Megkezdte a kínai Sinovac-vakcina vizsgálatát az EMA

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.04. 13:53

A kínai vakcina az elölt vírusos technológiával készült.

Megkezdte a kínai Sinovac-vakcina vizsgálatát az EMA
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte kínai Sinovac által kifejleszett covidvakcina, a Vero Cell vizsgálatát

– írja az EMA közleménye.

A kérelmet egy olasz cég, a Life'On Srl. nyújtotta be. A Sinovac vakcinája – ugyanúgy, mint a Magyarországon is használt Sinopharm – az elölt víruson alapuló technológiával készült. 

Az EMA arra alapozva kezdte meg a vizsgálatot, hogy az előzetes laboratóriumi és klinikai vizsgálatok szerint a vakcina kiváltja a koronavírus elleni antitestek képződését a szervezetben. A vizsgálati eljárás az úgynevezett „rolling review” keretében folyik; ennek a gyors folyamatos értékelési eljárásnak lényege, hogy az EMA a szokásos hosszadalmas engedélyezési procedúra helyett azonnal értékeli a Covid19-vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb adatokat, amint azok rendelkezésre állnak.

Az EMA  megvizsgálja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós standardoknak. A vizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelemhez – vagyis nincs is pontos ütemterv, hogy ez mikor valósulhat meg, az EMA azonban azt írja, hogy

az „a szokásosnál kevesebb” időbe telik majd.

Az elölt vírusos technológia a védőoltások klasszikus technológiája. Az elölt vírus nem képes szaporodni a szervezetben, viszont kiváltja azt az immunválaszt, aminek köszönhetően a szervezet egyből felismeri a SARS-CoV-2 vírust, ha kapcsolatba került vele, és azonnal a megfelelő immunválaszt tudja adni.

Hogy melyik vakcina hogyan működik, arról itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy kell-e tartani a keleti vakcináktól, itt.

NYITÓKÉP: Monica Ayala Guerrero / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek