A határon túliakat és a külföldön élőket is képviselné a Momentum a parlamentben

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.09. 15:10

Fekete-Győrék nemcsak a szavak szintjén foglakoznának a határon túli magyarokkal és a külföldön élőkkel.

A határon túliakat és a külföldön élőket is képviselné a Momentum a parlamentben

 

A Momentum két listás képviselőt küld a parlamentbe, akik „a külhoni és a külföldi magyarokat” képviselik majd

jelentette be a Fekete-Győr András Momentum-elnök, a párt miniszterelnök-jelöltje a Momentum Facebook-oldalán.

Fekete Győr szerint erre azért van szükség, mert „2020-ban minden hatodik magyar gyermek külföldön született meg”, és „több mint 2 millió magyar honfitársunk él az ország határain túl”, köztük azok, akiket „az országhatár lépett át”, azok, akiket „a kommunista rendszer üldözött el”, és azok a százezrek, akik ma

 

elmenekülnek „Orbán Viktor rendszeréből jobb megélhetést és boldogabb életet keresve”. 

 

Fekete-Győr kiemelte: az Orbán-rendszer nemcsak „magasról tesz” a Berlinben, Londonban, Párizsban dolgozó magyarokra, hanem Erdélyből is skanzent csinál. A momentumosok elbeszélgettek a „külhoni fiatalokkal”, akik „nem a Fidesz üres magyarkodó álomvilágában akarnak élni”. 

 

A külföldön élő és dolgozó magyarokat Csillag Tamás, a Momentum nemzetközi szervezetének tagja fogja képviselni.

A határon túli magyarokat pedig Sepsiszentgyörgyön született Tomos Endre.

A videóban a jelöltek is megszólalnak. 

Csillag Tamás elmondta, szeretnék elérni, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben, és külföldön is lehetővé tesznek „egy gördülékeny, kiszámítható életet”, ahol nem kell több száz kilométert utazni egy hivatalos ügyintézés miatt. 

Tomos Endre úgy látja, hogy nem az a Magyarország épül, amit Orbán Viktor a kétezres években ígért. Tomos szerint Orbán kormányzása nem közelebb hozta, hanem szétválasztotta a Kárpát-medence magyarságát, a „külhoni magyarság csak egy kijátszható politikai kártya” lett, a Momentumban viszont „egy sokszínű, többközpontú, autonóm kárpát-medencei magyarságban” gonolkodnak.

 

Mivel nem egyéni képviselő-jelöltekről van szó, a bejelentés nem érinti az ellenzéki előválasztást.

A külföldön élő magyarok levélben szavazásával a politikusból vloggerré vált Vona Gábor is foglalkozott: március elején online népszavazásnak elnevezett petíciót indított, amiben azért gyűjtött aláírásokat, hogy a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok is szavazhassanak levélben. Nekik ugyanis, ha szavazni szeretnének, el kell menniük valamelyik konzulátusra, ellentétben azokkal a magyar állampolgárokkal, akiknek nincs magyarországi lakcímük – ők szavazhatnak levélben, de csak a pártlistára, egyéni jelöltre nem. 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek