+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 19:15
Remek szórakozás és kifogástalan popcornmozi a Szerelem és szörnyek, aminek véletlenül a sablonokon túlmutató aktuális üzenete is van.

A Föld felé egy pusztító aszteroida közeledett, de azt sikerült felrobbantani, viszont az ehhez használt rakétákból olyan kémiai anyagok hullottak vissza a Földre, amiktől a bogarak óriási méretűvé nőttek és kipusztították a Föld lakosságának 95 százalékát. A kevés túlélő földalatti bunkerekbe szorult kolóniákban él, amik rádión tartják a kapcsolatot egymással.

 

Ez az alaphelyzete a Szerelem és szörnyek című filmnek. A főhős, a Dylan O'Brien alakította huszonéves Joel is az egyik ilyen kolóniában tengeti a napjait; ő az egyetlen szingli a társaságban,

 

és van egy hendikepje is: ha egy óriásrovarral találja szembe magát, lefagy,

 

ezért nem is bíznak rá olyan munkát, ami során ez előfordulhatna: ő a kolónia szakácsa.

 

Sztalker óriásbogarakkal

 

Joel ezen hendikepje ellenére úgy dönt: elhagyja a kolóniáját, és átsétál egy másik kolóniába, ahol Aimee él – őt Jessica Henwick alakítja –, a lány, akivel épp összejöttek volna, amikor kitört az apokalipszis, és más-más kolóniába keveredtek.

 

ÉPP ÖSSZEJÖTTEK VOLNA, AMIKOR BEÜTÖTT AZ APOKALIPSZIS

 

Joel tehát útnak indul, hogy a bogarak uralta földfelszínen többnapos gyaloglással elérje Aimee kolóniáját. Az emberi civilizáció elhagyatott emlékeit, a településeket, a házakat, a járműveket benőtte a növényzet, Joel útja pedig egyben spirituális utazás is, ami során az élet és az univerzum olyan nagy kérdéseivel találja szembe magát, mint hogy

 

honnan szerezzen elemet a rádiójába, vagy hogyan öljön meg egy hatalmas, földfelszín alatt közlekedő férget.

 

A növényzettel benőtt romok miatt van egy egészen kicsi Sztalker-beütése a filmnek, de ezen felül Tarkovszkij klasszikusa nem állítható párhuzamba a Szerelem és szörnyekkel. Mégiscsak egy „young adult” moziról van szó, ami egészen más alkotásokkal mutat rokonságot.

 

Zombieland 3, Így neveld a sárkányodat 4

 

A Szerelem és szörnyek kapcsán nemcsak leírta minden kritika, hanem a készítők is azzal reklámozták a filmet, hogy az olyan lesz, mint a Zombieland, amiben élőhalottak helyett óriási méretű rovarok vadásznak az emberekre. A párhuzam megáll: a kissé esetlen magányos hős veszélyes útra indul, összeakad nála talpraesettebb túlélőkkel, akik megtanítják őt életben maradni a bogarak uralta világban.

 

A Dylan O'Brien alakította Joel azonban sokkal esetlenebb, mint Jesse Eisenberg Columbusa a Zombielandben, és inkább hasonlít Hablatyra az Így neveld a sárkányodatból, azzal különbséggel, hogy míg Hablaty egy sárkányt szelídít meg, Joel társául egy sima kutya szegődik.

 

A Szerelem és szörnyekben tehát nem nagyon találni bármi eredetit,

 

mégis kiválóan működik, amennyiben még véletlenül sem Sztalkerként, hanem Zombieland 3-ként vagy Így neveld a sárkányodatként nézzük.

 

SÁRKÁNY HELYETT KUTYA, ÚGY HÍVJÁK: BOY

 

Dylan O'Brien az első pillanattól szerethető, sem a csetlés-botlása, sem az önreflexív narrációja nem idegesítő, és úgy néz ki, mintha Jason Bateman fiatal kiadása lenne, és hozzá hasonlóan a komikusi véna mellett O'Brien-ben is megvan a drámai potenciál. A többi szereplőtől nem várható túl árnyalt alakítás, de azt a történet nem is teszi különösen indokolttá, talán még

 

a Mavis nevű robotot érdemes kiemelni: a film legmélyebb jelenetei az ő és Joel találkozáshoz fűződnek.

 

A film látványvilága is rendben van; mindig kellemesen hátborzongató mozgóképen látni a posztapokaliptikus világot, ezt az élményt a Szerelem és szörnyek is kiválóan hozza, és a szörnyek is érdekesek és látványosak.

 

Ki a bezártságból

 

A kritika innentől fogva spoilert tartalmaz, nem a cselekményről, hanem az úgynevezett tanulságról. Ha még nem láttad a filmet, és nem szeretnéd tudni, mire jut a főhős a kalandjai végén, ne olvass tovább!

 

A  Szerelem és szörnyek tehát könnyed szórakozást ígér, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a film világa és koronavírus sújtotta valóságunk közötti párhuzamot.

 

A felszínen garázdálkodó óriásrovaroknak a koronavírus-járvány, a bunkerekben élő embereknek pedig a lezáráspártiak felelnek meg,

 

akik szerint veszélyes elhagyni az otthont, és nem szabad kimozdulni. Joel azonban felrúgja ezt a szabályt – ráadásul úgy, hogy első ránézésre teljesen alkalmatlan arra, hogy életben tudjon maradni a rovarok uralta felszínen. 

 

Azonban az utazása során kiismeri a rovarokat, és arra jut, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, és a veszélyt nem elbagatellizálva mindenkinek érdemes megkockáztatnia, hogy elhagyja a bunkert, mert odakint egy „hatalmas, gyönyörű, inspiráló” világ vár rá. 

 

„Szóval nyissátok ki azt a fedelet! Levegőzzetek egy kicsit. Menjetek! Éljétek az életet!”

 

– üzeni az egész föld alatt rettegő megmaradt emberiségnek a film végén Joel, mint valami Paulo Coelhóba oltott Hont András, és ennél semmi sem tűnt aktuálisabb üzenetnek a koronavírus miatti korlátozások idején, és azok számára továbbra is aktuális, akik szerint a lockdown és az otthonmaradás a járványkezelés egyetlen helyes útja még a napfényes májusban is.

 

NYITÓKÉP ÉS KÉPEKNetflix Media Center

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás