Karácsony hétvégén jelentheti be, hogy elindul miniszterelnök-jelöltként

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.04. 12:12

Sajtóinformációk szerint vasárnap jelentheti be a budapesti főpolgármester hivatalosan is az indulását, az MSZP és a Párbeszéd mellett az LMP is besorolhat mögé.

Karácsony hétvégén jelentheti be, hogy elindul miniszterelnök-jelöltként

A Mandiner információi szerint május 9-én, az Európai Unió elődjét, az Európai Szén- és Acélközösség ötletét először felvető Robert Schuman francia külügyminiszter nyilatkozatának évfordulóján, az ún. Európa-napon fogják bejelenteni:

az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként Karácsony Gergely jelenlegi budapesti főpolgármester is beszáll a hatpárti ellenzék között szeptember-októberben megrendezendő előválasztásba.

Ezzel hivatalosan is ötre bővülhet az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson résztvevők csoportja:

+ Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét a Mindenki Magyarországa Mozgalom indítja;

+ a Momentum – mint azt először az Azonnali megírta – saját elnökét, Fekete-Győr Andrást indítja;

+ a Jobbik is a pártelnökét, Jakab Pétert indítja;

+ míg a DK a párt EP-képviselőjével, Dobrev Klárával igyekszik behúzni a közös miniszterelnök-jelölti posztot.

Ezen kívül nem zárta ki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért való indulást az Új Világ Néppárt elnöke, a korábbi MTA-elnök Pálinkás József sem, aki viszont egyáltalán nem rajong azért az ötletért, hogy az előválasztáson jelöltjeik úgy induljanak, hogy nyilatkozniuk kell arról, hogy egyéni győzelmük esetén kinek a frakciójába ülnének be a hat párt közül. Hogy emiatt kivonul-e az ÚVNP az előválasztásból, egyelőre nem tudni, erről – Pálinkás elmondása szerint – szeptember-október környékén születhet döntés.

Ha Karácsony Gergely valóban az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz, akkor a hatpárti együttműködésből egyedül az LMP lesz az, aki még nem állított miniszterelnök-jelöltet. Az LMP többször is kifejezte már – például Schmuck Erzsébet társelnök az Azonnalinak –, hogy

ha Karácsony Gergely elindul, az LMP támogatná őt mint zöld miniszterelnök-jelöltet.

A miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulóját egyébként – a 106 egyéni körzetben rendezendő előválasztással egyidőben – szeptember 18. és 26. között fogja megrendezni a hatpárti ellenzék: ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg az érvényesen leadott szavazatok abszolút többségét, akkor október 4. és 10. között megrendeznek majd egy második fordulót is. Arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a második fordulóban a két vagy a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzhet-e meg egymással.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek