Kijárási tilalom brüsszeli módra: este 10-re haza kell érni, éjféltől bármerre lehet császkálni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.07. 15:24

Éjfél után ki lehet menni, ha háromnál többen nem találkozunk, de előtte este 10-től azért otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

Kijárási tilalom brüsszeli módra: este 10-re haza kell érni, éjféltől bármerre lehet császkálni
Ez egy belga vicc, és nem is a jó fajtából

így fakadt ki a brüsszeli régió parlamentjének egy tagja, a flamand konzervatív-nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt színeiben politizáló Gilles Verstraeten arra a fejleményre, hogy Belgium három régiója (a flamand, a vallon és a brüsszeli) közül a brüsszeli fővárosi régióban pénteken két órát teljesen feleslegesen otthon kell tartózkodniuk az embereknek.

Belgiumban ugyanis péntekről szombatra országszerte jelentősen enyhítenek az érvényben lévő kijárási korlátozáson, gyakorlatilag eltörlik azokat, hála a javuló járványügyi adatoknak: eddig éjféltől hajnali 5-ig nem lehetett az utcán, közterületen tartózkodni, május 8-a nulla órától viszont már szabadon lehet járni-kelni, azzal a megkötéssel, hogy ebben az ötórás periódusban különböző háztartásokból legfeljebb hárman jöhetnek össze.

Igen ám, csakhogy a brüsszeli régióban egy külön szabályozás van érvényben, egészen péntek éjfélig, ami az országostól eltérő kijárási korlátozást vezetetett be, este 10-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalommal. Tehát ez a szabályozás péntek este még hatályos lesz.

Azaz aki péntek este a brüsszeli régióban tartózkodik, a helyi szabályozás alapján

este 10-re haza kell érjen, otthon kell tartózkodnia éjfélig két órát, majd a helyi szabályozást országosan felülíró, és éppen érvénybe lépő szabályozás alapján ismét kiteheti a lábát a lakásból

addig, amíg nem gyűlik össze más-más háztartásból háromnál több emberrel.

„A toleranciaszintem az ilyen abszurditások kapcsán elérte a mélypontot” – kommentálta a kaotikus jogalkotásból fakadó helyzetet Gilles Verstraeten.

A belgiumi központi kormányzat, élén Alexander De Croo liberális miniszterelnökkel egyébként még március végén jelentette be, hogy a kezdődő harmadik hullám megfékezésére „húsvéti szünetet” iktatnak be, aminek keretében bevezettek egy csomó járványügyi szigorító intézkedést, például – Magyarországot megelőzve – négyzetméteralapon korlátozták az üzletekben tartózkodó vevők létszámát, az iskolákat bezárták, ahogy a fodrászatokat, kozmetikusokat és masszázsszalonokat is.

A járványhelyzet javulásával ezeket a korlátozásokat is elkezdték kivezetni, április 19-től például a nem létszükségletű utazások tilalmának feloldásával. A május 8-i lépcsőben a kijárási korlátozás gyakorlati eltörlése mellett a vendéglátóhelyek teraszai is nyithatnak.

NYITÓKÉP: Matthias Ripp / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek