Az oltópontok orvosaira mutogat a kormányhivatal a külföldiek védettségi igazolványa miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.11. 18:12

A védettségi igazolvány automatikus kiállításához magyar személyi igazolvány vagy útlevél kell, ami a Magyarországon élő külföldieknek nincs, és nem is lehet. A kormányhivatal a már beoltott külföldieket az oltópontokhoz irányítja: az ott dolgozó orvosoknak kellene utólag rögzíteniük a külföldiek személyi azonosító okmányának számát.

Az oltópontok orvosaira mutogat a kormányhivatal a külföldiek védettségi igazolványa miatt

Ahogy arról az Azonnali elsőként számolt be: azok a Magyarországon élő és dolgozó külföldiek, akik bár magyar állampolgársággal nem rendelkeznek, de lakcímmel és taj-számmal igen, és Magyarországon kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, hiába várnak a védettségi igazolvány megérkezésére.

Az Azonnalival több olvasó is megosztotta a tapasztalatait, de szerkesztőségünk két tagja is – egyikük, ezen sorok írója, szlovák, a másikuk román állapolgár – ebben a cipőben jár. Be vagyunk oltva, de mivel nem kaptuk meg a védettségi igazolványt, nem élhetünk az igazolvány meglétéhez kötött jogokkal: nem mehetünk például állatkertbe, moziba, múzeumba vagy könyvtárba. A témát podcastban is körbejártuk.

Az olvasóink több kísérletet is tettek az igazolvány megszerzésére: van, aki személyesen próbálta elintézni azt a kormányablakban; van, aki az Ügyfélkapun elektronikusan adta le az igénylést az igazolvány pótlására az erre kialakított felületen – ahogy a cikk szerzője is –; és van, aki mindkét utat megpróbálta.

A kormányhivatal válaszol: az oltóponton történt hiba

Olvasónk, Gabriella, aki szlovák állampolgár, pénteken jelezte az Azonnalinak, hogy ő és több ismerőse is megkapta a választ a kormányhivataltól. Gabriellának – kérésére megváltoztatott névvel szerepel a cikkben – a következő választ küldte Budapest Főváros Kormányhivatalának Központi Okmányirodai Főosztálya az ügyfélkapun keresztül: 

„Ezúton tájékoztatom, hogy az Ön esetében a TAJ szám lekérdezés szerint a védettségi igazolvány nem készült el. Ennek oka, hogy nem rendelkezik sem érvényes személyazonosító igazolvánnyal, sem útlevéllel. Amint rendelkezni fog érvényes személyazonosító okmánnyal, a gyártás automatikusan elindul.”

 

ÉRVÉNYES SZEMÉLYI VAGY ÚTLEVÉL KELL A KORMÁNYHIVATAL SZERINT. CSAKHOGY MAGYARORSZÁG – ELLENTÉTBEN MONDJUK OLASZORSZÁGGAL, AHOL SZEMÉLYIT SIMÁN KAPNAK A NEM OLASZOK IS – EGYIKET SEM ÁLLÍTJA KI KÜLFÖLDIEKNEK. KÉP: OLVASÓNK

 

Gabriella természetesen rendelkezik érvényes okmányokkal, csak mivel nem magyar állampolgár, nem magyar személyi igazolványa, illetve útlevele van. Gabriella kapcsolatban áll több hasonló helyzetben lévő nem magyar állampolgárral: az egyikük – mint azt az Azonnalival megosztotta – hasonló választ kapott más megfogalmazásban, de ez a válasz már azt is tartalmazta, mit kell tennie a Magyarországon beoltott nem magyar állampolgárnak, hogy hozzájusson a védettségi igazolványhoz. 

A kormányhivatal Gabriella ismerősét is tájékoztatja, hogy a védettségi igazolvány kiállításának akadálya az lehet, hogy nem rendelkezik magyar útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal. A teendő pedig az, hogy

 

az oltást végző orvosnak módosítani kell az adatokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, rögzítve, hogy a beoltott „külföldi” egyúttal beírva a külföldi okmány számát.

Amint látszódik a rendszerben az okmány száma, automatikusan elindul a gyártás – írja a kormányhivatal. 

Szombaton szerkesztőségünk tagjának – ezen sorok írójának – is megérkezett a kormányhivatal válasza:

„Ezúton tájékoztatom, hogy a TAJ szám alapján történt lekérdezés szerint az oltást végző orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe Önt nem külföldiként rögzítette, nem írt be külföldi okmányszámot. A védettségi igazolványt ezen adatok hiányában nem lehet kiállítani. A hiányos bejegyzés módosítását csak az oltást végző orvos tudja elvégezni, ezért javasoljuk, hogy keresse fel az oltást végző intézményt az adatok javíttatása érdekében.”

 

EGY MÁSIK VÁLASZ: CSAK AZ OLTÁST VÉGZŐ ORVOS TUDJA MÓDOSÍTANI AZ ADATOKAT. KÉP: RÁ

Hiányzik a személyi igazolvány száma

A kormányhivataltól kapott válaszok alapján tehát a probléma így épül fel:

+ a védettségi igazolvány személyi igazolvánnyal együtt érvényes, annak (vagy az útlevélnek) a számát fel kell tüntetni a védettségi igazolványon;

a kormányzati adatbázisokat kezelő és az igazolványokat gyártó cég a háttérben összeköti az oltáskor rögzített nevet és taj-számot a személyi igazolvány vagy az útlevél számával;

a nem magyar állampolgároknak azonban nincs magyar személyijük, sem magyar útlevelük; 

így őket a rendszer nem tudja mihez hozzákapcsolni, ezért nem indul el a védettségi igazolvány gyártása.

A megoldás pedig a kormányhivatal válaszai szerint az, hogy az oltást végző orvosnak vagy intézménynek kell rögzítenie az EESZT-ben a külföldi személyazonosító igazolvány számát. Ha ez megtörténik, ehhez az adathoz már hozzá tudja kapcsolni a rendszer a taj-számot, és automatikusan elindul az igazolvány gyártása.

Jó, de hol kellett jelezni az állampolgárságot és megadni a külföldi okmány számát?

Ugyanis sem a személyi igazolvány számát, sem az állampolgárságot nem kellett megadni 

sem az oltásra való regisztrációkor (ez május 4. óta megváltozott, lásd lejjebb),

 

sem a hozzájáruló nyilatkozaton, amit az oltásra kell vinni.

Nem világos tehát, hogy a külföldieknek honnan kellett volna tudniuk, hogy az oltáskor szólniuk kell: nem magyar állampolgárok, ahogy az sem, hogy az oltópontokon az orvosoknak, illetve az adminisztrációt végzőknek honnan kellett volna tudniuk, hogy ezt az adminisztrációt el kell végezniük. 

Hazudni kényszerül egy csomó itt élő külföldi

Május. 4 óta a Vakcinainfó nevű kormányzati oldalon van lehetőség külföldiként is regisztrálni az oltásra. Aki azonban magyar nyelven próbálkozik – vagyis a „REGISZTRÁCIÓ OLTÁSRA” lehetőséget választja –, az csak akkor tudja kiválasztani, hogy nem magyar állampolgár, ha előtte bejelöli, hogy nem rendelkezik taj-számmal. Ezt követően be lehet jelölni, hogy magyar állampolgár-e vagy sem, és ha bejelöli, hogy nem, akkor van lehetőség megadni a külföldi okmány számát.

Vagyis itt a taj-számmal rendelkezők csak magyar állampolgárként tudnak regisztrálni, külföldiként csak akkor, ha azt jelölik: nincs taj-számuk. 

A TAJ-SZÁMMAL RENDELKEZŐ NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK AZ ANGOL FELÜLETEN TUDNAK RENDESEN OLTÁSRA REGISZTRÁLNI. KÉP: KÉPERNYŐFOTÓ A VAKCINAINFÓ OLDALÁRÓL

Külföldiként az angol nyelvű „REGISTRATION FOR FOREIGN CITIZENS LIVING IN HUNGARY” opciót választva lehet a taj-számot és a külföldi személyazonosító okmány számát is megadva regisztrálni. Mivel a Magyarországon élő és dolgozó, taj-számmal rendelkező nem magyar állampolgárok egy jelentős része határon túli magyar, számukra nem feltétlenül egyértelmű, hogy magyarként csak egy angol nyelvű oldalon tudnak az oltásra a helyes módon regisztrálni.

Ez a lehetőség mindenesetre kiküszöböli azt a problémát, hogy nincs meg a személyazonosító okmány száma, ami kell a védettségi igazolvány kiállításához. Azok a külföldiek, akik így regisztráltak május 4. óta, gond nélkül meg kell, hogy kapják a védettségi igazolványt.

 

Ez azonban nem oldja meg azon külföldiek problémáját, akiket május 4. előtt oltottak be.

 

Működik-e a kormányhivatal által javasolt megoldás?

Gabriella az alapján, amit az ismerősének írt a kormányhivatal, ellátogatott a kórházba, ahol az oltást kapta, hogy megpróbálja elintézni: módosítsák a rendszerben az adatait, állítsák át a státuszát külföldire és rögzítsék a külföldi személyi igazolványának számát. Az oltóponton azt mondták neki, hogy ezt csak úgy tudják megtenni, hogy törlik a bejegyzést az oltásról, majd azt újra rögzítik immár a külföldi személyi igazolvány számának megadásával – meséli Gabriella az Azonnalinak. 

Ezt elméletileg meg is tették, amikor azonban Gabriella hazaért és bejelentkezett az EESZT-be, azt látta, hogy a kórtörténeti adatai között

 

már nem szerepel, hogy megkapta a koronavírus elleni két védőoltást.

Gabriella ez alapján azt gyanítja, hogy az oltóponton az ügyintéző csak az adatait tudta törölni, a külföldiként való újrarögzítés azonban nem sikerült neki. Gabriella ezért most úgy érzi, még messzebb került attól, hogy megkapja az igazolványt. A problémát természetesen haladéktalanul jelezte az EESZT ügyfélszolgálatának, cikkünk megjelenéséig azonban nem kapott választ.

Mivel a kormányhivataltól én is azt a választ kaptam, hogy az oltást végző intézményt keressem fel „az adatok javíttatása érdekében”, kedden el is mentem a kórházba, ahol beoltottak. Az ügyintéző nekem azt mondta, ők ott a helyszínen nem tudják módosítani az adataimat, de elkérte és lefénymásolta a külföldi személyi igazolványomat azzal, hogy továbbítja azoknak a kollégáknak, akik ezt meg tudják tenni, és hamarosan értesítenek, hogy van-e még valami dolgom ezzel kapcsolatban.

 

Arra a kérdésre, hogy nekem kellett volna-e jeleznem az oltáskor, hogy nem vagyok magyar állampolgár, azt mondta:

 

ezt az első oltáskor kellett volna rögzíteni a rendszerben, de erről nekik sem szólt senki.

 

Egy Magyarország és Szlovákia között ingázók által létrehozott zárt Facebook-csoportban is többen megosztották a védettségi igazolvány megszerzéséért vivott küzdelem tapasztalatait: volt, aki, azt írta, telefonon vette fel a kapcsolatot az oltóponttal, és átállították az adatait; volt, akinek az elmondása szerint ezt a háziorvosa is meg tudta tenni; de olyan is volt, akitől

 

a kormányablakban elkérték a 3000 forintot, amit akkor kell fizetni, ha valaki ellenanyag-vizsgálat alapján kéri az igazolvány kiállítását, vagy a pótlását kéri, mert elveszítette azt.

 

Az Azonnali megkereste az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóságot is, hogy megkérdezze, mi a helyes eljárás a taj-számmal rendelkező nem magyar állampolgárok számára, hogy gond nélkül megkapják az védettségi igazolványt, illetve hogy mit tehetnek még azok, akik már minden lehetséges úton jelezték a védettségi igazolvány hiányát, de kérdéseinkra nem kaptunk választ.

Jön a megoldás?

Az Azonnali Magyarországon élő svájci olasz olvasója, a podcastunkban is megszólaló Lorenzo a felvétel óta azt a választ kapta a kórháztól, ahol beoltották, hogy május 4. előtt eleve nem is volt lehetőségük oltáskor bejelölni, hogy akit beoltanak, az nem magyar állampolgár, illetve arra sincs lehetőségük, hogy töröljék, majd újra rögzítsék az oltás dokumentációját. 

A kórház azt is közölte Lorenzóval, hogy információik szerint a probléma kezeléséért a kormányablakok lesznek a felelősek,

 

és május 13-tól tudnak majd érdemben intézkedni a már beoltott nem magyar állampolgárok, hogy megkaphassák a védettségi igazolványukat.

 

Az említett zárt Facebook-csoportban is feltűnt az az információ, hogy csütörtökön vagy pénteken jöhet a külföldiek védettségi igazolványát érintő változás, illetve többen arról számoltak be: a kormányhivataltól nem azt a választ kapták, hogy oltáskor nem rögzítették őket külföldiként a rendszerben, és ezt az oltóponton kell pótoltatniuk, hanem azt, hogy „az igazolvány kiállítása technikai akadályba ütközött, ezért még nem került kipostázásra”, de

 

a hiba elhárítása folyamatban van, és az igazolvány postázása hamarosan megtörténik.

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek