Már 13 ezer embert regisztráltak oltásra civil aktivisták a hátrányos helyzetű településeken

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.10. 09:18

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

Már 13 ezer embert regisztráltak oltásra civil aktivisták a hátrányos helyzetű településeken

„Egy kisebb városnyi embert, összesen

 

13 428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az „Oltass, hogy élhess!” címmel lezajlott országos civil kampány önkéntesei és aktivistái

az elmúlt három hétben Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, zsákfalvakban” – írja az aHang kampányszervező platform szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye. 

A kampányt – amivel az Azonnali részletesen is foglalkozott – az Országos Roma Önkormányzat koordinálta, és a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistái vettek benne részt.

108 aktivista, 14 megye, 168 település, 32 ezer megszólított ember, 13 ezer oltásra regisztrált

 

– ez a mérlege a három héten át tartó akciónak, aminek az volt a célja, hogy „az ország leghátrányosabb helyzetű településein konkrét segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához”. Emelett az aktivisták általános felvilágosítást is adtak az oltásokról, hogy eloszlassák az irántuk tapasztalt bizalmatlanságot. 

A közlemény szerint az akció kezdetén elutasítással és fenntartással fogadták a lehetőséget, részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykák miatt, a kampány második felében azonban már gyaktan maguk az emberek keresték az önkénteseket, hogy segítséget kérjenek a regisztrációhoz.

Mivel nagyon sok család nem rendelkezik internetkapcsolattal, sokaknak még e-mail címe és olyan digitális eszköze sem volt, amivel igényelhették volna a védőoltást,

 

az aktivisták internetkapcsolattal ellátott tabletekkel járták a kijelölt települések utcáit,

 

és akik élni kívántak a lehetőséggel, annak segítettek feltölteni a kormányzati honlapra a szükséges adatokat és védőoltást igényelni, illetve sok esetben azzal kezdték, hogy egyáltalán e-mail címet regisztráltak az érdeklődőknek.

Az akciót médiakampány is kísérte, amihez ismert előadóművészek csatlakoztak: Bangó Margit, Bódi Guszti és Bódi Csabi, Falusi Mariann és Lang Györgyi, Ifj. Sárközy Lajos, Oláh Gergő, Varga Márk és Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője. 

A több, mint 13 ezer regisztráltból ötezren már meg is kaphatták az oltás első adagját.

„Az elmúlt másfél évtizedben nem volt arra példa, hogy az Országos Roma Önkormányzat civilekkel egy átfogó programot koordináljon, vagy közös konzorciumban vegyen részt, főként nem egy országosan kiterjesztett programban. Az együttműködés ebből a szempontból kiemelkedő volt, és a hatékonyságát is jól példázza az elért eredmény” – írja a közlemény.

 

NYITÓKÉP: aHang sajtóanyag

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek