Hiába küld a Moderna milliószámra vakcinát, az nem fog fellélegzést hozni a szegény országoknak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.03. 20:24

2022 végéig összesen 500 millió adag vakcinával száll be a Moderna a szegény országok vakcinához jutását segítő COVAX-egyezménybe, de most az a 20 millió vakcina hiányzik, amit India nem szállít le.

Hiába küld a Moderna milliószámra vakcinát, az nem fog fellélegzést hozni a szegény országoknak

Még február végén számoltunk be részletesen arról, hogy míg a nyugati világon már sikeresen elindították a tömeges oltáskampányokat, addig a világ szerencsétlenebbik felén még mutatóba se igen kaptak vakcinát – pedig az országok korábban elkötelezték magukat, hogy a globális pandémiára globális választ adnak. Ezt a célt szolgálná az ún. COVAX-egyezmény – vagy teljes nevén Covid-19 Vakcinák Globális Hozzáférése –, amit egy globális egészségügyi partnerség, a Gavi, illetve az ENSZ vezet.

A program – mint arról már áprilisban írtunk – nem bukott el teljesen, de az eredetileg kitűzött célja, hogy egységes, globális megoldást találjanak a vakcinaelosztásra és úgy alapvetően a járványhelyzetre, nem igazán teljesült. Így jelenleg a COVAX realistább célkitűzése az, hogy 2021 végére a programban részt vevő szegény és fejlődő országok társadalmainak 20 százalékát átoltsák – ami nagyon messze van a nyájimmunitáshoz szükséges, körülbelüli 60-70 százalékos átoltottsági szinttől.

Ezen a helyzeten javíthat az, hogy – miután a WHO szombaton megadta az ehhez szükséges vészhelyzeti felhasználási engedélyt –

a Moderna hétfőn arról kötött megállapodást a GAVI-val, hogy a COVAX számára 500 millió adag vakcinát fog leszállítani 2022 végéig

– ebből 34 milliót 2021 végéig, további 446 millió adagot pedig a jövő év folyamán.

Ezzel négyre bővült a COVAX keretében felhasználható vakcinatípusok száma: a Moderna a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca, valamint a Johnson & Johnson vakcingyártókhoz csatlakozott a WHO veszélyhelyzeti engedélyezését tekintve.

„Elismerjük, hogy sok országnak limitált hozzáférése van a Covid-19 elleni vakcinákhoz” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a vakcinagyártó elkötelezett a COVAX céljai és a pandémia mihamarabbi megfékezése mellett.

Abban Stéphane Bancelnak biztosan igaza volt, hogy sokan nem jutnak hozzá a vakcinákhoz:

a világ 27 leggazdagabb országa kapta eddig a vakcinák 36,1 százalékát, miközben ezen államok a Föld populációjának mindössze 10,9 százalékát teszik ki.

Ráadásul a Moderna beszállása a COVAX-ba rövid távon nem segítség – márpedig vakcinákra most is égető szükség lenne a szegény és fejlődő világban, főleg most, hogy az eddigi egyik legnagyobb vakcinagyártó és vakcinaexoprtőr ország (a világon beadott vakcinák közül minden ötödiket ott gyártják), India pénteken blokkolta a vakcinaexportot arra hivatkozva, hogy a rohamosan romló járványügyi helyzet miatt először az indiai lakosokat kell beoltani.

Így most a COVAX-nak a semmiből gyorsan pótolnia kéne 20 millió adag vakcinát 2021 második negyedévében

– erre az is csak szépségtapasz, hogy Svédország hétfőn a COVAX vakcinamegosztási mechanizmusának keretében felajánlott egymillió adag AstraZeneca-vakcinát a rövid távon az indiai döntés miatt kieső készlet pótlására.

Svédország azonban még mindig az élen jár, már ami a vakcinamegosztást illeti a szegény és fejlődő országokkal: eddig rajtuk kívül mindössze Franciaország küldött körülbelül 100 ezer adag AstraZeneca-vakcinát, az Északnyugat-Afrikában elhelyezkedő Mauritániának, miközben 500 ezer vakcina megosztására vállalt kötelezettséget.

NYITÓKÉP: GAVI / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek