San Marino kész helyzet elé állítja Olaszországot a Szputnyikkal való oltással

Szerző: Bukovics Martin
2021.05.13. 13:16

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak a Szputnyik-oltást, cserébe el kell tölteni hat éjszakát valamelyik hoteljükben.

San Marino kész helyzet elé állítja Olaszországot a Szputnyikkal való oltással

A mindössze 33 ezres lakosságú, az észak-olaszországi Emilia Romagna régió által teljesen körülölelt, az Adria-parti Riminihez közeli San Marino újabb meglepő húzással hívta fel magára az utazók figyelmét a járvány alatt. Míg ősszel azzal volt tele az olasz sajtó, hogy a főleg a turizmusra épülő szolgáltatásokból élő miniállamban Olaszországgal ellentétben még csak hallani sem akartak lockdownról vagy akár az éttermek bezárásáról (erről az Azonnali akkori helyszíni riportját itt olvashatod), most az általuk rendelt Szputnyik-vakcinákból remélnek hasznot húzni.

San Marino ugyanis miután nem tagja az Európai Uniónak, nem vett részt a közös uniós beszerzésű vakcinák elosztásában, a deal az volt, hogy Olaszország juttat nekik a saját készletéből lakosságarányosan. Csakhogy a csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákat használó Olaszországban van egy következetes oltási terv, és a magyarországi állapotokhoz képest lassú az oltási kampány – az egyik legirigyeltebb ellátórendszerrel rendelkező Toszkánában most még az 1962-ben vagy korábban születettek regisztrálhatnak, a náluk fiatalabbaknak nyárig esélyük sincs az oltásra, hacsak nem rendőrök, tanárok vagy éppen egészségügyi dolgozók.

San Marino vezetése úgy látta, hogy márpedig a nagyjából 30 ezres lakosságukat ők ennél sokkal előbb be tudnák oltani, az olaszoktól pedig lassú tempóban és kevés vakcina érkezik, így a semlegességére büszke országgal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Oroszországtól rendeltek be rengeteg Szputnyik-vakcinát. Ezért noha két hónappal később kezdődött csak az ottani oltáskampány az EU-hoz képest, de az ország méretéből adódóan mára lényegében elérték a nyájimmunitást jelentő 60 százalék feletti oltottsági szintet, lakosságarányosan még a világ oltásbajnokaként emlegetett Izraelt is megelőzve etéren.

Az olasz ANSA hírügynökség tudósítása szerint miután addigra minden San Marinóban élő megkapja legalább az első dózist, jövő hétfőtől lehetséges lesz hotelt és egyben oltási időpontot foglalni a covidosztályát a kórházában betegek hiányában már be is záró miniállamban. San Marinoban – noha Olaszországtól kapnak uniós beszerzésű Pfizer-vakcinákat is – az általuk 90 százalékban használt orosz oltásokat kínálják fel a magukat mielőbb beoltatni akaró turistáknak, a vakcina két dózisáért 50 eurót kérnek el.

Plusz: az oltás feltételéül szabják azt is, hogy az illető az első és az azt 21 nappal követő második dózis beadásakor is eltöltsön három éjszakát valamelyik helyi hotelben. Illetve azt is, hogy az illető se olasz állampolgár ne legyen, de olaszországi lakcíme se legyen, a San Marino körül lakó ingázók és egyetemisták mielőbbi, akár olasz oltási tervtől is eltérő oltásáról ugyanis még tárgyalásokat folytat az ország a római kormánnyal.

Roberto Ciavatta, az ország egészségügyi minisztere külön dicsérte az orosz vakcinát: mint mondta, ők eddig 36 ezer dózis Szputnyikot oltottak el, senki se halt bele ebbe, és covidbeteg sincs a kórházaikban, és ugyan már készülnek az erről szóló tudományos publikációk, ezen adatok alapján ő bátran ki meri jelenti már most, hogy az orosz vakcina hatékonysága közel száz százalékos (egy Lancet-tanulmány 91,6 százalékról ír). A Szputnyik-vakcinákat értékesítő orosz cég igazgatója, Kirill Dmitriev sem fukarkodott San Marino dicséretével: mint mondta,

noha San Marino kicsi, de mégiscsak egy ország, és bizony az az ország, amely Európában elsőként győzte le a covidjárványt.

Miután a Szputnyik-vakcinának még mindig nincs EMA-engedélye, San Marino pedig nem tagja az EU-nak, ezért egy a helyi hatóságok által az orosz vakcináról kiállított oltási igazolvány minden bizonnyal rendkívül érdekes jogi utakat és helyzeteket eredményez idén nyáron, hiszen a digitális zöldigazolványról szóló készülő EU-rendelet azt irányozza elő, hogy a tagállamok maguk dönthetnek majd arról, mentesítik-e a karantén alól az EMA által nem engedélyezett oltásokkal (például Szputnyikkal) oltott beutazókat.

Hiába hangsúlyozzák azt a san marinoi miniszterek, hogy a Szputnyik-vakcinának nincs semmiféle geopolitikai szerepe, Olaszországot ezen a téren kész helyzet elé állítja a miniállam a Szputnyik engedélyezésével és használatával, miután San Marino, saját repülőtere nem lévén, csak Olaszországon keresztül közelíthető meg, és nincs határellenőrzés a két ország határán a járvány alatt sem.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek