+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. május 17. hétfő, 17:17
Megkérdeztük, ki legyen az államfő Áder János után, válaszoltatok: vissza a Magyar Királyságot és a Habsburg-házat!

Mint ismert, a magyar Alaptörvény szerint egy köztársasági elnök maximum két ciklust tölthet el hivatalban, így Áder Jánosnak 2022. március 13-án le fog járni a mandátuma. Mivel 2022-ben lesz a parlamenti választás, ezért az MSZP-s Molnár Gyula még áprilisban nyújtott be alaptörvénymódosító-javaslatot, miszerint a következő államfőről ne Áder mandátumának lejártakor a jelenlegi, hanem majd az újonnan megválasztott Országgyűlés döntsön az alakuló ülés utáni 30. napon. Ez a Fidesz-többségen nem ment át, így jelen állás szerint még a fideszes kétharmad dönti el, ki lesz Áder utóda a Sándor-palotában.

 

Molnár javaslata kapcsán megkérdeztük az olvasóinkat, hogy ők kit látnának legszívesebben Áder János után a Sándor-palotában, és határozott fölénnyel

 

a Habsburgok győztek.

 

A válaszadók 46 százaléka szavazott arra, hogy szüntessük meg a köztársasági elnöki pozíciót, az államformánk pedig köztársaság helyett ismét legyen királyság, hogy ezzel megágyazhassunk a Habsburgok visszatérésének. Az utolsó Habsburg-, és egyben magyar királyunk IV. Károly volt, aki hiába próbált visszatérni lemondása után pár évvel, kísérlete kudarcot vallott.

 

A Habsburgok mellé a dobogóra még Schiffer András, az LMP alapítója, korábbi társelnöke és országgyűlési képviselője, az Azonnali ügyvédje fért fel, illetve Tamás Gáspár Miklós filozófus. Előbbi a szavazatok 14,2, utóbbi 5,7 százalékát kapta, amivel csak éppenhogy beelőzte Majtényi Lászlót, akit még 2017-ben, Áder első mandátumának lejártakor próbáltak az ellenzéki pártok megszavazni köztársasági elnöknek.

 

A semmilyen tekintetében sem reprezentatív kutatásunk eredménye május 17-én így nézett ki:

 

 

Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki szavazott, vagy ahogy az olvasónk szeretnék: danke, daß Sie gewählt haben.

 

NYITÓKÉP: Az 1848-49 között használt Habsburg-zászló. FOTÓ: Tom Lemmens, Heralder, Oppashi / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás