+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. május 7. péntek, 13:10
Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben tudni a somoskői várat.

Ön egy Facebook-posztban felvetette, hogy egy területcserével Somoskő vára ismét Magyarországé lehetne. Pontosan mi a probléma a somoskői várral, hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

 

Somoskő település Nógrád megyében, Magyarországon található. A falutól néhány lépésnyire, 20 méterre lévő somoskői vár viszont már szlovák területen áll. Szlovákiában a legközelebbi település Sátorosbánya, ami négy kilométerre van a vártól, a többi környékbeli község pedig legalább tíz kilométerre – így a vár nem kapcsolódik szervesen semmilyen településhez a szlovák oldalon.

 

 

A vár most látogatható? Mi van benne? Inkább kilátóként működik, vagy vannak ott esetleg rendezvények is? Ki a fenntartója?

 

A vár jelenleg egy közepesen rossz állapotú rom, mely jelképes belépődíj ellenében saját felelősségre nyitott a látogatók számára. Jelen állapotában rendezvények tartására nem alkalmas, belül a falak romantikáján túl nincs igazán sok látnivaló, ellenben fentről a környék hegyeire csodás a kilátás. A vár területe a Novohrad-Nógrád Geopark része.

 

Miután Szlovákia és Magyarország EU- és Schengen-tagok lettek, szabadon átjárhatóak a határok. Ez lényegében megoldotta a helyzetet... vagy?

 

Somoskő és a környék lakosai szeretnék, ha a vár a falu területén lenne. Ezért csak kényszerből értelmeződik határkérdésként – mivel a határ történetesen ott húzódik – ez az ügy,

 

valójában ez egy adminisztratív kérdés.

 

Ha történetesen Somoskőújfaluhoz tartozna a somoskői vár, a somoskői lakosok valószínűleg abban az esetben is azt szeretnék, hogy Somoskő része legyen az építmény.

 

Pragmatikus szemmel nézve a mostani helyzet a lehető legjobb: miután áram, víz, gáz a magyar oldalon van, így a várra rátelepülő, pénzt termelni képes turisztikai infrastruktúra is, a várat fenntartani, esetleg felújítani viszont a szlovákoknak kell. Ennél optimálisabb ez a magyar állam számára nem is lehet, mi ezzel a gond?

 

Nem így közelítünk ehhez a kérdéshez. A vár 20 méterre van a falutól, megközelíteni is valójában onnan lehet – szlovák oldalról csak egy gyalogos túraútvonal visz oda. Ez egyrészt földrajzilag egy racionális döntés lenne, másrészt pedig egy érzelmi kérdés is, hiszen Petőfi is írt róla, valamint Balassi Bálint és Losonczy Anna is ott szerettek egymásba az elmesélések szerint. A vár szerves része nemcsak a magyar falu életének, de a magyar történelemnek is.

 

HORVÁTH FERENC A MOMENTUM NÓGRÁD MEGYE 1. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK JELÖLTJE AZ ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁSON. 44 ÉVES, KÖZGAZDÁSZ, HÁROM GYEREKE VAN.

 

A magyar ellenzék két legerősebb pártja, a DK és a Momentum többnyire arról beszél, a határok kérdését ne hozzuk fel újra, erre van az EU, Schengen megoldotta és felülírta ezeket, ön viszont mégis ezt teszi. Ennyire fontos probléma ez a választókerületben?

 

A Fejlődő Nógrád kezdeményezésünknek négy fő fejezete és közel ötven pontja van, melyből ez az egyik. Ahogy a várat érintő bejegyzésben is írtam, ezek közül nem ez a legfontosabb sem Nógrád, sem Magyarország életében – mégis azt gondolom, hogy ez a vár és Somoskő összetartoznak. Hiszem, hogy két fejlett, jószándékú európai ország a 21. században példamutató tárgyalások útján helyre tud tenni egy 1924 óta fennálló, nyilvánvalóan irracionális helyzetet.

 

Tehát akkor Schengen és az EU mégsem oldották meg ezt a helyzetet?

 

Az 1999-es közvetlen határnyitásig 20 kilométert kellett utazni a faluból, ha valaki fel szeretett volna menni a 20 méterre lévő várba. Néhány évig még a kétezres években is útlevél kellett, 2007-től a schengeni egyezmény hazai életbeléptetésétől látogatható újra szabadon. Ezt felfoghatjuk, az utóbbi száz év minden korábbinál jobb, megszokható kompromisszumának, de a helyzet alapvető ésszerűtlensége ma is fennáll.

 

Ön azt írja a posztban, hogy most először van olyan kormánya Szlovákiának, akikkel kölcsönösen előnyös hatások mentén felvethetőnek tartja a párhektáros területcserét. Ezt mi alapján gondolja így?

 

Igor Matovič kormánya több szimbolikus gesztust is tett Magyarország, valamint a Szlovákiában élő magyarság irányába is. Matovič lemondásával persze kérdés marad, hogy a kormánypárt a továbbiakban is ezen az úton kíván-e haladni. Az utóbbi években sokat javult a magyar-szlovák viszony. Én ma felvethetőnek tartom ezt a kérdést, természetesen a józan párbeszéd talapzatán maradva.

 

Van Nógrád megyének olyan területe, amiért elcserélné a várat? Mi lenne ez?

 

Ha megnézik a határvonalat, azt gondolom, hogy akár Somoskő közvetlen közelében is végrehajtható a területcsere, de nem szeretnék szerepet téveszteni.

 

Mi jelenleg a magyar kormány felé tettünk egy kezdeményezést, minden, ami esetlegesen ezt követi, jelenleg nem a mi hatáskörünk.

 

Az utóbbi években más esetekben már alkalmazták a területcserét, írja a posztban. Ezek többnyire apróságok voltak folyómedrek változásai miatt, miért gondolná, hogy megérné Szlovákiának pont egy kulturális értéket, egy várat elcserélnie?

 

A területcserének mindenképpen paritásos alapon kell végbemennie, hogy egyik ország területe se csökkenjen, ráadásul úgy, hogy egyik fél állampolgárai se érezzék kellemetlenül magukat miatta. Biztos vagyok abban, hogy a magyar állam tudná kompenzálni a szlovák államot.

 

Hogyan látják mindezt a határ túloldalán? Körbekérdeztünk.

 

NYITÓKÉP: Azonnali-grafika, a határvonal egyáltalán nem pontos, az csak meglétének érzékeltetését szolgálja. Fotó: Takkk / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás