+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. május 13. csütörtök, 17:27
Holland kutatók szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája kétségkívül hatásos a koronavírus ellen, de átprogramozza az immunválaszokat. Ijesztően hangzik? Egyáltalán mit jelenthet ez? Szakértőket kérdeztünk.

A Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat – írja az Index egy holland kutatók által készített tanulmányra hivatkozva. A kutatók megállapították, hogy a vakcina kétségkívül hatásos a koronavírus ellen, azonban az általuk vizsgált esetekben megváltoztatta a páciensek veleszületett immunválaszát más kórokozókkal szemben. Volt olyan vírus, ami ellen enyhébb immunreakciót produkált a páciens, mint az oltás beadása előtt, és volt olyan gombás fertőzés, amire pedig erősebbet. De mit jelent ez, és kell-e tőle félnünk?

 

Citokin

 

A kutatók vizsgálatai szerint az oltás egész pontosan a citokintermelést befolyásolta. A citokinek az úgynevezett jelzőmolekulák közé tartoznak és a sejtkommunikációban játszanak alapvető szerepet. Ők indítják be az immunválaszt, és szabályozzák, hogy az immunválasz mennyire lesz intenzív, mennyi ideig tart, mennyi ellenanyagot termel a szervezet.

 

„Minden fertőzés, ami az életünk során bennünk lezajlik, az egyszerű náthától odáig, hogy megszúrjuk a tenyerünket és ott gyulladás keletkezik, mert bejutottak baktériumok,

 

minden kórokozó és minden oltóanyag megváltoztatja a citokintermelést”

 

– magyarázza Rusvai Miklós virológus az Azonnalinak, hozzátéve, hogy az oltások esetében ez független az oltás technológiájától.

 

A konkrét kutatásról Rusvai azt mondta: az mindössze annyit állít, hogy Pfizer-BioNTech vakcinája az örökölt és szerzett immunválasz-készséget is erőteljesen befolyásolja, a kutatók ennek a rövid távú hatásait vizsgálták kis számú páciensen. Ebből azonban

 

semmilyen következtetést nem lehet levonni sem a vakcinára nézve,

 

sem arra nézve, hogy hosszú távon vannak-e káros vagy akár hasznos következményei annak, hogy rövid távon megváltozik az örökölt és szerzett immunválasz-készség – hangsúlyozta Rusvai. A szerzők javaslata az eddigi kutatás alapján pusztán annyi, hogy hosszabb távú vizsgálatokat is kell végezni, amibe nagyobb létszámú tesztcsoportokat is be kell vonni.

 

Szerzett immunitás, öröklött immunitás

 

A szerzett vagy tanult immunitás az, amikor a fertőzőképes vagy legyengített kórokozóval, illetve annak specifikus részletével szerzel immunitást, azaz megtanítod a szervezetet egy kórokozó elleni védelemre, hogy a következő találkozás alkalmával az immunrendszer még célozottabban és hatékonyabban vegye fel a kórokozó ellen a harcot – ezt már Letoha Tamás kutatóorvos mondja az Azonnalinak.

 

A tanult immunitás egy konkrét kórokozó elleni célzott immunválaszra tanítja meg a szervezetet, míg a veleszületett immunválasz sokkal kevésbé specifikus – magyarázza Letoha –, minden ami kórokozó, az ellen valamilyen szinten tud védekezni a szervezet anélkül, hogy korábban találkozott volna a kórokozóval.

 

Letoha nem szívesen használja az „átprogramozza” kifejezést, inkább azt mondja, a Pfizer-BioNTech vakcinája „modulálja” a veleszületett immunválaszt. Ez azonban nem egyedülálló dolog, a tanulmány is kitér arra – hívja fel rá a figyelmet Letoha –, hogy némelyik kötelező védőoltás, mint a BCG, vagy a himlő, a mumpsz és rubeola elleni oltás is „átprogramozza” a veleszületett immunválaszt.

 

A tanulmány szerint az immunválaszt beindító citokinek jelátviteli útjába képes beavatkozni a Pfizer-BioNTech-vakcina oly módon, hogy például bizonyos gombás megbetegedések esetén ezeket felerősíti – mondja Letoha, hangsúlyozva, hogy

 

a tanulmány nem von le következtetéseket, hanem egy megfigyelést rögzít.

 

Nem a vakcina, hanem maga a vírus

 

Letoha említett az Azonnalinak egy másik kutatást is, ami azt mutatta ki, hogy súlyosan megbetegedett koronavírus-fertőzötteknél – de nemcsak náluk, hanem más vírusok által megfertőzötteknél is – viszonylag gyakori volt a gombás felülfertőződés. Ez Letoha szerint összecseng azzal, hogy a holland kutatók vizsgálata szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája felerősíti a gombás fertőzésekre adott immunválaszt.

 

Ennek Letoha szerint az lehet az oka, hogy az immunválaszt nem a vakcina „programozza át”, hanem a koronavírus tüskefehérjéje – a vakcina is a tüskefehérjét „gyártatja le” a szervezettel, ezáltal felkészítve az immunrendszert a vírussal való találkozásra –, vagyis ez az „átprogramozás” valószínűleg nemcsak azoknál történik meg, akiket beoltanak a Pfizer-BioNTech vakcinájával, hanem azoknál is, akik természetes úton fertőződnek meg a koronavírussal.

 

Letoha tehát úgy gondolja, hogy a holland kutatók által megfigyelt jelenség

 

nem a vakcina negatívuma, hanem inkább a tüskefehérje természetes sajátossága.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Kotnyek Antal

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás