Férgek ugyan nincsenek az eldobható maszkokban, de a vizet szennyező nehézfémek igen

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.04. 08:05

Egy walesi kutatócsoport nem lebomló nehézfémeket talált a járvány alatt tömegesen gyártott sebészi maszkokban, amik vízben feloldódnak és felhalmozódnak.

Férgek ugyan nincsenek az eldobható maszkokban, de a vizet szennyező nehézfémek igen

Elterjedt konteó volt az eldobható, sebészi maszkok kapcsán, hogy azokban férgek tanyáznak, amik meleg víz hatására láthatóan mozogni kezdenek – és mi ezeket a maszkokat viseljük nap mint nap. Mint azóta kiderült, ennek az elméletnek semmi alapja nem volt: a mozgó „férgek” valójában csak a hőváltozás vagy a statikus elektromosság hatására mozogni kezdő szövetszálak, amik a gyártás folyamán, vagy a kicsomagolás során kerülnek rá a maszkokra.

A megdőlt urban legend ellenére azonban közel sincs minden rendben a sebészi maszkokkal – állítja a walesi Swansea Egyetem kutatócsoportja, ami kémiai szennyező anyagokat talált az általuk vizsgált többezer maszkban.

A novemberben indult kutatás célja eredetileg az volt, hogy kiderítsék: a maszkgyártáshoz használt műanyagok mennyire szennyezik a környezetet. A kutatók azonban az idő előrehaladtával, több ezer maszkot megvizsgálva azt találták, hogy

sok – főleg Ázsiában, és különösképpen Kínában gyártott – maszk színezőanyaga kis mennyiségben tartalmaz nehézfémeket (antimont és kadmiumot).

Hogy ezek a sebészi maszkot viselő emberekre ilyen formában veszélyesek-e, arról a kutatás nem szólt, arról viszont igen, hogy az eldobott maszkokban található kémiai anyagok bizony komoly károsító hatással lehetnek a környezetünkre:

azok vízben kioldódnak a maszkokból, és ahelyett, hogy lebomlanának, felhalmozódnak a vízben.

Ahogy a kutatásban résztvevő egyik tudós, Geraint Sullivan fogalmazott: az eredmény számára sokkoló volt, és a koronavírus-járvány alatti megnövekedett maszkgyártásnak köszönhetően a felelőtlenül eldobott sebészi maszkok a tágabb környezetünkre is potenciálisan romboló hatással vannak.

A kutatást vezető Sarper Sarp – aki egyébként a walesi kormány pandémiával foglalkozó tudós tanácsadócsoportjának is tagja – azonban hangsúlyozta: az eredményekkel nem azt akarják sugallni, hogy az emberek ne viseljenek maszkot – hiszen az ehhez kapcsolódó járványügyi előnyök magasak –, csupán azt, hogy a maszkgyártáshoz használt alapanyagokból kioldódó és felhalmozódó káros anyagok a jövőben még komoly problémát okozhatnak.

Sarp hozzátette: arra viszont biztosan szükség lenne, hogy

újfajta, standardizált szabályrendszert alkossanak a döntéshozók a maszkgyártás és az ennek során használt alapanyagok minősége tekintetében.

A walesi kutatócsoport hangsúlyozta azt is, hogy mindehhez, valamint a lehetséges, hosszú távú környezeti hatások felmérésére további kutatások szükségesek a sebészi maszkokról és azok gyártási körülményeiről.

NYITÓKÉP: nursetogether.com / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek