+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 13:53
A kínai vakcina az elölt vírusos technológiával készült.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte kínai Sinovac által kifejleszett covidvakcina, a Vero Cell vizsgálatát

 

– írja az EMA közleménye.

 

A kérelmet egy olasz cég, a Life'On Srl. nyújtotta be. A Sinovac vakcinája – ugyanúgy, mint a Magyarországon is használt Sinopharm – az elölt víruson alapuló technológiával készült. 

 

Az EMA arra alapozva kezdte meg a vizsgálatot, hogy az előzetes laboratóriumi és klinikai vizsgálatok szerint a vakcina kiváltja a koronavírus elleni antitestek képződését a szervezetben. A vizsgálati eljárás az úgynevezett „rolling review” keretében folyik; ennek a gyors folyamatos értékelési eljárásnak lényege, hogy az EMA a szokásos hosszadalmas engedélyezési procedúra helyett azonnal értékeli a Covid19-vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb adatokat, amint azok rendelkezésre állnak.

 

Az EMA  megvizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós standardoknak. A vizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelemhez – vagyis nincs is pontos ütemterv, hogy ez mikor valósulhat meg, az EMA azonban azt írja, hogy

 

az „a szokásosnál kevesebb” időbe telik majd.

 

Az elölt vírusos technológia a védőoltások klasszikus technológiája. Az elölt vírus nem képes szaporodni a szervezetben, viszont kiváltja azt az immunválaszt, aminek köszönhetően a szervezet egyből felismeri a SARS-CoV-2 vírust, ha kapcsolatba került vele, és azonnal a megfelelő immunválaszt tudja adni.

 

Hogy melyik vakcina hogyan működik, arról itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy kell-e tartani a keleti vakcináktól, itt.

 

NYITÓKÉP: Monica Ayala Guerrero / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás