+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 8. szombat, 07:45
Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” őt.

„Rossz döntést hoztunk februárban, amely miatt többen megkérdőjelezték a szándékainkat és a motivációinkat egy kritikus időszakban.

 

Nagyon sajnáljuk, hogy nehézségeket okoztunk Alekszej Navalnijnak, az orosz aktivistáknak és mindazoknak, akik fáradhatatlanul küzdenek a szabadságáért”

 

– így kért bocsánatot pénteken az Amnesty International emberi jogi civil szervezet a jelenleg is börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnijtól, hogy még februárban úgy döntöttek, megfosztják az orosz ellenzéki politikust az úgynevezett „lelkiismereti fogoly” státusztól.

 

Az Amnesty ezzel a kifejezéssel jelöli azokat az embereket, akiket nem az erőszakos vagy gyűlöletkeltő bűncselekményeikért, hanem a személyük, nemi identitásuk, származásuk, bőrszínük, nyelvük, gazdasági helyzetük vagy vallási, politikai, lelkiismereti meggyőződésük miatt zártak rácsok mögé. Csakhogy az emberjogi szervezet még 2007-2008-ból talált Navalnijtól olyan kijelentéseket, amik szerintük gyűlöletkeltőek, ezért aztán februárban hoztak egy belső döntést, hogy Navalnij mégsem lehet lelkiismereti fogoly.

 

Az Amnesty a mostani állásfoglalásában arra hivatkozik, hogy alapos mérlegelés után azért adják mégis vissza az orosz politikus korábbi státuszát, mert ezt a nem a nyilvánosságnak szánt döntést

 

az orosz kormány arra használta fel, hogy a Navalnij elleni jogsértéseiket igazolják, és „megpróbálják meggyilkolni” Navalnijt.

 

Mint ismeretes, a Putyin-ellenes politikust még idén február másodikán ítélték Oroszországban 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnijt január 17 óta tartják őrizetben, az orosz rendőrök Oroszországba érkezése után azonnal elfogták.

 

Március végén már arról szóltak a hírek, hogy a börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlik, és megfelelő orvosi ellátást sem biztosítanak számára – ezért az orosz ellenzéki politikus éhségsztrájkba is kezdett. Ez a több hétig tartó éhségsztrájk odáig fajult, hogy a politikus orvosai arra figyelmeztettek:

 

Navalnij életveszélyes állapotban van, miközben őket meg nem engedik, hogy kezeljék a politikust.

 

Navalnijt végül április 19-én kórházba szállították, és Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálata kiadott egy közleményt, miszerint Navalnij állapota „kielégítő”, és az engedélyével minden napos orvosi ellátásban részesül.

 

Az Amnesty szerint a lelkiismereti fogoly státusz elvételéről szóló belső döntésüket mindezen jogsértő gyakorlatokhoz használta fel a Kreml, jelét adva önnön képmutatásának.

 

Az Amnesty ettől függetlenül hangsúlyozza, hogy

 

Navalnij lelkiismereti fogoly státuszának visszaadása nem azt jelenti, hogy egyet is értenének a politikai programjával.

 

Ahogy az Amnesty írja: „Státuszának visszaállításával az ellene elkövetett súlyos jogsértésekre akarjuk ráirányítani a figyelmet, például arra, hogy az orosz hatóságoknak azonnal lehetővé kell tenniük, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon.”

 

Az emberi jogi szervezet egyúttal el is kezdi felülvizsgálni a lelkiismereti foglyokra vonatkozó szabályait – azt a korábbi szabályt már el is törölték, hogy ezt a státuszt pusztán a múltbéli cselekedetei, nyilatkozatai alapján megtagadják valakitől.

 

Jelenleg az Amnesty úgy értelmezi, hogy Navalnijt nem bűncselekmény miatt tartják börtönben, hanem azért, mert „támogatóival együtt egyenlő jogokat és lehetőségeket követelt az orosz közéletben való részvételre, és szembeszállt a kormányzati korrupcióval.

 

Ezek a lelkiismereti meggyőződése diktálta követelések, és így is kell őket értelmezni.”

 

Navalnij jogaiért, illetve szabadon engedéséért a magyar ellenzéki politikából is nyíltan kiálltak – Fekete-Győr András Momentum-elnök, egyben a párt miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson például arra használta fel a bebörtönzött orosz politikus ügyét, hogy saját maga miniszterelnöki terveit ismertesse.

 

NYITÓKÉP: Evgeny Feldman (Novaya Gazeta) / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás