Győztek a Habsburgok: az Azonnali olvasóinak 46 százaléka újra királyságot szeretne

2021.05.17. 17:17

Megkérdeztük, ki legyen az államfő Áder János után, válaszoltatok: vissza a Magyar Királyságot és a Habsburg-házat!

Győztek a Habsburgok: az Azonnali olvasóinak 46 százaléka újra királyságot szeretne

Mint ismert, a magyar Alaptörvény szerint egy köztársasági elnök maximum két ciklust tölthet el hivatalban, így Áder Jánosnak 2022. március 13-án le fog járni a mandátuma. Mivel 2022-ben lesz a parlamenti választás, ezért az MSZP-s Molnár Gyula még áprilisban nyújtott be alaptörvénymódosító-javaslatot, miszerint a következő államfőről ne Áder mandátumának lejártakor a jelenlegi, hanem majd az újonnan megválasztott Országgyűlés döntsön az alakuló ülés utáni 30. napon. Ez a Fidesz-többségen nem ment át, így jelen állás szerint még a fideszes kétharmad dönti el, ki lesz Áder utóda a Sándor-palotában.

Molnár javaslata kapcsán megkérdeztük az olvasóinkat, hogy ők kit látnának legszívesebben Áder János után a Sándor-palotában, és határozott fölénnyel

a Habsburgok győztek.

A válaszadók 46 százaléka szavazott arra, hogy szüntessük meg a köztársasági elnöki pozíciót, az államformánk pedig köztársaság helyett ismét legyen királyság, hogy ezzel megágyazhassunk a Habsburgok visszatérésének. Az utolsó Habsburg-, és egyben magyar királyunk IV. Károly volt, aki hiába próbált visszatérni lemondása után pár évvel, kísérlete kudarcot vallott.

A Habsburgok mellé a dobogóra még Schiffer András, az LMP alapítója, korábbi társelnöke és országgyűlési képviselője, az Azonnali ügyvédje fért fel, illetve Tamás Gáspár Miklós filozófus. Előbbi a szavazatok 14,2, utóbbi 5,7 százalékát kapta, amivel csak éppenhogy beelőzte Majtényi Lászlót, akit még 2017-ben, Áder első mandátumának lejártakor próbáltak az ellenzéki pártok megszavazni köztársasági elnöknek.

A semmilyen tekintetében sem reprezentatív kutatásunk eredménye május 17-én így nézett ki:

Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki szavazott, vagy ahogy az olvasónk szeretnék: danke, daß Sie gewählt haben.

NYITÓKÉP: Az 1848-49 között használt Habsburg-zászló. FOTÓ: Tom Lemmens, Heralder, Oppashi / Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek