Szél Bernadett: Jó esély van arra, hogy az ombudsman elkaszálja a műtétek előtti fizetős tesztelést

2021.05.11. 18:10

Sem a fizetős PCR-teszt, sem a jelenlegi védettségi igazolvány nem áll meg szerinte a műtétek előfeltételeként, így szerinte az ombudsmannak meg kell ezen rendelkezések ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Szél Bernadett: Jó esély van arra, hogy az ombudsman elkaszálja a műtétek előtti fizetős tesztelést

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere május 7-én bejelentette, hogy az „elektív” – tehát nem sürgős – műtéti beavatkozások a járványvédekezési szabályok enyhülésével, május 13-tól újraindulnak. Később a nap folyamán azt is hozzáfűzte a bejelentéshez, hogy azok, akik műtétre kívánnak megjelenni a kórházban,

kötelesek lesznek vagy „védettségi” igazolványt felmutatni, vagy kifizetni egy PCR-tesztet, aminek legfeljebb 48 órával a kórházba érkezés előttinek és nyilván negatívnak kell lennie.

A hír után Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írta, a rendelkezéssel kapcsolatban az Alapvető Jogok Biztosának hivatalához fordul, és azt szeretné, ha megállapítanák, Kásler rendelkezése alkotmányellenes. Úgy fogalmazott:

„Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is — gondoljon már bele legyen szíves a kormány, sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja.”

Hozzátette, Müller Cecília tisztifőorvos korábban még maga is azt mondta, mivel a műtéti beavatkozás elmaradása egészségkárosodáshoz vezetne, ezért kiemelt fontosságú, hogy az arra várakozók a PCR teszteket ingyenesen kaphassák meg, most az illetékes minisztérium mégis kifizettetné ezt az összeget.

Szél az Azonnalinak elmondta, főleg azért fordult az ombudsmanhoz, mert szerinte,

különösen egy járványidőszakban az Alaptörvényt értelmezve erősebb az egészséghez való jog, mint más megfontolások,

az pedig szerinte világos, hogy ahogyan Müller is megjegyezte korábban, hogy amennyiben nem létfontosságú műtétek drága tesztek és az egyébként sem kötelező oltás hiánya miatt maradnak el, az ezt az alapjogot sérti. Mivel a rendelkezés nagyon durva, ezért arra számít, hogy panasza egyértelműen befogadásra talál majd.
 

 

Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális...

Posted by Szél Bernadett on Monday, 10 May 2021

Szél Bernadett azt is hangsúlyozta kérdéseinkre, hogy Kásler Miklós ugyan említette, ha valaki „önhibáján kívül” nem engedheti meg magának az átlagosan 15 ezer forintba kerülő PCR-tesztet, igényelhet majd ilyet ingyenesen, de az ellenzéki képviselő szerint egyáltalán nem világos, kinek a feladata lenne mindezt megvizsgálni: a főnővér, a műtőorvos értelemszerűen nem tud erről egy egyszerű döntést hozni a páciens esetében.

A magyar társadalombiztosítás értelmében ezek a műtéti beavatkozások ingyenesek, nem elfogadható tehát, hogy Kásler a teszteken keresztül, ráadásul csupán egyeseknek bújtatott módon fizetőssé teszi mindezt, hangsúlyozta a képviselő. Az is problémás elmondása szerint, hogy a 16 éven aluliak – akiknek eleve semmiféle oltás nem javasolt – ezek szerint csak negatív PCR-teszteredménnyel juthatnának el műtétre, ami ugyancsak súlyosan diszkriminatív intézkedésnek tűnik.

Kérdésre elmondta azt is, jelenlegi formájában szerinte a magyar ún. védettségi igazolvány műtétek előtti megkövetelése sincsen rendben,

hiszen számos alkalommal még az oltás utáni védettség orvosilag bizonyítható kialakulása előtt megérkezik egyeseknek a kártya, míg más esetekben az igazolvány nem, vagy csak késve kerül kipostázásra olyanoknak, akik már minden bizonnyal védettek a súlyos vírusfertőzéssel szemben. Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e diszkriminatívnak a csak oltottaknak és a fertőzésen átesetteknek járó, de minden embereknek visszajáró jogokat korlátozó kártya intézményét magát, Szél úgy válaszolt, önmagában a rendszert Magyarországon kívül is számos ország használja, sokszor kétlépcsős, első oltás után sárga, második után zöld kártyás rendszerek is léteznek, ha tehát a valóban, orvosi értelemben védettséget igazolna, akkor szerinte elfogadható lenne:

„Az lenne a kívánatos, ha orvosszakmai alapokon az emberek valóban akkor kapnák meg a kártyát, amikor valóban védettek, ez történik Németországban és Ausztriában is. (…) Magát a védettségi igazolványt én nem támadtam, szolgáltatások igénybe vételénél a védettség fontos lehet” – tette még ehhez hozzá Szél. Szerinte azonban amíg a nyájimmunitás ki nem alakul, addig az ingyenesen elérhető tesztelés lenne a védekezés legfontosabb eszköze, egy olyan pontig legalábbis, amíg az átoltottság a kívánatos mértéket el nem éri. Szerinte minden szolgáltatást sokkal többen vennének igénybe, ha egy ilyen rendszer elérhető lenne. Az viszont szerinte a magyar bérek alapján nem várható el, hogy emberek ennyi pénzt rendszeresen fizetni tudjanak a PCR-ért: „Az egész tesztkérdés egyáltalán nem igazságos a magyarok számára, egy ötfős családnak például százezer forint körül van egy tesztelés.”

Végezetül a képviselő kijelentette, az ombudsmantól azt várja, hogy mondja ki, az egészségügyi rendszerben nem lehetnek fizetősek a tesztek, mert a közösség érdeke is ez lenne. Hozzátette, különösen súlyos a járványhelyzet a magyarországi mélyszegény zárványokban élők számára, itt ugyanis, mint az egy erre irányuló, egyébként komoly sikereket is hozó civil kampány során is kiderült, számukra sem az oltási regisztráció, sem pedig a tesztek nem elérhetőek. Szél figyelmeztetett, mintegy 250 ezer magyar állampolgárt érinthet ez a helyzet, ezt pedig egyáltalán nem szabad elfelejtenünk. Nem csupán az ő, de a teljes társadalom érdeke is, hogy ők is oltáshoz jussanak, ehhez pedig a tesztelés, sőt, az oltási regisztráció eltörlése is szükséges lenne.

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek