+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 17. hétfő, 08:49
A cél az lenne, hogy a tagállamok teljes munkaidőben a jövő kihívásaival foglalkozó minisztereket nevezzenek ki – ettől azonban még nagyon messze vagyunk.

„A Covid-19 okozta válság erős globális hatást gyakorol az európai társadalmakra és gazdaságokra, és feltárja azokat a gyenge pontokat és függőségeket, amikre kormányaink és intézményeink nem számítottak és nem terveztek ellenük” – így kezdődik a szakminisztereket tartalmazó EU Tanácsának féléves elnökségét adó portugál elnökség, valamint az Európai Bizottság közös levele, amiben az úgynevezett „EU Foresight Network” első miniszteri ülését hétfőre meghirdették.

 

A Coimbra nevű portugál városba szervezett eseményen a 27 tagállam miniszteri küldöttei fognak találkozni azzal a céllal, hogy „megvitassák a jövőt”. Pontosabban

 

Európa mint szerves egység, és nem az egyes tagállamok vagy Európán belüli régiók szakpolitikai jövőjét, és mindazokat a gyakorlatokat, amik Európa egészének javára válhatnak

 

az olyan területeken, mint a fenntarthatóság, a digitális átmenet vagy a fiatalságpolitika.

 

 

A tervek szerint ezen az első informális beszélgetésen a miniszterek egyrészt egy olyan mérőeszköz kitalálását fogják szorgalmazni, amivel ki lehetne mutatni egy-egy tagállam gazdasági sérülékenységét és ellenálló-képességét, valamint az Európa autonómiájához kapcsolódó elképzeléseiket fogják megosztani egymással, nem egy-két évre előre vonatkozóan, hanem a 2040-ig tartó horizonton.

 

Az utóbbi lesz a témája az Európai Bizottság idén júliusban prezentálandó, és az uniós szakpolitikai döntéshozatalba beépítendő stratégiai előrejelzésének is, ami multidiszciplináris (több szakterületet felölelő) áttekintést kíván nyújtani az EU stratégiai képességeiről és sérülékenységéről, valamint az autonómia kapcsán fellépő lehetséges jövőbeni kihívásokról. A miniszterek feladata most tehát az, hogy ehhez a bizottsági jelentéshez adjanak hozzá olyan meglátásokat, amiket a Bizottság is hasznosíthat.

 

Maroš Šefčovič bizottsági alelnök az informális miniszteri szintű egyeztetésről még tavaly nyáron nyilatkozta azt a Politico reggeli hírlevelének, hogy reméli: sikerül ezzel egy olyan kapcsolati hálót kiépíteni, amiben

 

a tagállami miniszterek teljes munkaidőben a jövőre való hosszú távú felkészüléssel foglalkoznak, így teremtve meg egy világszínvonalú, a jövő kihívásaira tekintettel lévő szakpolitikai tervezési folyamatot.

 

Ettől mindenesetre még távol vagyunk, tekintve, hogy egyelőre a cél mindössze az, hogy a „jövőügyi miniszterek” évente egyszer legalább találkozzanak.

 

NYITÓKÉP: Graffiti-alkotás a brüsszeli Maalbeek metróállomás oldalán. Linda De Volder / Flick

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás