Nem akar védettségi igazolványt kérni egy egri kávézó, inkább nem nyitja meg a belső tereit

2021.05.10. 15:00

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja az újabb anyagi veszteséget.

Eger belvárosának egyik leghangulatosabb utcájában található a város egyik leghangulatosabb kávézója, a Kappu. A hely bőven kínál lehetőségeket, ha kimagasló minőségű kávékat szeretne inni valaki, azonban ezt a vendégek jelenleg csak kint tehetik meg, még akkor is, ha van védettségi igazolványuk.

Ez nem a hatóságok döntése, nem is valamely ide vonatkozó jogszabály miatti korlátozás,

maga a tulajdonos határozott úgy, hogy inkább lezárja a több, mint harminc fő befogadására alkalmas belső tereit.

Az ok pedig az, hogy ha nem így tenne – meglátása szerint –, méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit.

Mielőtt rátérnénk a Kappu tulajdonosa, Koch Kristóf döntésére, nézzük meg, melyek a jelenlegi szabályok és azok hátterei. A kormány 4 milliós átoltottsághoz kötötte a korlátozások további enyhítését, azonban ezt a lazítást csak azok élvezhetik, akik védettségi igazolványt kaptak, miután átestek a betegségen vagy beoltották őket.

Ezzel kapcsolatban a kabinet arra hivatkozik: a korábban a nyitásról tartott nemzeti konzultációt kitöltők 58 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így például koncerteket vagy sporteseményeket látogassanak.

A lépés erősen megosztónak bizonyult, nagy volt a felháborodás a bejelentés nyomán, de a tavaly életbe léptetett különleges jogrend is lehetővé teszi a védettséget igazoló okmánnyal nem rendelkezők kizárását bizonyos terekből, ha az arányos mértékben történik.

Koch Kristóf a Kappu Facebook-oldalán közölte először vendégeivel, hogy egyelőre nem nyitja meg a kávézó belső tereit. Ezt a döntését egyebek közt ezzel magyarázta:

„Nem tartom azt fairnek, hogy, aki nem esett át a betegségen – tehát mondjuk egészséges jelenleg –vagy nem kívánja magát beoltatni – az egyébként nem kötelező – védőoltással, az a vendégem az utcán, papírpohárból ihasson, miközben fent a galérián a többi ember nyugodtan kávézgat.”

Az Egri Ügyek meglátogatta Koch Kristófot, aki a lapnak beszélt is a döntéséről. Elmondta, hogy tudja, újabb jelentős anyagi veszteségeket kell elkönyvelnie így, de úgy érzi, hogy ezzel méltatlan helyzetbe hozná sok vendégét: „Sokan másként értelmezik ezt a szabályozást, és azt vettem észre, további feszültség generálódott az emberek között; úgy gondoltam, talán így a legkorrektebb. Nem tudom, mi lenne a jó megoldás, de azt hangsúlyozom, hogy bármilyen politikai gondolattól távol állok, de

ez nem egy szerencsés szabályozás, feszültséget és bizonytalanságot generál az emberek életében, és további súlyos terheket hoz az amúgyis nehéz időket élő vendéglátóipari szektor életébe.”

Ezt a cikket az Egri Ügyek szállította.

NYITÓKÉP: A Kappu üresen álló belső tere. Kappu / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek