+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 13:53
A kínai vakcina az elölt vírusos technológiával készült.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte kínai Sinovac által kifejleszett covidvakcina, a Vero Cell vizsgálatát

 

– írja az EMA közleménye.

 

A kérelmet egy olasz cég, a Life'On Srl. nyújtotta be. A Sinovac vakcinája – ugyanúgy, mint a Magyarországon is használt Sinopharm – az elölt víruson alapuló technológiával készült. 

 

Az EMA arra alapozva kezdte meg a vizsgálatot, hogy az előzetes laboratóriumi és klinikai vizsgálatok szerint a vakcina kiváltja a koronavírus elleni antitestek képződését a szervezetben. A vizsgálati eljárás az úgynevezett „rolling review” keretében folyik; ennek a gyors folyamatos értékelési eljárásnak lényege, hogy az EMA a szokásos hosszadalmas engedélyezési procedúra helyett azonnal értékeli a Covid19-vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb adatokat, amint azok rendelkezésre állnak.

 

Az EMA  megvizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós standardoknak. A vizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelemhez – vagyis nincs is pontos ütemterv, hogy ez mikor valósulhat meg, az EMA azonban azt írja, hogy

 

az „a szokásosnál kevesebb” időbe telik majd.

 

Az elölt vírusos technológia a védőoltások klasszikus technológiája. Az elölt vírus nem képes szaporodni a szervezetben, viszont kiváltja azt az immunválaszt, aminek köszönhetően a szervezet egyből felismeri a SARS-CoV-2 vírust, ha kapcsolatba került vele, és azonnal a megfelelő immunválaszt tudja adni.

 

Hogy melyik vakcina hogyan működik, arról itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy kell-e tartani a keleti vakcináktól, itt.

 

NYITÓKÉP: Monica Ayala Guerrero / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás