Ezrek tüntettek Németországban Izrael ellen, a CDU kitűzte az izraeli zászlót

Szerző: Techet Péter
2021.05.16. 15:25

Több német városban is szombaton palesztinpárti, iszlamista és baloldali szervezetek tüntettek Izrael ellen a jelenlegi katonai akciók miatt. A CDU és több német város is kirakta az izraeli zászlót, a német hitközségek elnöke viszont határozottabb fellépést várna el az antiszemitizmus ellen.

Ezrek tüntettek Németországban Izrael ellen, a CDU kitűzte az izraeli zászlót

Szombaton több német városban is ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a Gáza elleni izraeli katonai akciók ellen. A tüntetéseket főleg baloldaliak szervezték, de iszlamista csoportok is megjelentek, akik Izraelt vagy magukat a zsidókat gyalázták. Már hétközben is sorra kerültek iszlamista megmozdulásokra: Gelsenkirchenben pár száz iszlamista vonult fel Palesztína mellett, és

közben azt ordibálták, hogy „szar zsidók“.

A rendőrség egy ordibálót – egy libanoni származású fiatalembert – előállított.

Berlinben több tüntetésre is sor került szombaton, az egyiken – amelyen a rendőrség szerint majdnem négyezren vettek részt – a résztvevők összecsaptak a rendőrökkel, akik felé üvegeket dobáltak. Hamburgban is végül a rendőrség feloszlatta a palesztinpárti tüntetést, mert izraeli zászlókkal ellentüntetők jelentek meg, és a rendőrség összecsapásoktól tartott. Frankfurtban csak az utolsó percben vált egyértelművé, hogy lehet Izrael ellen tüntetni. Előtte

Frankfurt szociáldemokrata városvezetése megtiltotta a tüntetést, de a helyi közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a városi határozatot,

így szombaton végül a Majna-parti városban is majdnem kétezer embert tüntethetett palesztin zászlókkal.

SZOMBATI BERLINI PALESZTINPÁRTI TÜNTETÉS. FOTÓ: MARX21 / FB

Nem csak a mostani közel-keleti katonai események miatt voltak a tüntetések, de május 15-e eleve gyásznap a palesztínok között: a Nakba (azaz Katasztrófa) napján emlékeznek meg a palesztínok azokról, akiket Izrael 1948-as alapítása miatt és óta szerintük elűztek az otthonaikból. Minden évben vannak tüntetések ezen a napon, de az idei évben egyrészről a hadi események, másrészről a járványügyi korlátozások miatt volt nagyobb a rendőri figyelem.

Többen viszont Izraellel fejezték ki szolidaritásukat. Csak kisebb ellentüntetésekre került sor egy-egy városban, a szolidaritás inkább abban jelent meg, hogy több német város is kitűzte a városházára az izraeli lobogót, de

a CDU berlini székháza is felhúzta az izraeli zászlót a német és az EU-s mellé.

Ezt ismeretlenek ellopták. A kitűzött izraeli zászlók másutt se nyerték el mindenki tetszését: Solingenben a zászlót lelopták ismeretlenek a városházáról, Würzburgban pedig súlyosan megrongálták azt ismeretlenek. Berlin Pankow negyedében pedig ismeretlenek felgyújtottak egy szemetest a helyi polgármesteri hivatal előtt, a rendőrség tájékoztatása szerint a cél az volt, hogy az izraeli zászló onnan fogjon tüzet. Hagen városában viszont maga a városvezetés döntött úgy, hogy leveszi végül mégis az izraeli zászlót, mert támadásoktól tartott.

A Jüdische Allgemeine német zsidó hetilap arról számolt be, hogy Berlinben egy arab kávézóból egy olyan dal szólt, ami Tel-Aviv bombázását követeli; valamint iszlamisták Berlin Neukölln polgármesteri hivatalára Allah üzenetét akarták a neokonzervatív, Izrael-párti Axel Springer-médiakonszern számára – többek között a Bild bulvárnapilap is az Axel Springerhez tartozik – kifüggeszteni. A Jüdische Allgemeinét felháborítja, hogy Berlin szocdem-kommunista-zöld városvezetése – ellentétben Frankfurt szocdem városvezetésével – meg se próbálta betiltani a szombati tüntetéseket.

A BERLIN NEUKÖLLNI POLGÁRMESTERI HIVATAL ELŐTT ISZLAMISTA TÜNTETŐK A JOBBOLDALI AXEL SPRINGER-MÉDIAKONSZERNNEK IS ÜZENTEK A KORÁNBÓL: „ALLAH FÉNYÉT A SZÁJAIKKAL AKARJÁK KIOLTANI, DE ALLAH A FÉNYÉT KITELJESÍTI, AKKOR IS, HA EZ A KUFÁROKNAK NEM TETSZIK.“ FOTÓ: RUBEN GERCZIKOW / TWITTER

Josef Schuster, a német zsidó hitközségek elnökét az elmúlt napok eseményei, tüntetései „Németország legsötétebb idejére“ emlékeztették, és határozottabb fellépést követelt a zsidóellenességgel szemben.

A német politikából azonban sokan felszólaltak Izrael mellett.

Serap Güler, a CDU török származású politikusa felszólította a Németországban élő muzulmánokat, hogy ismerjék el Izrael létezéshez való jogát. Norbert Walter-Borjans, a szociáldemokraták társelnöke szerint Izrael létezése nem lehet vitatéma Németország utcáin, de a politikus szerint a közel-keleti konfliktusban hosszútávon a két-állam-megoldás jelenthet kiutat. A szociáldemokrata vezető kemény büntetéseket vár el azokkal szemben, akik Izrael létét kétségbe vonják, vagy zsidóellenességre használják a tüntetéseket.

A KOMMUNISTA LINKE SZIMPATIZÁNSAI A SZOMBATI BERLINI PALESZTINPÁRTI MEGMOZDULÁSON. FOTÓ: RENÉ PAULOKAT / FB

Alexander Lambsdorff gróf, a liberális FDP külpolitikusa felszólította a berlini kormányt, hogy határozottabban álljon ki a jelenlegi konfliktusban Izrael mellett, amelynek biztonsága német államérdek is. Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje pedig egy berlini zsinagógában tartott beszédet szombaton, ahol kijelentette: Németország semmilyen módon nem tolerálhatja, ha zsidóellenes jelszavak jelennek meg tüntetéseken. A jobboldali Bild bulvárnapilap azonban felrótta Baerbocknak, hogy a Zöldek ellenzik katonai szállítmányok juttatását háborús övezetekbe – azaz eszerint Németország se segíthetne katonailag Izraelnek.

Jörg Meuthen, a szélsőjobboldali AfD társelnöke szerint elfogadhatatlan, ha a jelenlegi helyzetben, amikor a Hamasz Tel-Avivot lövi, Heiko Maas, szocdem külügyminiszter mindkét felet visszafogottságra figyelmezteti.

Az AfD-s Meuthen egyértelműbb német kiállást várna el Izrael mellett,

elvégre Angela Merkel 2008-ban Izraelnek – és nem Palesztinának – a létét nevezte német államérdeknek.

A szombati palesztinpárti tüntetéseken megjelent Izrael- és zsidóellenesség ellen a németországi török mecsetek szervezete, a Ditib is felszólalt: a Ditib kifejezte aggodalmát amiatt, hogy zsidó épületek és zsinagógák lehetnek veszélyben a tüntetések miatt.

NYITÓKÉP: Berlini palesztinpárti tüntetés / Zentrum Demokratischer Widerspruch, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek