+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 7. péntek, 15:24
Éjfél után ki lehet menni, ha háromnál többen nem találkozunk, de előtte este 10-től azért otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.
Ez egy belga vicc, és nem is a jó fajtából

 

így fakadt ki a brüsszeli régió parlamentjének egy tagja, a flamand konzervatív-nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt színeiben politizáló Gilles Verstraeten arra a fejleményre, hogy Belgium három régiója (a flamand, a vallon és a brüsszeli) közül a brüsszeli fővárosi régióban pénteken két órát teljesen feleslegesen otthon kell tartózkodniuk az embereknek.

 

Belgiumban ugyanis péntekről szombatra országszerte jelentősen enyhítenek az érvényben lévő kijárási korlátozáson, gyakorlatilag eltörlik azokat, hála a javuló járványügyi adatoknak: eddig éjféltől hajnali 5-ig nem lehetett az utcán, közterületen tartózkodni, május 8-a nulla órától viszont már szabadon lehet járni-kelni, azzal a megkötéssel, hogy ebben az ötórás periódusban különböző háztartásokból legfeljebb hárman jöhetnek össze.

 

Igen ám, csakhogy a brüsszeli régióban egy külön szabályozás van érvényben, egészen péntek éjfélig, ami az országostól eltérő kijárási korlátozást vezetetett be, este 10-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalommal. Tehát ez a szabályozás péntek este még hatályos lesz.

 

Azaz aki péntek este a brüsszeli régióban tartózkodik, a helyi szabályozás alapján

 

este 10-re haza kell érjen, otthon kell tartózkodnia éjfélig két órát, majd a helyi szabályozást országosan felülíró, és éppen érvénybe lépő szabályozás alapján ismét kiteheti a lábát a lakásból

 

addig, amíg nem gyűlik össze más-más háztartásból háromnál több emberrel.

 

„A toleranciaszintem az ilyen abszurditások kapcsán elérte a mélypontot” – kommentálta a kaotikus jogalkotásból fakadó helyzetet Gilles Verstraeten.

 

A belgiumi központi kormányzat, élén Alexander De Croo liberális miniszterelnökkel egyébként még március végén jelentette be, hogy a kezdődő harmadik hullám megfékezésére „húsvéti szünetet” iktatnak be, aminek keretében bevezettek egy csomó járványügyi szigorító intézkedést, például – Magyarországot megelőzve – négyzetméteralapon korlátozták az üzletekben tartózkodó vevők létszámát, az iskolákat bezárták, ahogy a fodrászatokat, kozmetikusokat és masszázsszalonokat is.

 

A járványhelyzet javulásával ezeket a korlátozásokat is elkezdték kivezetni, április 19-től például a nem létszükségletű utazások tilalmának feloldásával. A május 8-i lépcsőben a kijárási korlátozás gyakorlati eltörlése mellett a vendéglátóhelyek teraszai is nyithatnak.

 

NYITÓKÉP: Matthias Ripp / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás