Szlovák lap: 2021-ben elkészül a Pozsony-Kassa autópálya. Budapesten keresztül

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.09. 12:37

A Miskolc-Tornyosnémeti autópálya-szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Szlovák lap: 2021-ben elkészül a Pozsony-Kassa autópálya. Budapesten keresztül
A Pozsonyt Kassával összekötő, régóta várt autópálya a legvitatottabb közlekedési téma Szlovákiában, amit a magyarok fognak befejezni –

írja a szlovák jobbközép-liberális SME lap kassai kiadása annak kapcsán, hogy Nemzeti Infrastruktúra Zrt közlése szerint még 2021-ben elkészül a Miskolcot a szlovák-magyar határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő autópálya-szakasz.

ÍGY LEHET MAJD AUTÓPÁLYÁN ELJUTNI POZSONYBÓL KASSÁRA. MÁR CSAK A MISKOLC ÉS TORNYOSNÉMETI KÖZÖTTI SZAKASZ HIÁNYZIK, 2021-BEN ELKÉSZÜL. KÉP: GOOGLE MAPS

A szlovákiai oldalon a határ és Kassa között már kész az autópálya, Pozsonyból Budapestre, és Budapestről Miskolcra is végig lehet autópályán haladni, így a Miskolc-Tornyosnémeti szakasszal teljessé válik Pozsony és Kassa autópályaösszeköttetése.

Szlovákiában is épül

A lap emlékeztet rá, hogy a fővárost Kelet-Szlovákia központjával összekötő autópálya Szlovákiában is épül: ez az ország északi részén keresztül halad, és már csak néhány, összesen 36 kilométernyi szakasz hiányzik belőle, amiből az egyik nyolc kilométeres szakaszt át is adják 2021-ben.

A többi hiányzó szakasz viszont nagyon nehéz terepen épül, viaduktokat és alagutakat is tartalmaz,

amik már – egy szakasz kivételével – épülnek ugyan, de a Nemzeti Autópálya Társaság (Národná Diaľničná Spoločnosť, NDS) szerint pont az utóbbi miatt nem „nem lenne korrekt” arról nyilatkozni, hogy ez mikor lesz teljes a Pozsony-Kassa autópálya. Egy a SME-nek nyilatkozó közlekedési szakember szerint

ennek a reális határideje 2040.

A déli régiók útfejlesztéseit elhalasztották

A szlovákiai magyar politika visszatérő témája, hogy a déli régiók – ahol a magyarok élnek – infrastruktúra-fejlesztéseit a szlovák kormány elhanyagolja.

SZLOVÁKIA GYORSFORGALMI ÚTHÁLÓZATA. A SZÜRKE KÉSZ, A PIROS ÉPÜL, A ZÖLD ELŐKÉSZÍTÉS ALATT. AZ ÉSZAKI AUTÓPÁLYÁNAK IS VANNAK MÉG PIROS ÉS ZÖLD SZAKASZAI, DÉLEN SZINTE MINDEN ZÖLD. FORRÁS: NÁRODNÁ DIALNIČNÁ SPOLOČNOSŤ

Míg az autópálya északon épül, a Pozsonyt Kassával a déli régiókat átszelve összekötő

gyorsforgalmi út még csak az előkészítés szakaszában van.

Az előző, a szocilápopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia), a nacionalista SNS (Szlovák Nemzeti Párt) és a Bugár Béla vezette magyar-szlovák vegyespárt, a Most-Híd alkota kormányban pont az utóbbié volt a közlekedési tárca. Az akkor Érsek Árpád vezette minisztérium több, a déli régiókat is érintő infrastruktúra-fejlesztést készített elő.

A 2020-as kormányváltást követően azonban az új kormány felülvizsgálata ezeket , és az Igor Matovič jobboldali-populista pártja, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) vezette közelkedési minisztérium hátrébb sorolta őket a prioritási rangsorban.

NYITÓKÉP: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek