Bukarestben nem kell védettségi igazolvány ahhoz, hogy megihass beltéren egy sört

2021.05.03. 13:32

Keleti szomszédunknál nem bonyolítják azzal a dolgokat, hogy védettségi igazolványokat ellenőrizzenek, fogyaszthat mindenki kedvére beltéren is. Az EU-s zöldigazolványt viszont Románia is be fogja vezetni.

Bukarestben nem kell védettségi igazolvány ahhoz, hogy megihass beltéren egy sört

Ortodox húsvéthétfőn keleti szomszédunk fővárosában,

Bukarestben kinyitottak az éttermek, mozik, rendezvényterek belterei is – ráadásul (Magyarországgal ellentétben) védettségi igazolványhoz sem kötik a beltéri fogyasztást.
Igaz, jelenleg a felsorolt helyeken csak 30 százalékos kapacitással lehet nyitni beltéren.

A jelenlegi bukaresti intézkedés azért születhetett meg, mert a bukaresti fertőzöttségi ráta mostanra csökkent le 3 ezrelék alá, ezért a főváros a vörös színkódból átléphetett a sárgába.

A meghozott rendelkezés értelmében este kilencig nyitva lehetnek a vendéglők, kulturális és szolgáltató intézmények belterei is, viszont a sárga zónákban kijárási korlátozás lép életbe este 10-től. A Digi24 által megkérdezett bukaresti vendéglátósok azt mondták, hogy a kapacitáskorlátozás melletti nyitásnak is úgy örülnek, mint egy „szusszanásnyi oxigénvételnek”.

Ha a bukaresti fertőzöttségi ráta még jobban fog csökkenni, akkor további enyhítések jöhetnek: 50 százalékos kapacitás a beltereken, de kültéren már maximum 300 fős tömegrendezvényt is lehet majd tartani, mondta vasárnap a főváros prefektusa, Alin Stoica.

Piros, sárga, zöld? Ha nem a román zászló, akkor mi?

Románia járványügyi védekezése eleve differenciáltabb, mint a magyarországi. Az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek. A színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket, amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét.

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

JELENLEG A LEGTÖBB ROMÁN MEGYE ZÖLD, MAJD SÁRGA. EGYETELN VÖRÖS SINCS, MÁR A FŐVÁROS IS ÁTLÉPETT A SÁRGA TARTOMÁNYBA. FOTÓ: COVID19.GEO-SPATIAL.ORG

+ Zöld színkóddal jelölik azokat a megyéket, ahol csak a legszükségesebb korlátozások vannak érvényben. Ezeken a helyeken kötelező kültéri maszkviselés, és szinte minden megengedett a nagyobb tömegrendezvények tarthatásán kívül. Ennek értelmében nyitva vannak az iskolák, üzeletek, kocsmák és a vendéglők, amelyek beltéren is kiszolgálhatnak. Zöld megyének olyat nyilvánítanak, ahol az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt marad. Ezeket a feltételeket az ország legtöbb megyéje teljesíti.

+ Sárga színkóddal jelölik azon megyéket, ahol szigorúbb szabályok vannak érvényben, de a járvány még kontroll alatt van. Az ilyen színkódú megyékben az iskolák nem mindenhol lehetnek nyitva, a vendéglők esetében pedig változó, hogy azoknak csak a teraszai vagy 30 százalékos kihasználtság mellett a belterei is nyitva lehetnek. Ezekről a megyei közegészségügyi hivatalok döntenek, ezért változó, hogy nyitva vannak-e a belterek, vagy csak a teraszok. Sárgák azok a megyék, ahol a fertőzési ráta az elmúlt 14 nap során meghaladta az 1,5 ezreléket, de 3 ezreléket nem. Ilyen Románia legtöbb erdélyi megyéje, például Maros, Kovászna, Kolozs, Temes vagy Bihar. Illetve a főváros, Bukarest és a körülötte levő megye, Ilfov is.

Vörös színkóddal jelölik a legszigorúbb korlátozást bevezető megyéket, ahol az iskolák be kell zárni, valamint a vendéglőknek és kávézóknak csak a teraszai tarthatnak nyitva. A legtöbb egyéb szolgáltatás nyújtó helyeknek (például fitnesztermek, mozik) a vörös zónában már be kellett zárniuk. Ezen megyékben a fertőzési ráta 3 ezrelék fölött van. Jelenleg egyetlen megye sem vörös besorolású.

A színkódolt intézkedések mellett vannak általános, mindegyik megyére érvényes szabályok is: ilyen a közterületi maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, valamint

az este 22 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

A kijárási tilalom alól csak azon személyek kapnak felmentést, akik éjszakai munkát végeznek.

Étterembe menni sem kell majd a védettségi igazolvány

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Romániában

az országon belül a románok utazását és nyaralását sem kötik az oltási igazolvány meglétéhez.

ÁPRILIS VÉGÉN ÍGY NÉZETT KI VAMA VEHCE, A LEGINKÁBB ROCKEREK, HIPPIK ÉS HIPSZTEREK ÁLTAL LÁTOGATOTT, KÖZVETLENÜL A BOLGÁR HATÁR MELLETTI ÜDÜLŐTELEP. FOTÓ: MIHNEA TURCU / FACEBOOK

Az országban a magyar védettségi igazolványhoz – amelyet nagyon sokan az átoltottak közül meg sem kaptak – hasonló,

csak belföldre vonatkozó bizonyítvány kiállítása még csak fel sem merült a román kormányban.

Április végén csak a külföldi utazásokat megkönnyítő EU-s zöldigazolvány bevezetéséhez tették meg az első lépéseket, ami azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a Covid-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra.

Ezt a típusú igazolványt viszont Románia is be fogja vezetni: az országba való belépéshez szükség lesz az EU-s zöldigazolványra – erről a román belügyminisztérium még április elején adott nekünk tájékoztatást: „Az államok közötti utazás a zöld igazolvány alapján fog történni, úgy, ahogyan európai szinten is javasolták.” 

Belföldön viszont jelenleg csak egy papír alapú oltási igazolványt kapnak a már beoltottak,

valamint online is rákereshetnek a román személyi számuk megadásával az egészségügyi minisztérium által működtetett platformon. Ez például azon román állampolgárok esetében hasznos, akik sárgának minősített külföldi államból érkeznek haza – Magyarország a romániai nyilvántartásban jelenleg ilyen – amely esetében, ha a határon felmutatják ezt az igazolást, elkerülhetik például a 14 napos karantént.

Viszont egyéb belföldi megkülönböztetést az oltottak és a nem oltottak között nem tesznek Romániában.

Hogy áll az országos oltási kedv?

Keleti szomszédunknál a múlt héten fordult elő először a december 27-én elkezdett oltási kampány során, hogy

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

A közel húszmillió lakosú Romániában vasárnap estig összesen 5,3 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,35 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 17,3 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 24,4 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,3 millió ember kapta meg.

NYITÓKÉP: Manuc fogadója. Bukarest egyik épen maradt, 19. század eleji fogadója. Fotó: Andrei Stroe / Wikimedia Commons

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek