Szabó Tímeát támogatja a Jobbik az előválasztáson Óbudán

2021.05.05. 12:02

Szabó Tímeát így már három párt is támogatja, hogy ismét ő lehessen a Fidesz kihívója 2022-ben Óbudán: az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik.

Szabó Tímeát támogatja a Jobbik az előválasztáson Óbudán

Újabb jelölt mögé sorakozik fel a Jobbik Budapesten. Jakab Péter, a párt elnöke Facebook-bejegyzésében írta, hogy

az ellenzéki összefogás részeként a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea is számíthat a Jobbik támogatására.

Ezzel Szabó Tímea csatlakozik az LMP-s Demeter Mártához és Csárdi Antalhoz, akiket szintén támogat a Jobbik, csak míg Szabó a budapesti III. kerületet magába foglaló Budapest 10-es számú egyéni választókerületben indul, addig az LMP korábbi társelnöke a budapesti VIII. és a IX. kerület egy részét magába foglaló Budapest 6-os egyéni körzetében, míg Csárdi a Budapest 1-es számú választókerületében méretteti meg magát.

Jakab a Facebook-posztjában azt írja, hogy Szabó egy olyan képviselő, „akire biztos pontként lehet számítani a kormányváltásért vívott küzdelemben”, amit nemcsak a választókörzetében, de a parlamentben is bizonyított.

Szabó Tímea 2018-ban is ebben a körzetben indult, és sikerült is legyőznie a Fidesz-KDNP jelöltjét, Menczer Erzsébetet: a Párbeszéd társelnöke a szavazatok 48,15 százalékát szerezte meg, míg Menczer csak a 36,36 százalékát – mindezt úgy, hogy se a Jobbik akkori jelöltje, Z. Kárpát Dániel (10,82 százalék), sem a Momentum jelöltje, az azóta már EP-képviselővé választott Donáth Anna (3,94 százalék) nem lépett vissza a javára.

Ha összeadjuk a releváns ellenzéki szereplők 2018-as eredményét, az ellenzéki jelöltek akkor összesen 26,55 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Menczer Erzsébet. Ez alapján Budapest 10. számú választókerülete előzetesen biztos ellenzéki befutó körzetnek tekinthető.

Szabót a Párbeszéden és a Jobbikon kívül az MSZP is támogatja, és jelenleg csak egy kihívója akad, Óbuda momentumos alpolgármestere, Turgonyi Dániel.

A DK és az LMP még nem jelentette be, hogy kit indít a körzetben, vagy kit támogat.

A hat párt által elfogadott menetrend szerint az előválasztásra szeptember 18. és 26. között kerül sor, amire a tervek szerint hivatalosan július 26-tól lehet majd jelentkezni jelöltként.

Szabó Tímeával az Azonnali még február végén készített interjút, ahol a Párbeszéd társelnöke többek között azt is elárulta, hogy ő hogyan képzelné el egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után a kormányzást, és  mit gondol az ellenzéki összefogásról.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael, Dercsényi Dávid / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek