+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 7. péntek, 21:26
Azonban Lukasenka elmondta, hogy Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal szerinte visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Annak ellenére, hogy az elcsalt elnökválasztás után a Belaruszt immáron 27. éve vasmarokkal irányító Aljekszandr Lukasenka békülékeny hangvételben elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben új elnökválasztást tartanak, már másképp látja Belarusz vezetője. 

 

Míg korábban ezt az új alkotmány elfogadásához kötötte, immáron hallani sem akar róla, csak egy feltétellel:

 

ha az Egyesült Államokban és Belaruszban egyidőben tartanak előrehozott elnökválasztásokat.

 

„Ezt hivatalosan is kijelentem, benne vagyok a választásban, amit követelnek. Túl leszek rajta, annak ellenére, hogy mi függetlenek és szuverének vagyunk. Amint az Egyesült Államok előrehozott elnökválasztást hirdet, ugyanazon a napon Belaruszban is választásokat fogunk tartani” – mondta Lukasenka, aki ezután azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ott elcsalták a novemberi elnökválasztást.

 

„Megtörölték a lábukat az akkor hivatalban lévő elnökön, akit még mindig nem engedtek vissza a Twitterre, ahonnan már régóta ki van tiltva. Mégis miféle szólásszabadság ez?” – teszi fel a kérdést Lukasenka, aki emellett úgy véli, hogy a Donald Trumpra leadott levélszavazatokat egyszerűen érvénytelenítették.

 

Azonban nemcsak az elnökválasztás, hanem a Kapitólium ostroma, illetve a rendőri brutalitás miatt is kritizálta az Egyesült Államokat. „Miért lőtték le a nőt? Mennyi embert öltek már meg [az amerikai rendőrök]?” – teszi fel a kérdést, majd ezután érvelésének csúcspontjaként eljut oda, hogy

 

Belarusz igazából jobb hely, mint az USA.

 

„Nem azt akarom mondani, hogy az Egyesült Államokban a rendőrök helytelenül jártak el az amerikai demokráciának a fellegvára, a Parlament (sic!) védelménél. De akkor miért mondják azt, hogy mi helytelenül cselekedtünk, amikor a hazánk védtük? És ezek után még azt követelik, hogy tartsunk előrehozott választásokat!” – érvelt Lukasenka, majd hozzátette:

 

„Megismétlem, benne vagyok, ha az Egyesült Államok is így tesz, hiszen ott sokkal több rossz dolog történt.”

 

Lukasenka emellett az Európai Unióról is értekezett: szerinte az Európai Unió kettős mércével ítéli meg a Belaruszban, illetve az Egyesült Államokban történteket – azaz véleménye szerint az elcsalt amerikai választásokat, illetve a túlzott rendőri erőszakot a Kapitólium ostrománál –, és az EU az egyesült államokbeli eseményekről már nem hajlandó véleményt nyilvánítani, „mert nekik is (az EU-nak – szerk.) csontvázak vannak a szekrényükben”. (Valójában az EU vezetői a Kapitólium ostromára is reagáltak.)

 

Ezenkívül Lukasenka azt is elmagyarázta, hogy Belaruszban miért nem lehet levélben szavazni:

 

Európa utolsó diktátora úgy látja, hogy a levélszavazatokkal egyszerűen elcsalták volna az amerikaiak a belarusz elnökválasztást,

 

amivel „nem csak belénk törölték volna a lábukat, de el is pusztítottak volna minket” – zárta gondolatait Belarusz elnöke.

 

Lukasenka azután értekezett az amerikai demokrácia állapotáról, illetve az amerikai politikai életről, miután korábbi kihívója, a választás után másnap Litvániába száműzött

 

Szvjatlana Cihanouszkaja az egyesült államokbeli kongresszusi meghallgatásán arra kérte az amerikai döntéshozókat, hogy további szankciókat vezessenek be Lukasenka ellen.

 

A kongresszusi meghallgatásán online résztvevő korábbi elnökjelölt ezenkívül felszólította az Egyesült Államokat, hogy Európai Unióval közösen mediátorként segítsék a belarusz ellenzék és a rezsim kommunikációját, illetve a szankciók mellett segítsék az ellenzéki belarusz civilszervezeteket is – ahogy Cihanouszkaja szerint az Európai Unió is teszi.

 

SZVJATLANA CIHANOUSZKAJA LITVÁNIÁBÓL CSATLAKOZOTT BE A KONGRESSZUSI MEGHALLGATÁSÁRA. FOTÓ: SZVJATLANA CIHANOUSZKAJA / TELEGRAM.

 

Belaruszban még akkor alakult ki politikai válság, amikor az augusztus 9-i elnökválasztásoknak hirtelen tétje lett. Míg a választások előtt pár hónappal lefutott mérkőzésnek tűnt, azonban később két, a rezsimhez hű politikus is bejelentette indulását, de végül a választási hatóság különböző okokra hivatkozva eltiltotta őket az indulástól.

 

Ekkor került képbe Szvjatlana Cihanouszkaja, aki csak azért indult el az elnökválasztáson, hogy a valódi elnöki ambíciókkal bíró férjét, az azóta is börtönben lévő Szjarhej Cihanouvszkijt bizonyos mentelmi jogok illessék meg, ugyanis kampányfőnökének férjét jelölte ki. Miután a rezsim nem engedte indulni a két legerősebb jelöltet, a két kampány beállt Cihanouszkaja mögé, akinek sikerült Belarusz történetének legnagyobb ellenzéki tüntetését, közel 65 ezer embert az utcára szólítania egy kampányeseménye alatt.

 

A választásokat azonban csalással a Belaruszt 27. éve vasmarokkal irányító Lukasenka nyerte, aki ugyan egy időben békülékenyebb hangot ütött meg, de egy pillanatra sem kívánt lemondani hatalmáról. Belarusz jelenlegi helyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

 

NYITÓKÉP: Aljekszandr Lukasenka az augusztus 16-i tüntetésen, Minszkben. Forrás: Tut.by

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás