+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 19:15
Remek szórakozás és kifogástalan popcornmozi a Szerelem és szörnyek, aminek véletlenül a sablonokon túlmutató aktuális üzenete is van.

A Föld felé egy pusztító aszteroida közeledett, de azt sikerült felrobbantani, viszont az ehhez használt rakétákból olyan kémiai anyagok hullottak vissza a Földre, amiktől a bogarak óriási méretűvé nőttek és kipusztították a Föld lakosságának 95 százalékát. A kevés túlélő földalatti bunkerekbe szorult kolóniákban él, amik rádión tartják a kapcsolatot egymással.

 

Ez az alaphelyzete a Szerelem és szörnyek című filmnek. A főhős, a Dylan O'Brien alakította huszonéves Joel is az egyik ilyen kolóniában tengeti a napjait; ő az egyetlen szingli a társaságban,

 

és van egy hendikepje is: ha egy óriásrovarral találja szembe magát, lefagy,

 

ezért nem is bíznak rá olyan munkát, ami során ez előfordulhatna: ő a kolónia szakácsa.

 

Sztalker óriásbogarakkal

 

Joel ezen hendikepje ellenére úgy dönt: elhagyja a kolóniáját, és átsétál egy másik kolóniába, ahol Aimee él – őt Jessica Henwick alakítja –, a lány, akivel épp összejöttek volna, amikor kitört az apokalipszis, és más-más kolóniába keveredtek.

 

ÉPP ÖSSZEJÖTTEK VOLNA, AMIKOR BEÜTÖTT AZ APOKALIPSZIS

 

Joel tehát útnak indul, hogy a bogarak uralta földfelszínen többnapos gyaloglással elérje Aimee kolóniáját. Az emberi civilizáció elhagyatott emlékeit, a településeket, a házakat, a járműveket benőtte a növényzet, Joel útja pedig egyben spirituális utazás is, ami során az élet és az univerzum olyan nagy kérdéseivel találja szembe magát, mint hogy

 

honnan szerezzen elemet a rádiójába, vagy hogyan öljön meg egy hatalmas, földfelszín alatt közlekedő férget.

 

A növényzettel benőtt romok miatt van egy egészen kicsi Sztalker-beütése a filmnek, de ezen felül Tarkovszkij klasszikusa nem állítható párhuzamba a Szerelem és szörnyekkel. Mégiscsak egy „young adult” moziról van szó, ami egészen más alkotásokkal mutat rokonságot.

 

Zombieland 3, Így neveld a sárkányodat 4

 

A Szerelem és szörnyek kapcsán nemcsak leírta minden kritika, hanem a készítők is azzal reklámozták a filmet, hogy az olyan lesz, mint a Zombieland, amiben élőhalottak helyett óriási méretű rovarok vadásznak az emberekre. A párhuzam megáll: a kissé esetlen magányos hős veszélyes útra indul, összeakad nála talpraesettebb túlélőkkel, akik megtanítják őt életben maradni a bogarak uralta világban.

 

A Dylan O'Brien alakította Joel azonban sokkal esetlenebb, mint Jesse Eisenberg Columbusa a Zombielandben, és inkább hasonlít Hablatyra az Így neveld a sárkányodatból, azzal különbséggel, hogy míg Hablaty egy sárkányt szelídít meg, Joel társául egy sima kutya szegődik.

 

A Szerelem és szörnyekben tehát nem nagyon találni bármi eredetit,

 

mégis kiválóan működik, amennyiben még véletlenül sem Sztalkerként, hanem Zombieland 3-ként vagy Így neveld a sárkányodatként nézzük.

 

SÁRKÁNY HELYETT KUTYA, ÚGY HÍVJÁK: BOY

 

Dylan O'Brien az első pillanattól szerethető, sem a csetlés-botlása, sem az önreflexív narrációja nem idegesítő, és úgy néz ki, mintha Jason Bateman fiatal kiadása lenne, és hozzá hasonlóan a komikusi véna mellett O'Brien-ben is megvan a drámai potenciál. A többi szereplőtől nem várható túl árnyalt alakítás, de azt a történet nem is teszi különösen indokolttá, talán még

 

a Mavis nevű robotot érdemes kiemelni: a film legmélyebb jelenetei az ő és Joel találkozáshoz fűződnek.

 

A film látványvilága is rendben van; mindig kellemesen hátborzongató mozgóképen látni a posztapokaliptikus világot, ezt az élményt a Szerelem és szörnyek is kiválóan hozza, és a szörnyek is érdekesek és látványosak.

 

Ki a bezártságból

 

A kritika innentől fogva spoilert tartalmaz, nem a cselekményről, hanem az úgynevezett tanulságról. Ha még nem láttad a filmet, és nem szeretnéd tudni, mire jut a főhős a kalandjai végén, ne olvass tovább!

 

A  Szerelem és szörnyek tehát könnyed szórakozást ígér, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a film világa és koronavírus sújtotta valóságunk közötti párhuzamot.

 

A felszínen garázdálkodó óriásrovaroknak a koronavírus-járvány, a bunkerekben élő embereknek pedig a lezáráspártiak felelnek meg,

 

akik szerint veszélyes elhagyni az otthont, és nem szabad kimozdulni. Joel azonban felrúgja ezt a szabályt – ráadásul úgy, hogy első ránézésre teljesen alkalmatlan arra, hogy életben tudjon maradni a rovarok uralta felszínen. 

 

Azonban az utazása során kiismeri a rovarokat, és arra jut, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, és a veszélyt nem elbagatellizálva mindenkinek érdemes megkockáztatnia, hogy elhagyja a bunkert, mert odakint egy „hatalmas, gyönyörű, inspiráló” világ vár rá. 

 

„Szóval nyissátok ki azt a fedelet! Levegőzzetek egy kicsit. Menjetek! Éljétek az életet!”

 

– üzeni az egész föld alatt rettegő megmaradt emberiségnek a film végén Joel, mint valami Paulo Coelhóba oltott Hont András, és ennél semmi sem tűnt aktuálisabb üzenetnek a koronavírus miatti korlátozások idején, és azok számára továbbra is aktuális, akik szerint a lockdown és az otthonmaradás a járványkezelés egyetlen helyes útja még a napfényes májusban is.

 

NYITÓKÉP ÉS KÉPEKNetflix Media Center

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás