+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 4. kedd, 12:12
Sajtóinformációk szerint vasárnap jelentheti be a budapesti főpolgármester hivatalosan is az indulását, az MSZP és a Párbeszéd mellett az LMP is besorolhat mögé.

A Mandiner információi szerint május 9-én, az Európai Unió elődjét, az Európai Szén- és Acélközösség ötletét először felvető Robert Schuman francia külügyminiszter nyilatkozatának évfordulóján, az ún. Európa-napon fogják bejelenteni:

 

az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként Karácsony Gergely jelenlegi budapesti főpolgármester is beszáll a hatpárti ellenzék között szeptember-októberben megrendezendő előválasztásba.

 

Ezzel hivatalosan is ötre bővülhet az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson résztvevők csoportja:

 

+ Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét a Mindenki Magyarországa Mozgalom indítja;

 

+ a Momentum – mint azt először az Azonnali megírta – saját elnökét, Fekete-Győr Andrást indítja;

 

+ a Jobbik is a pártelnökét, Jakab Pétert indítja;

 

+ míg a DK a párt EP-képviselőjével, Dobrev Klárával igyekszik behúzni a közös miniszterelnök-jelölti posztot.

 

Ezen kívül nem zárta ki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért való indulást az Új Világ Néppárt elnöke, a korábbi MTA-elnök Pálinkás József sem, aki viszont egyáltalán nem rajong azért az ötletért, hogy az előválasztáson jelöltjeik úgy induljanak, hogy nyilatkozniuk kell arról, hogy egyéni győzelmük esetén kinek a frakciójába ülnének be a hat párt közül. Hogy emiatt kivonul-e az ÚVNP az előválasztásból, egyelőre nem tudni, erről – Pálinkás elmondása szerint – szeptember-október környékén születhet döntés.

 

Ha Karácsony Gergely valóban az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz, akkor a hatpárti együttműködésből egyedül az LMP lesz az, aki még nem állított miniszterelnök-jelöltet. Az LMP többször is kifejezte már – például Schmuck Erzsébet társelnök az Azonnalinak –, hogy

 

ha Karácsony Gergely elindul, az LMP támogatná őt mint zöld miniszterelnök-jelöltet.

 

A miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulóját egyébként – a 106 egyéni körzetben rendezendő előválasztással egyidőben – szeptember 18. és 26. között fogja megrendezni a hatpárti ellenzék: ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg az érvényesen leadott szavazatok abszolút többségét, akkor október 4. és 10. között megrendeznek majd egy második fordulót is. Arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a második fordulóban a két vagy a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzhet-e meg egymással.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás