+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 8. szombat, 09:11
2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.
„Ha van ellenzéki képviselő, aki megérdemli a Jobbik támogatását, az Szél Bernadett”

 

jelentette be Facebook-oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje, hogy a szeptemberben tartandó ellenzéki előválasztáson a Momentum színeiben induló, de a parlamentben egyébként független képviselő Szél Bernadettet támogatja a Budakeszi székhelyű Pest megye 2-es számú választókerületében.

 

Szél – amennyiben az előválasztáson legyőzi az egyelőre még nem ismert ellenfeleit – a 2022-es választáson szépíthet 2018 után, ugyanis fájó emlék lehet az akkor még az LMP társelnökeként és miniszterelnök-jelöltjeként induló politikusnak, hogy 2018-ban ugyanebben a körzetben mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól, aki 2014-ben is nyerni tudott. Igaz, 2018-ban 5 923 szavazatot (8,44 százalékot) szerző jobbikos jelölt nem állt be mögé.

 

A Jobbik úgy indokolta, hogy az előválasztáson most beállnak mégis a Momentum indította képviselő mögé, hogy

 

Szélnek „a közélet megtisztításáért végzett küzdelme, szakmaisága és alázata példamutató, szükség van rá az új országgyűlésben”.

 

Pest megye 2. egyébként a korábbi választási eredmények alapján billegő körzetnek tekinthető: 2014-ben az összes, a mostani hatpárti összefogás szempontjából releváns ellenzéki jelöltre összesen 2,3, 2018-ban 8,02 százalékponttal több szavazat érkezett, mint a mindkétszer nyerő fideszes Csenger-Zalán Zsoltra.

 

A hat párt által elfogadott menetrend szerint az előválasztásra szeptember 18. és 26. között kerül sor, amire a tervek szerint hivatalosan július 26-tól lehet majd jelentkezni jelöltként.

 

És hogy ki jöhet ki győztesen az előválasztás nevű logisztikai versenyből? A Paradigma Intézet elemzéséből kiderül.

 

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás