Szél Bernadett mögé áll be a Jobbik az előválasztáson Budakeszin

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.08. 09:11

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Szél Bernadett mögé áll be a Jobbik az előválasztáson Budakeszin
„Ha van ellenzéki képviselő, aki megérdemli a Jobbik támogatását, az Szél Bernadett”

jelentette be Facebook-oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje, hogy a szeptemberben tartandó ellenzéki előválasztáson a Momentum színeiben induló, de a parlamentben egyébként független képviselő Szél Bernadettet támogatja a Budakeszi székhelyű Pest megye 2-es számú választókerületében.

Szél – amennyiben az előválasztáson legyőzi az egyelőre még nem ismert ellenfeleit – a 2022-es választáson szépíthet 2018 után, ugyanis fájó emlék lehet az akkor még az LMP társelnökeként és miniszterelnök-jelöltjeként induló politikusnak, hogy 2018-ban ugyanebben a körzetben mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól, aki 2014-ben is nyerni tudott. Igaz, 2018-ban 5 923 szavazatot (8,44 százalékot) szerző jobbikos jelölt nem állt be mögé.

A Jobbik úgy indokolta, hogy az előválasztáson most beállnak mégis a Momentum indította képviselő mögé, hogy

Szélnek „a közélet megtisztításáért végzett küzdelme, szakmaisága és alázata példamutató, szükség van rá az új országgyűlésben”.

Pest megye 2. egyébként a korábbi választási eredmények alapján billegő körzetnek tekinthető: 2014-ben az összes, a mostani hatpárti összefogás szempontjából releváns ellenzéki jelöltre összesen 2,3, 2018-ban 8,02 százalékponttal több szavazat érkezett, mint a mindkétszer nyerő fideszes Csenger-Zalán Zsoltra.

A hat párt által elfogadott menetrend szerint az előválasztásra szeptember 18. és 26. között kerül sor, amire a tervek szerint hivatalosan július 26-tól lehet majd jelentkezni jelöltként.

És hogy ki jöhet ki győztesen az előválasztás nevű logisztikai versenyből? A Paradigma Intézet elemzéséből kiderül.

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek