Üres DK-iroda előtt akart Gődény-érdemrendet átadni Dobrev Klárának a Polgári Válasz

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.12. 19:54

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán. Azt Bencsik János, a Polgári Válasz elnöke is elismerte, hogy nem éppen az érdemrendezés a leghatékonyabb módja a politizálásnak.

Üres DK-iroda előtt akart Gődény-érdemrendet átadni Dobrev Klárának a Polgári Válasz

„Alufóliasisakkal ékesített Gődény-érdemrendet” adott át Bencsik János exjobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, a Polgári Válasz nevű párt alapítója és pártelnöke Dobrev Klárának a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi irodája előtt, mert szerintük a DK miniszterelnök-jelöltje ezt kiérdemelte a koronavírussal kapcsolatos álhírterjesztésével.

Pontosabban adott volna, ha abban az irodában bárki tartózkodott is volna a valamivel fél 6 után kezdődő sajtótájékoztató idején – így Bencsik János, valamint a Polgári Válasz egészségügyi szakpolitikusa, Szurdi Noémi

jobb híján a DK-iroda ajtajára ragasztotta ki az érdemrendet.

De miről is van szó pontosan?

A Polgári Válasz annak apropóján tiltakozott, hogy Dobrev Klára a Telexnek adott interjújában abbéli kétségeit fejezte ki, hogy a keletről származó (kínai és orosz) vakcinák mennyire hatékonyak. Mint azt Dobrev mondta: „Hogy van az, hogy azokban az országokban, ahol az EMA által engedélyezett oltóanyagokkal oltottak és oltanak, tizedannyian haltak meg, mint Magyarországon!? A kormány felelőssége emberéletekben mérhető ebben a járványban.” Ez a kijelentés egyébként illik a Demokratikus Koalíció korábbi kommunikációjába, ami erős szkepszissel viseltetett azon vakcinák iránt, amiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezett.

Bencsik János szerint

ezzel Dobrev Klára azt sugallta, hogy azért magas Magyarországon a lakosságarányos halálozási szám, mert itthon „keleti vakcinákkal” is oltanak.

Szurdi Noémi ezzel kapcsolatban ismertette álláspontját, miszerint ez nem a kínai és orosz készítményekkel történő oltásra, hanem a halálozási statisztika vezetésének magyarországi gyakorlatára (mindenkit a koronavírus miatt meghaltak közé sorolnak nálunk, aki halálakor fertőzött volt, még ha más alapbetegségnek miatt is hunyt el), valamint a magyarok általánosan rossz egészségi állapotára vezethető vissza. Az okokat egyébként az Azonnalin részletesen is összeszedtük.

Ezért aztán Dobrev Klára lett a Polgári Válasz által alapított Gődény-érdemrend első díjazottja, amit – mivel az üres DK-irodában senkinek nem tudtak átadni – az iroda ajtajára ragasztottak fel két darab „Vigyázat, Covid-álhírek!” feliratot tartalmazó lap kíséretében.

Az LMP útjára lépő párt szerint sem éppen hatékony érdemrendeket átadni

Azért Dobrev Klára sem kell szomorkodjon: az Azonnali kérdésre Bencsik János elárulta, hogy elektronikus úton el fogják neki juttatni az érdemrendet, fizikai formában pedig a DK valamelyik fővárosi pártirodájában fogják neki átadni, vagy elküldik postán.

Kérdésünkre, hogy miért egy teljesen kihalt irodához szervezték az akciót, Bencsik elárulta, hogy ennek technikai okai voltak: egészségügyi szakpolitikusuk, Szurdi Noémi így és itt ért rá a civil munkája mellett.

Dobrev Klárától személyesen azt várja a Polgári Válasz, hogy felülvizsgálja korábbi kijelentéseit, és

Bencsik János lát rá esélyt, hogy más, „a legőrültebb összeesküvés-elméleteket terjesztő” politikusokat is megörvendeztessenek ezzel a „kétes dicsőséggel járó” érdemrenddel.

Ha ez így lesz, akkor a Polgári Válasz az LMP útjára lép e témában: korábban az LMP volt az, aki rendszeresen érdemrendeket adományozott. Ők ezt Aranytalicska Díjnak nevezték, és azoknak a kormányközeli szereplőknek adták oda, akik szerintük a legszorgalmasabban talicskázzák ki a közpénzt.

Az Azonnali kérdésére, hogy ha egyszer az LMP ezzel arra ment, hogy kis pártként az ellenzéki összefogásba kényszerült, akkor a Polgári Válasz miért gondolja az érdemrendadást hatékony politizálási módnak, Bencsik János először kitérően azzal válaszolt, hogy hatékonynak az érdemi munkát lehet nevezni, és elkezdte felsorolni, hogy a parlamentben milyen érdemi munkákat végez.

Az Azonnali közbevetésére, hogy akkor ezek szerint a Gődény-érdemrend átadása egyáltalán nem hatékony és érdemi munka, Bencsik úgy válaszolt, hogy

reméli, hogy ezzel elérik azokat a választókat is, akik nem követik figyelemmel „a parlamenti szakmai politizálást”.

Szurdi Noémi ehhez hozzátette: remélik, akciójukkal sikerül arra felhívni az emberek figyelmét, hogy kezeljék megfelelő forráskritikával, amiket a szakmai kérdéseket politikai kérdéssé keretező politikusok mondanak.

A sajtótájékoztatót teljes egészében alább lehet megnézni.

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek