+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 10. hétfő, 09:18
168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

„Egy kisebb városnyi embert, összesen

 

13 428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az „Oltass, hogy élhess!” címmel lezajlott országos civil kampány önkéntesei és aktivistái

 

az elmúlt három hétben Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, zsákfalvakban” – írja az aHang kampányszervező platform szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye. 

 

A kampányt – amivel az Azonnali részletesen is foglalkozott – az Országos Roma Önkormányzat koordinálta, és a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistái vettek benne részt.

 

108 aktivista, 14 megye, 168 település, 32 ezer megszólított ember, 13 ezer oltásra regisztrált

 

– ez a mérlege a három héten át tartó akciónak, aminek az volt a célja, hogy „az ország leghátrányosabb helyzetű településein konkrét segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához”. Emelett az aktivisták általános felvilágosítást is adtak az oltásokról, hogy eloszlassák az irántuk tapasztalt bizalmatlanságot. 

 

A közlemény szerint az akció kezdetén elutasítással és fenntartással fogadták a lehetőséget, részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykák miatt, a kampány második felében azonban már gyaktan maguk az emberek keresték az önkénteseket, hogy segítséget kérjenek a regisztrációhoz.

 

Mivel nagyon sok család nem rendelkezik internetkapcsolattal, sokaknak még e-mail címe és olyan digitális eszköze sem volt, amivel igényelhették volna a védőoltást,

 

az aktivisták internetkapcsolattal ellátott tabletekkel járták a kijelölt települések utcáit,

 

és akik élni kívántak a lehetőséggel, annak segítettek feltölteni a kormányzati honlapra a szükséges adatokat és védőoltást igényelni, illetve sok esetben azzal kezdték, hogy egyáltalán e-mail címet regisztráltak az érdeklődőknek.

 

Az akciót médiakampány is kísérte, amihez ismert előadóművészek csatlakoztak: Bangó Margit, Bódi Guszti és Bódi Csabi, Falusi Mariann és Lang Györgyi, Ifj. Sárközy Lajos, Oláh Gergő, Varga Márk és Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője. 

 

A több, mint 13 ezer regisztráltból ötezren már meg is kaphatták az oltás első adagját.

 

„Az elmúlt másfél évtizedben nem volt arra példa, hogy az Országos Roma Önkormányzat civilekkel egy átfogó programot koordináljon, vagy közös konzorciumban vegyen részt, főként nem egy országosan kiterjesztett programban. Az együttműködés ebből a szempontból kiemelkedő volt, és a hatékonyságát is jól példázza az elért eredmény” – írja a közlemény.

 

NYITÓKÉP: aHang sajtóanyag

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás