35 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapsz stroke-t, ha nagyon sokat dolgozol

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.17. 13:11

A munkatúlterhelés a felelős a foglalkozással kapcsolatos megbetegedések egyharmadáért. A koronavírus-járvánnyal pedig a helyzet csak tovább romlott.

35 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapsz stroke-t, ha nagyon sokat dolgozol

745 ezren haltak meg a világon szélütésben vagy valamilyen iszkémiás szívbetegségben (ami a szívizom elégtelen vérellátásából, azaz iszkémiájából adódóan lép fel) 2016-ban egész egyszerűen azért, mert tartósan túlságosan sokat dolgoztak.

Ez 29 százalékkal növekedett a 2000-es adatokhoz képest

mutatta ki a WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös kutatása.

A kutatás egész pontosan azt vizsgálta, hogy hány esetben vezetett stroke vagy iszkémiás szívbetegség miatti halálozáshoz az, hogy az illető tartósan heti szinten 55 órát vagy még annál is többet dolgozott. Az előbbi okból kifolyólag 389 ezren hunytak el, az utóbbi miatt 347 ezren.

Ez egyébként az első ilyen típusú kutatás, ahol direkten azt vizsgálták a kutatók, hogy milyen összefüggés van az extrém munkaterhelés és a stroke vagy az iszkémiás szívbetegségek okozta halálozások között. A kutatáshoz 154 országból származó adatbázisokat használtak fel, összesen több, mint 2300 korábbi kutatási eredménnyel egybefésülve. Ez alapján

akik 55 vagy annál is több órát dolgoznak egy héten tartósan, azoknál 35 százalékkal nagyobb az esély a strokera,

és 17 százalékkal az iszkémiás szívbetegségek kialakulására, mint akik heti 34-40 órát dolgoznak.

A 2016-ban a nagy munkatúlterhelés következtében a fenti szívbetegségekben és szívrendellenességekben meghalt emberek között kimagaslóan nagy arányban voltak a férfiak (a 745 ezer elhunyt 72 százaléka, azaz több, mint 536 ezer volt férfi), a Csendes-óceán nyugati és délkelet-ázsiai régióban élők, valamint a 45 és 74 év közöttiek.

A kutatás tanúsága szerint jelenleg egyébként a 7,6 milliárdos globális össznépesség 9 százaléka,

majdnem 700 millió ember dolgozik heti 55 órát vagy többet, és ez az arány egyre csak nő.

Mint arra a WHO vezérigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus kitért, a koronavírus-járvány csak gyorsította ezt a folyamatot. A távmunka sok iparágban való elterjedésével elmosódtak a határok a magánélet és a munka között: az utóbbi beszivárog az előbbibe, illetve a járvány következtében meglépett leépítések után a megtartott munkaerőt nagyobb mértékben kezdték el terhelni, így a munkával eltöltött órák száma is nőtt.

A kutatás tanúsága szerint egyébként a munkatúlterhelés a felelős a foglalkozással kapcsolatos megbetegedések egyharmadáért. A KSH adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 11-12 ezer ember hal meg stroke következtében, 25-27 ezren egyéb iszkémiás szívbetegségben, ugyanakkor azt a KSH már nem közli, hogy ők a túlmunka következtében hunynak-e el.

NYITÓKÉP: UVATERV / Fortepan

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek