+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 12. szerda, 19:54
A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán. Azt Bencsik János, a Polgári Válasz elnöke is elismerte, hogy nem éppen az érdemrendezés a leghatékonyabb módja a politizálásnak.

„Alufóliasisakkal ékesített Gődény-érdemrendet” adott át Bencsik János exjobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, a Polgári Válasz nevű párt alapítója és pártelnöke Dobrev Klárának a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi irodája előtt, mert szerintük a DK miniszterelnök-jelöltje ezt kiérdemelte a koronavírussal kapcsolatos álhírterjesztésével.

 

Pontosabban adott volna, ha abban az irodában bárki tartózkodott is volna a valamivel fél 6 után kezdődő sajtótájékoztató idején – így Bencsik János, valamint a Polgári Válasz egészségügyi szakpolitikusa, Szurdi Noémi

 

jobb híján a DK-iroda ajtajára ragasztotta ki az érdemrendet.

 

 

De miről is van szó pontosan?

 

A Polgári Válasz annak apropóján tiltakozott, hogy Dobrev Klára a Telexnek adott interjújában abbéli kétségeit fejezte ki, hogy a keletről származó (kínai és orosz) vakcinák mennyire hatékonyak. Mint azt Dobrev mondta: „Hogy van az, hogy azokban az országokban, ahol az EMA által engedélyezett oltóanyagokkal oltottak és oltanak, tizedannyian haltak meg, mint Magyarországon!? A kormány felelőssége emberéletekben mérhető ebben a járványban.” Ez a kijelentés egyébként illik a Demokratikus Koalíció korábbi kommunikációjába, ami erős szkepszissel viseltetett azon vakcinák iránt, amiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezett.

 

Bencsik János szerint

 

ezzel Dobrev Klára azt sugallta, hogy azért magas Magyarországon a lakosságarányos halálozási szám, mert itthon „keleti vakcinákkal” is oltanak.

 

Szurdi Noémi ezzel kapcsolatban ismertette álláspontját, miszerint ez nem a kínai és orosz készítményekkel történő oltásra, hanem a halálozási statisztika vezetésének magyarországi gyakorlatára (mindenkit a koronavírus miatt meghaltak közé sorolnak nálunk, aki halálakor fertőzött volt, még ha más alapbetegségnek miatt is hunyt el), valamint a magyarok általánosan rossz egészségi állapotára vezethető vissza. Az okokat egyébként az Azonnalin részletesen is összeszedtük.

 

 

Ezért aztán Dobrev Klára lett a Polgári Válasz által alapított Gődény-érdemrend első díjazottja, amit – mivel az üres DK-irodában senkinek nem tudtak átadni – az iroda ajtajára ragasztottak fel két darab „Vigyázat, Covid-álhírek!” feliratot tartalmazó lap kíséretében.

 

Az LMP útjára lépő párt szerint sem éppen hatékony érdemrendeket átadni

 

Azért Dobrev Klára sem kell szomorkodjon: az Azonnali kérdésre Bencsik János elárulta, hogy elektronikus úton el fogják neki juttatni az érdemrendet, fizikai formában pedig a DK valamelyik fővárosi pártirodájában fogják neki átadni, vagy elküldik postán.

 

Kérdésünkre, hogy miért egy teljesen kihalt irodához szervezték az akciót, Bencsik elárulta, hogy ennek technikai okai voltak: egészségügyi szakpolitikusuk, Szurdi Noémi így és itt ért rá a civil munkája mellett.

 

Dobrev Klárától személyesen azt várja a Polgári Válasz, hogy felülvizsgálja korábbi kijelentéseit, és

 

Bencsik János lát rá esélyt, hogy más, „a legőrültebb összeesküvés-elméleteket terjesztő” politikusokat is megörvendeztessenek ezzel a „kétes dicsőséggel járó” érdemrenddel.

 

 

Ha ez így lesz, akkor a Polgári Válasz az LMP útjára lép e témában: korábban az LMP volt az, aki rendszeresen érdemrendeket adományozott. Ők ezt Aranytalicska Díjnak nevezték, és azoknak a kormányközeli szereplőknek adták oda, akik szerintük a legszorgalmasabban talicskázzák ki a közpénzt.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy ha egyszer az LMP ezzel arra ment, hogy kis pártként az ellenzéki összefogásba kényszerült, akkor a Polgári Válasz miért gondolja az érdemrendadást hatékony politizálási módnak, Bencsik János először kitérően azzal válaszolt, hogy hatékonynak az érdemi munkát lehet nevezni, és elkezdte felsorolni, hogy a parlamentben milyen érdemi munkákat végez.

 

Az Azonnali közbevetésére, hogy akkor ezek szerint a Gődény-érdemrend átadása egyáltalán nem hatékony és érdemi munka, Bencsik úgy válaszolt, hogy

 

reméli, hogy ezzel elérik azokat a választókat is, akik nem követik figyelemmel „a parlamenti szakmai politizálást”.

 

Szurdi Noémi ehhez hozzátette: remélik, akciójukkal sikerül arra felhívni az emberek figyelmét, hogy kezeljék megfelelő forráskritikával, amiket a szakmai kérdéseket politikai kérdéssé keretező politikusok mondanak.

 

A sajtótájékoztatót teljes egészében alább lehet megnézni.

 

 

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás