+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 3. hétfő, 17:07
Boris Johnson miniszterelnök elmondása szerint jó esély van rá, hogy június 21-től ne kelljen már méricskélni az emberek közötti távolságot.

Az Egyesült Királyságban élők hamarosan fellégezhetnek, már ami a távolságtartást illeti:

 

június 21-től ugyanis eltörölhetik a kötelező távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

 

Ez egyébként része a Boris Johnson által még februárban meghirdetett lockdown-feloldási tervnek, amely a távolságtartási szabályok kivezetése mellett előirányozza, hogy Angliában június 21-et követően ne legyen létszámkorlát az esküvőkön, temetéseken és egyéb szociális eseményeken, valamint azt, hogy az éjszakai bárok is kinyithassanak.

 

Az újranyitási terv azonban úgy fogalmaz, hogy minderre június 21-et megelőzően nem kerülhet sor, és arra sincs garancia, hogy június 21-ével Boris Johnsonék valóban eltöröljék mindezeket a járványügyi korlátokat – a miniszterelnök viszont hétfőn egy észak-angliai eseményen megerősítette, hogy szerinte

 

„jó esély” van arra, hogy a legalább egyméteres távolságtartást előíró szabályokat június 21-gyel kivezessék.

 

Mindezek előtt azonban még május 17-ére is előirányoz a terv más lockdown-enyhítő intézkedéseket: így például 30-an is összegyűlhetnek már kültéren, vagy a beltéri kiállítások és múzeumok újra látogathatóak lesznek.

 

De május 17-ével engedélyezhetik a terv szerint a szigetországban a nem az üzleti és hivatalos ügyekhez kötődő külföldi beutazást is – ezt azonban Boris Johson még fenntartásokkal kezeli. Ahogy a miniszterelnök hétfőn mondta: szerinte az emberek nem szeretnék, hogy a járvány bárhonnan beáramoljon az országba, és „olyan elővigyázatosnak kell lennünk, amennyire tudunk”.

 

A levegőben, areoszolok útján terjedő koronavírus-fertőzés elleni védekezés bevett formája lett az úgynevezett „szociális távolságtartás”, vagyis hogy az emberek (leginkább azok, akik nem egy háztartásban élnek) a társadalmi érintkezéseik során tartsanak egymástól bizonyos (a WHO ajánlása szerint legalább egy méter) távolságot a járvány terjedésének akadályozása érdekében.

 

Ahogy a WHO írja, a távolságtartásra – a maszkviseléssel kombinálva – már csak azért is szükség van, mert így lehet minimalizálni az átfertőződés esélyét akkor, ha valaki a közvetlen környezetünkben tüsszent, köhög vagy beszél – noha az adatok nem feltétlen támasztják alá a kültéri maszkviselés indokoltságát.

 

Angliában – ellentétben Magyarországgal, ahol jelenleg minden közterületen kötelező maszkot viselni – eleve csak a beltéri és tömegközlekedési maszkhordás kötelező, és az Egyesült Királyság más részein (például Skóciában) legfeljebb csak ajánlják a kültéri maszkhasználatot akkor, ha mondjuk nem tartható a szociális távolság bizonyos helyeken, például az egyes épületek bejáratainál.

 

A lockdown-intézkedések fokozatos kivezetését Nagy-Britanniában egyébként a lakosság egyre magasabb átoltottsági aránya teszi lehetővé:

 

a 68 milliós lakosságnak már több, mint a fele, 51,7 százaléka megkapta a koronavírus elleni első oltását

 

(a briteknél a Pfizer és az AstraZeneca vakcináival oltanak), majdnem 23 százalék pedig a teljes védettség kialakulásához szükséges második oltást is. A brit University College London (UCL) kutatása szerint a szigetországban ezzel már elérték a lakosság nyájimmunitásához szükséges védettségi arányt.

 

Az uniós átlag ennek egyébként körülbelül a fele: az első oltását a lakosság 24,4 százaléka kapta meg, a másodikat 8,8 százalék. Magyarország a brit eredményektől viszont nem áll ennyire messze: itthon a lakosság 41,6 százalékát sikerült már az első adag vakcinával beoltani, a második oltást pedig 20,6 százalék kapta meg.

 

 

NYITÓKÉP: R~P~M / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás