+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 4. kedd, 12:12
Sajtóinformációk szerint vasárnap jelentheti be a budapesti főpolgármester hivatalosan is az indulását, az MSZP és a Párbeszéd mellett az LMP is besorolhat mögé.

A Mandiner információi szerint május 9-én, az Európai Unió elődjét, az Európai Szén- és Acélközösség ötletét először felvető Robert Schuman francia külügyminiszter nyilatkozatának évfordulóján, az ún. Európa-napon fogják bejelenteni:

 

az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként Karácsony Gergely jelenlegi budapesti főpolgármester is beszáll a hatpárti ellenzék között szeptember-októberben megrendezendő előválasztásba.

 

Ezzel hivatalosan is ötre bővülhet az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson résztvevők csoportja:

 

+ Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét a Mindenki Magyarországa Mozgalom indítja;

 

+ a Momentum – mint azt először az Azonnali megírta – saját elnökét, Fekete-Győr Andrást indítja;

 

+ a Jobbik is a pártelnökét, Jakab Pétert indítja;

 

+ míg a DK a párt EP-képviselőjével, Dobrev Klárával igyekszik behúzni a közös miniszterelnök-jelölti posztot.

 

Ezen kívül nem zárta ki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért való indulást az Új Világ Néppárt elnöke, a korábbi MTA-elnök Pálinkás József sem, aki viszont egyáltalán nem rajong azért az ötletért, hogy az előválasztáson jelöltjeik úgy induljanak, hogy nyilatkozniuk kell arról, hogy egyéni győzelmük esetén kinek a frakciójába ülnének be a hat párt közül. Hogy emiatt kivonul-e az ÚVNP az előválasztásból, egyelőre nem tudni, erről – Pálinkás elmondása szerint – szeptember-október környékén születhet döntés.

 

Ha Karácsony Gergely valóban az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz, akkor a hatpárti együttműködésből egyedül az LMP lesz az, aki még nem állított miniszterelnök-jelöltet. Az LMP többször is kifejezte már – például Schmuck Erzsébet társelnök az Azonnalinak –, hogy

 

ha Karácsony Gergely elindul, az LMP támogatná őt mint zöld miniszterelnök-jelöltet.

 

A miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulóját egyébként – a 106 egyéni körzetben rendezendő előválasztással egyidőben – szeptember 18. és 26. között fogja megrendezni a hatpárti ellenzék: ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg az érvényesen leadott szavazatok abszolút többségét, akkor október 4. és 10. között megrendeznek majd egy második fordulót is. Arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a második fordulóban a két vagy a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzhet-e meg egymással.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás