+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 3. hétfő, 20:24
2022 végéig összesen 500 millió adag vakcinával száll be a Moderna a szegény országok vakcinához jutását segítő COVAX-egyezménybe, de most az a 20 millió vakcina hiányzik, amit India nem szállít le.

Még február végén számoltunk be részletesen arról, hogy míg a nyugati világon már sikeresen elindították a tömeges oltáskampányokat, addig a világ szerencsétlenebbik felén még mutatóba se igen kaptak vakcinát – pedig az országok korábban elkötelezték magukat, hogy a globális pandémiára globális választ adnak. Ezt a célt szolgálná az ún. COVAX-egyezmény – vagy teljes nevén Covid-19 Vakcinák Globális Hozzáférése –, amit egy globális egészségügyi partnerség, a Gavi, illetve az ENSZ vezet.

 

A program – mint arról már áprilisban írtunk – nem bukott el teljesen, de az eredetileg kitűzött célja, hogy egységes, globális megoldást találjanak a vakcinaelosztásra és úgy alapvetően a járványhelyzetre, nem igazán teljesült. Így jelenleg a COVAX realistább célkitűzése az, hogy 2021 végére a programban részt vevő szegény és fejlődő országok társadalmainak 20 százalékát átoltsák – ami nagyon messze van a nyájimmunitáshoz szükséges, körülbelüli 60-70 százalékos átoltottsági szinttől.

 

Ezen a helyzeten javíthat az, hogy – miután a WHO szombaton megadta az ehhez szükséges vészhelyzeti felhasználási engedélyt –

 

a Moderna hétfőn arról kötött megállapodást a GAVI-val, hogy a COVAX számára 500 millió adag vakcinát fog leszállítani 2022 végéig

 

– ebből 34 milliót 2021 végéig, további 446 millió adagot pedig a jövő év folyamán.

 

Ezzel négyre bővült a COVAX keretében felhasználható vakcinatípusok száma: a Moderna a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca, valamint a Johnson & Johnson vakcingyártókhoz csatlakozott a WHO veszélyhelyzeti engedélyezését tekintve.

 

„Elismerjük, hogy sok országnak limitált hozzáférése van a Covid-19 elleni vakcinákhoz” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a vakcinagyártó elkötelezett a COVAX céljai és a pandémia mihamarabbi megfékezése mellett.

 

Abban Stéphane Bancelnak biztosan igaza volt, hogy sokan nem jutnak hozzá a vakcinákhoz:

 

a világ 27 leggazdagabb országa kapta eddig a vakcinák 36,1 százalékát, miközben ezen államok a Föld populációjának mindössze 10,9 százalékát teszik ki.

 

Ráadásul a Moderna beszállása a COVAX-ba rövid távon nem segítség – márpedig vakcinákra most is égető szükség lenne a szegény és fejlődő világban, főleg most, hogy az eddigi egyik legnagyobb vakcinagyártó és vakcinaexoprtőr ország (a világon beadott vakcinák közül minden ötödiket ott gyártják), India pénteken blokkolta a vakcinaexportot arra hivatkozva, hogy a rohamosan romló járványügyi helyzet miatt először az indiai lakosokat kell beoltani.

 

Így most a COVAX-nak a semmiből gyorsan pótolnia kéne 20 millió adag vakcinát 2021 második negyedévében

 

– erre az is csak szépségtapasz, hogy Svédország hétfőn a COVAX vakcinamegosztási mechanizmusának keretében felajánlott egymillió adag AstraZeneca-vakcinát a rövid távon az indiai döntés miatt kieső készlet pótlására.

 

Svédország azonban még mindig az élen jár, már ami a vakcinamegosztást illeti a szegény és fejlődő országokkal: eddig rajtuk kívül mindössze Franciaország küldött körülbelül 100 ezer adag AstraZeneca-vakcinát, az Északnyugat-Afrikában elhelyezkedő Mauritániának, miközben 500 ezer vakcina megosztására vállalt kötelezettséget.

 

NYITÓKÉP: GAVI / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás