+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 4. kedd, 08:05
Egy walesi kutatócsoport nem lebomló nehézfémeket talált a járvány alatt tömegesen gyártott sebészi maszkokban, amik vízben feloldódnak és felhalmozódnak.

Elterjedt konteó volt az eldobható, sebészi maszkok kapcsán, hogy azokban férgek tanyáznak, amik meleg víz hatására láthatóan mozogni kezdenek – és mi ezeket a maszkokat viseljük nap mint nap. Mint azóta kiderült, ennek az elméletnek semmi alapja nem volt: a mozgó „férgek” valójában csak a hőváltozás vagy a statikus elektromosság hatására mozogni kezdő szövetszálak, amik a gyártás folyamán, vagy a kicsomagolás során kerülnek rá a maszkokra.

 

A megdőlt urban legend ellenére azonban közel sincs minden rendben a sebészi maszkokkal – állítja a walesi Swansea Egyetem kutatócsoportja, ami kémiai szennyező anyagokat talált az általuk vizsgált többezer maszkban.

 

A novemberben indult kutatás célja eredetileg az volt, hogy kiderítsék: a maszkgyártáshoz használt műanyagok mennyire szennyezik a környezetet. A kutatók azonban az idő előrehaladtával, több ezer maszkot megvizsgálva azt találták, hogy

 

sok – főleg Ázsiában, és különösképpen Kínában gyártott – maszk színezőanyaga kis mennyiségben tartalmaz nehézfémeket (antimont és kadmiumot).

 

Hogy ezek a sebészi maszkot viselő emberekre ilyen formában veszélyesek-e, arról a kutatás nem szólt, arról viszont igen, hogy az eldobott maszkokban található kémiai anyagok bizony komoly károsító hatással lehetnek a környezetünkre:

 

azok vízben kioldódnak a maszkokból, és ahelyett, hogy lebomlanának, felhalmozódnak a vízben.

 

Ahogy a kutatásban résztvevő egyik tudós, Geraint Sullivan fogalmazott: az eredmény számára sokkoló volt, és a koronavírus-járvány alatti megnövekedett maszkgyártásnak köszönhetően a felelőtlenül eldobott sebészi maszkok a tágabb környezetünkre is potenciálisan romboló hatással vannak.

 

A kutatást vezető Sarper Sarp – aki egyébként a walesi kormány pandémiával foglalkozó tudós tanácsadócsoportjának is tagja – azonban hangsúlyozta: az eredményekkel nem azt akarják sugallni, hogy az emberek ne viseljenek maszkot – hiszen az ehhez kapcsolódó járványügyi előnyök magasak –, csupán azt, hogy a maszkgyártáshoz használt alapanyagokból kioldódó és felhalmozódó káros anyagok a jövőben még komoly problémát okozhatnak.

 

Sarp hozzátette: arra viszont biztosan szükség lenne, hogy

 

újfajta, standardizált szabályrendszert alkossanak a döntéshozók a maszkgyártás és az ennek során használt alapanyagok minősége tekintetében.

 

A walesi kutatócsoport hangsúlyozta azt is, hogy mindehhez, valamint a lehetséges, hosszú távú környezeti hatások felmérésére további kutatások szükségesek a sebészi maszkokról és azok gyártási körülményeiről.

 

NYITÓKÉP: nursetogether.com / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás