+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. május 5. szerda, 07:10
Kétszáz éve hunyt el Bonaparte Napóleon Szent Ilona-szigetén, de hívei utána is bőven akadtak. Unokaöccse 1852-ben ismét császárságot kiáltott ki, ám eszméik annak 1870-es bukásával sem tűntek el. Egészen a mai napig vannak bonapartisták, sőt, még politikai pártot is szerveznek.

A korzikai politikai térképet hosszú ideig meghatározta a Bonapartista Központi Bizottság nevű párt, amely Bonaparte Napóleon emlékét őrizte azután is, hogy 1870-ben megszűnt a császárság – gyakorlatilag egészen a mai napig. A második világháború után a párt a korzikai jobboldal egyik fontos ereje volt, a 2000-es évekre azonban felmorzsolódott a helyi vitákban. Jelenleg azonban ismét erőre kaptak,

 

Ajaccioban, a sziget fővárosában a polgármester, Laurent Marcangeli a bonapartista mozgalom tagja.

 

LAURENT MARCANGELI, A KORZIKAI AJACCIO POLGÁRMESTERE. FOTÓ: LM / FB

 

A mozgalom sajátos keveréke a francia és a korzikai nacionalizmusnak – ezeknek elvileg ki kellene egymást zárniuk. Bonaparte Napóleon azonban egyszerre a helyi szigetlakók büszkesége, nagy szülöttje, de közben egész Franciaországban a birodalmi, császári múlt ígérete. Támogatói ezért főleg azon jobboldali körökből kerültek ki, akik ellenezték a köztársaságot, de nem is akartak a sokszor szektajellegű vitákba az egyes monarchista csoportok között belefolyni. Napóleon ugyanis

 

egyszerre konzervatív (elvégre a francia nemzet alá akarta rendelni Európát) és nagyon is modern, liberális (hiszen eközben gyakorlatilag 1789 eszméit akarta elterjeszteni Európában).

 

Napóleon emléke azonban leginkább a nemzeti nagyságé – azaz inkább a francia nacionalizmus tud vele azonosulni, mint a korzikai. Az, hogy Korzikán maradtak meg a hívei, éppen ezért sajátos – és csupán Napóleon korzikai születésével magyarázható.

 

Bonaparte Napóleon a hírnevet alapozta meg, igazi családi dinasztia III. Napóleon császár alatt lettek (Bonaparte Napóleon unokaöccse 1848-ben államfő lett, majd 1852-ben császárra koronáztatta magát). A család önmagának hercegi rangot is adott, így ma

 

Napóleon hercegekként maguk is a francia trón igénylői között vannak.

 

Míg a hagyományos royalisták a Bourbonok vagy az Orléans-iak között oszlanak meg, addig a bonapartisták már inkább a karizmatikusságot és nem a hagyományt tartják a legfontosabb érvnek.

 

A családban a trónkövetelés hagyománya Charles Bonapartéval tört meg egy kicsit, aki nem is Napóleonnak, hanem csak Bonaparténak hívja magát. Részt vett az 1968-as diáklázadásokban, és később a szocialistáknál talált politikai otthonra. Apja – aki a trónkövetelés okán magát VI. Napóleonnak nevezte – nem is Charles-ra hagyta ezért végül a családfőséget, hanem az unokájára, azaz Charles fiára, a már nem annyira rebellis Jean-Christophe Napoleonra.

 

JEAN-CHRISTOPHE NAPOLEON (BALOLDALT) APJÁVAL ELLENTÉTBEN MÁR NEM LÁZAD A CSALÁDI HAGYOMÁNYOK ELLEN, ÉS FELVÁLLALJA A NAPÓLEONI ÖRÖKSÉGET ÉS AZ EGÉSZ HERCEGI CSALÁD ÖSSZETARTÁSÁT. A KÉPEN HAGYOMÁNYŐRZŐKKEL TALÁLKOZIK. FOTÓ: PERLE VAN / FB

 

Charles Bonaparte annyira kilógott a családból, hogy nem is a bonapartisták, hanem a baloldal színeiben politizált. 2001 és 2008 között egy szeparatista-baloldali listáról volt Ajaccio polgármester-helyettese. 

 

Fia, Jean-Christophe Napoleon már visszatalált a családi hagyományba. Noha hivatalosan ennek értelmében ma ő a család feje – és emiatt ő számít „trónörökösnek” –, a közvetlen politikában nem vesz részt.

 

Párizsban és a Harvardon tanult közgazdaságot, és jelenleg Londonban bankár.

 

De apjával, Charles-lal ellentétben ő büszke a családnevére, és nem akarná lecserélni. Jean-Christophe Napoleon már abban is követi nagy elődjét, hogy Bonaparte Napóleon második feleségének – Habsburg Mária Lujzának – a leszármazottját, Olympia von Arco-Zinneberget vette el 2019-ben. Az esküvőre Napóleon sírhelyénél került sor. Egyvalamiben azonban a mostani családfő, a 35 éves Jean-Christophe Napoleon bizonyosan nem hasonlít egykori felmenőjére: Jean-Christophe 198 centi magas.

 

A bonapartizmus politikai gyakorlata azonban több egy konkrét család híveinél és pár korzikai szigetlakó lokálpatriotizmusánál. A bonapartizmus

 

a liberális császárság, a felvilágosult abszolutizmus hagyománya.

 

Márpedig egyesek szerint ez éppen a bal-jobb-felosztásban nehezen elhelyezhető Emmanuel Macron jelenlegi államelnökre lenne jellemző. Konzervatív, etatista, sokszor kifejezetten abszolutista eszköztár – tartalmában viszont sokszor progresszív célok, amelyek mégiscsak illeszkednek egyfajta francia nacionalizmusba is. A közszolgálati France Culture adása arra emlékeztetett, hogy

 

a bonapartizmus még csak nem is pusztán jobboldali hagyomány a francia eszmetörténetben,

 

elvégre Napóleon végül is éppen a francia forradalom elveit terjesztette el a császárság keretében.

 

Az, hogy mégis a jobboldalhoz – különösen a populizmushoz – kapcsolódik ma sokszor a bonapartizmus elnevezése, az III. Napóleon miatt van, aki valóban a népszavazás eszközeivel szállt szembe a köztársasággal, ami miatt aztán a családra és követőire is ráragadt a köztársaságellenesség (azaz konzervativizmus) ódiuma. Lionel Jospin, az 1997-2000 között kormányzó egykori szocialista miniszterelnök egyenesen azzal vádolta már Bonaparte Napóleont is, hogy elárulta volna azon forradalmat – különösen a jakobinus terrort –, amelynek örökösének tartja magát a francia baloldal egyrésze.

 

A bonapartizmus tehát sokak szerint a fasizmus – de legalábbis a jobboldali populizmus – előfutára. Ezen gondolat Marx Károlynál jelenik meg, aki Napóleon hatalomra kerülését akként értékelte, hogy

 

az új polgárság, amely a francia forradalom alanya volt, inkább lemondott bizonyos politikai szabadságjogairól, hogy gazdasági előnyeit megvédhesse.

 

Gyakorlatilag ekként (azaz bonapartizmusként) értékeli a marxizmus minden későbbi, jobboldali autoriter – vagy ahogy Hermann Heller mondta: autoriter liberális – rendszert, amelynek lényege a liberális polgárság osztályérdekeinek védelme autoriter eszközökkel egy másik, a szocialista forradalom alanyával, a proletariátussal szemben. Ez a jelentésrétege a bonapartizmusnak csak még inkább megerősödött III. Napóleon révén, aki egyben a kispolgárságra is támaszkodhatott a parlamenttel és a baloldallal szemben.

 

FOTÓ: Jacques-Louis David: Napóleon átkel az Alpokon (1802), részlet

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás