata csak az élelmiszerekről szól, az nem vonatkozik alkoholos italokra.

Ha viszont az elviteles italkiszolgálást a veszélyhelyzet akkor érvényben lévő szabályai tiltották, az Pálvölgyi szerint az összes magyar vendéglátósra nézve súlyos következményekkel jár, mert például ezek szerint egy pékségben is végig tilos volt elvitelre kávét kérni. Ez szerinte mindenképpen egy abszurd jogértelmezés, már csak amiatt is, mert gyorséttermekben és a Wolton, Netpincéren is lehet futárral, elvitelre vendéglátóipari egységektől italt rendelni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyvéd pedig hangsúlyozta, mivel például az az Alaptörvény 28. cikke világosan kimondja, hogy „a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak”, itt az egyetlen ésszerű értelmezés arról szólna, hogy veszélyhelyzet alatt italt és ételt is ki lehet adni elvitelre, ezért az ügyben fellebbezéssel fordulnak a Kúriához.

Pálvölgyi Miklós azt is elmondta, hogy az igencsak meglepő indoklás miatt a rendőrséghez is közadatigényléssel fordult, az iránt érdeklődve, büntettek-e meg a különleges helyzet alatt további vendéglátóipari egységeket azért, ha elvitelre italt is kiadtak, nem csupán ételt, erre azonban azt a választ kapta, hogy a hatóságnak ilyen témájú összesítése nem áll rendelkezésre.

Ha máshogy lenne, az Pálvölgyi szerint azt jelentené, hogy

„az elmúlt fél évben a teljes magyar vendéglátóipari szektor illegális kávékiadással provokálta a hatóságokat”.

NYITÓKÉPKözpont / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek