+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 5. szerda, 12:02
Szabó Tímeát így már három párt is támogatja, hogy ismét ő lehessen a Fidesz kihívója 2022-ben Óbudán: az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik.

Újabb jelölt mögé sorakozik fel a Jobbik Budapesten. Jakab Péter, a párt elnöke Facebook-bejegyzésében írta, hogy

 

az ellenzéki összefogás részeként a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea is számíthat a Jobbik támogatására.

 

Ezzel Szabó Tímea csatlakozik az LMP-s Demeter Mártához és Csárdi Antalhoz, akiket szintén támogat a Jobbik, csak míg Szabó a budapesti III. kerületet magába foglaló Budapest 10-es számú egyéni választókerületben indul, addig az LMP korábbi társelnöke a budapesti VIII. és a IX. kerület egy részét magába foglaló Budapest 6-os egyéni körzetében, míg Csárdi a Budapest 1-es számú választókerületében méretteti meg magát.

 

Jakab a Facebook-posztjában azt írja, hogy Szabó egy olyan képviselő, „akire biztos pontként lehet számítani a kormányváltásért vívott küzdelemben”, amit nemcsak a választókörzetében, de a parlamentben is bizonyított.

 

Szabó Tímea 2018-ban is ebben a körzetben indult, és sikerült is legyőznie a Fidesz-KDNP jelöltjét, Menczer Erzsébetet: a Párbeszéd társelnöke a szavazatok 48,15 százalékát szerezte meg, míg Menczer csak a 36,36 százalékát – mindezt úgy, hogy se a Jobbik akkori jelöltje, Z. Kárpát Dániel (10,82 százalék), sem a Momentum jelöltje, az azóta már EP-képviselővé választott Donáth Anna (3,94 százalék) nem lépett vissza a javára.

 

Ha összeadjuk a releváns ellenzéki szereplők 2018-as eredményét, az ellenzéki jelöltek akkor összesen 26,55 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Menczer Erzsébet. Ez alapján Budapest 10. számú választókerülete előzetesen biztos ellenzéki befutó körzetnek tekinthető.

 

Szabót a Párbeszéden és a Jobbikon kívül az MSZP is támogatja, és jelenleg csak egy kihívója akad, Óbuda momentumos alpolgármestere, Turgonyi Dániel.

 

A DK és az LMP még nem jelentette be, hogy kit indít a körzetben, vagy kit támogat.

 

A hat párt által elfogadott menetrend szerint az előválasztásra szeptember 18. és 26. között kerül sor, amire a tervek szerint hivatalosan július 26-tól lehet majd jelentkezni jelöltként.

 

Szabó Tímeával az Azonnali még február végén készített interjút, ahol a Párbeszéd társelnöke többek között azt is elárulta, hogy ő hogyan képzelné el egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után a kormányzást, és  mit gondol az ellenzéki összefogásról.

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael, Dercsényi Dávid / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás