+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. május 3. hétfő, 11:10
Miközben a Zöldek olyan egységesek, mint még soha, a CDU/CSU-ban még mindig dúl a testvérháború, és még egy AfD-közeli botrányhőst is jelöltjükké választottak Türingiában. A jobb- és balközép abban bízhat: az Annalena Baerbock körüli felhajtásnak is olyan gyorsan vége lesz, mint 2017-ben a Martin Schulz körülinek.

Három, az elmúlt pár napban publikált közvélemény-kutatás is kimutatta: ha most vasárnap lenne szövetségi parlamenti választás Németországban, azt már nem a CDU/CSU, hanem a Zöldek nyernék. Az április 28-i Forsa-kutatás 28:22-es állást, az április 30-i Yougov 25:24-et, a május 2-i Kantar pedig 27:24-et mért az ökopárt javára. Azaz a Zöldek húzása, hogy a kancellári poszt betöltését két ciklusban maximalizálni akaró Annalena Baerbockot tették meg kancellárjelöltnek, egyelőre jó visszhangra lelt mind a német sajtóban, mind az általa alakított közvéleményben.

 

Ha közvetlenül kellene a németeknek kancellárt választaniuk, szintén Baerbock nyerne, 26 százalékot kapna. Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz pénzügyminiszter-alkancellár 16 százalékon, Armin Laschet CDU-elnök 15 százalékon áll, vagyis Merkel pártbéli utódjának kell a legnagyobb távot megtennie ahhoz, hogy szeptember 26-át követően a kancellári széket is elfoglalhassa.

 

A CDU-nak még mindig van jobbszéle

 

Az Angela Merkel elmúlt 16 éves kancellársága alatt szinte mindvégig vezető jobbközép CDU/CSU-szövetség még mindig gyengélkedik, annak ellenére is, hogy már van kancellárjelöltjük Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök személyében. A német politikában ugyanis láthatóan felcserélődtek a szerepek: eddig a Zöldek számítottak kaotikus, össze-vissza beszélő pártnak, ahol egy hét alatt akár 180 fokkal ellentétes vélemények is elhangozhatnak csúcspolitikusok szájából, ám ők olyan egységesek, mint még soha,

 

ezt a szerepet most a Merkel utódlásába teljesen belezavarodott CDU/CSU vette fel.

 

A keleti Türingiában szombat este például azt a nyugatnémet Hans-Georg Maaßent választották meg az egyik választókerület CDU-s jelöltjének, aki a német szövetségi alkotmányvédelem korábbi vezetőjeként, egészen a leváltásáig olyan jó viszonyt ápolt a szélsőjobboldali-rendszerellenzéki AfD-vel, hogy tippeket adott nekik, hogyan kerülhetik el, hogy hivatala megfigyelje őket, és aki a jobboldali sajtóban Merkel egyik legnagyobb kritikusa lett. Miközben a Zöldek pont az ún. Merkel-szavazókra vadásznak, addig a CDU egyre több helyen mintha pont a mára országosan csak 10 százalékosra zsugorodott AfD táborából próbálna halászni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ennek hátterében egész egyszerűen az van, hogy míg nyugaton az AfD eljelentéktelenedett, a keletnémet tartományokban a szélsőjobboldali párt lett a jobbközép fő ellenfele, a keletnémet pártszervezetek pedig nem kirekeszteni akarják az AfD-t a politikából, hanem visszahódítani a jobboldali térfelet tőlük.

 

KÖZÉPEN, ÉRTHETŐ OKOKBÓL MASZK NÉLKÜL: MAGA A JELÖLT. FOTÓ: HGM / FB

 

Csakhogy a CDU a nyugati tartományokban és szövetségi szinten inkább a Zöldekkel való együttműködést látja célnak, az AfD-vel való versenyt pedig bukott stratégiának gondolják, így Maaßen jelöltsége okozhat még problémákat nekik, amikor ezt a Zöldek, az SPD vagy épp a Die Linke tematizálni fogja a kampányban. Főleg mivel a Frankfurter Allgemeine ritka találóan megjegyzi:

 

Maaßen migrációt, iszlámot, nemzetet, családot, nemzetbiztonságot központba tevő politikáját mindössze annyi választja el az AfD-tól, hogy CDU-s színekben teszi mindezt.

 

Miután a pártelnökségnek nincs nagyon hatásköre arra, hogy egy területi szervezet kit tesz meg jelöltjének, senkit nem ért váratlanul, hogy a versenybe annak felnagyításának elkerülése érdekében addig inkább beleszólni nem akaró CDU-elnökség rögtön felszólította Maaßent jelöltsége megszavazását követően, hogy tegyen hűségesküt a CDU-nak, és határolódjon el az AfD-től.

 

Zöldülés és Schulz-hatás?

 

A CDU/CSU megítélését mindemellett beárnyékolja az is, hogy az uniópártok kancellárjelöltségéért folytatott küzdelemben alulmaradt CSU-elnök, Markus Söder a héten továbbra is tüzelt Armin Laschetre, ráadásul közben a Zöldek kancellárjelöltjét dicséri interjúkban. A CDU nagyöregje, Wolfgang Schäuble szerint azonban ez már csak a kancellárjelölti verseny lecsengése, nem kell megijedni a mostani közvélemény-kutatási számoktól, elvégre a választás szeptember 26-án lesz, a CDU pedig jó témákkal többséget fog tudni szerezni megint. Daniel Günther CDU-s schleswig-holsteini miniszterelnök szerint már kizárt, hogy kancellárjelöltet cseréljenek.

 

Ezt valamennyire maga Markus Söder is így látja egy vasárnap reggeli lapinterjúban: Laschet győzelme szerinte azon fog múlni, melyik párt tudja a legjobban összekötni a környezetvédelem és a gazdaság témáját. Szerinte míg a Zöldek csak a radikális környezetvédelmet látják, a liberális FDP pedig a gazdasági érdekeknek rendeli alá a dolgokat, addig a CDU/CSU az egyetlen párt, amely képes összekötni ezt a két világot. Csakhogy Laschet közben épp azon szintén Merkel-kritikus Friedrich Merzet nevezte meg csapata első tagjának, aki inkább az ipari lobbihoz és a CDU gazdaságbarát szárnyához áll közel, és maga is az FDP-vel kormányoz együtt tartományában – a kamerák kedvéért már fákat is ölelgető Söder zöldülős megjegyzései így indirekt módon újabb, Laschetnek szánt kritikaként értelmezhetőek.

 

MARKUS SÖDER MÁR LASCHET BUKÁSÁRA ÉS 2025-RE KÉSZÜL. FOTÓ: MS / FB

 

Kérdés persze az is, mennyire lesz tartós a zöld Baerbock körüli hype. A Spiegel múlt heti vezércikke emlékeztet: pár napja arra az egyszerű kérdésre sem tudott a zöld kancellárjelölt válaszolni egy tévéinterjúban, hogy az ápolóknak mekkora bért tartana jónak. Annyit mondott csak, hogy bizony szerinte is nagyon figyelni kell erre a témára, túl nagy ugyanis a bérkülönbség, de figyelembe kell venni a közalkalmazotti bértáblát is. Nulla szám, csak ködösítés, summázta a hetilap.

 

A német sajtóban ezért az ökopárt mostani szárnyalása sokakat azon Martin Schulzra emlékeztet, aki Baerbock első heteihez hasonlóan szintén konkrétumok említése nélkül, csak az érzelmekre hatva próbált meg kampányolni.

 

Ő a szociáldemokrata SPD 2017-es kancellárjelöltjeként volt, hogy 30 százalék fölé is fel tudta tornászni a párt aktuális támogatottságát, ám tanácsadói későn kapcsoltak, és mikor már a változás szükségességéről szóló bullshitelést felváltották nála a jó, de hogyan kérdésre válaszoló tények, már nem hitték el neki a választók: a választási eredmény a párt számára katasztrofális 20,5 százalék lett végül. Azóta 13-15 százalékra mérik az egykorvolt nagy balközép néppártot, amely előreláthatólag sem a CDU-t, sem a Zöldeket nem fogja kímélni a kampányban.

 

A Zöldek annyit tanultak az SPD bukásából, hogy egy 137 oldalas programmal vágnak neki a kampánynak, benne olyan ígéretekkel, mint hogy bele lesznek írva a német alaptörvénybe a párizsi klímaegyezmény céljai, az ipar számára széndioxid-semleges alapanyagokra vonatkozó kvótákat írnak elő, az üvegházhatású gázok kibocsátását pedig a mostani 55 százalék helyett 70 százalékkal csökkentenék. Meg olyanokkal, hogy minden házra kell napelem, a rövidebb repülőutakat felszámolnák, a tömegközlekedést igénybevevők számát megdupláznák, az alaptörvénybe beleírt adósságféket fellazítanák, de hogy azért legyen pénz, bevezetnék a vagyonadót. Ha Baerbocknak sikerül ezeket a nála sokkal tapasztaltabb ellenfeleivel szemben kellően határozottsággal és felkészültséggel képviselnie, és egyben megtartani az érzelmekre ható üzeneteket is, elkerülhető lesz a Schulz-féle bukás.

 

FOTÓ: Annalena Baerbock / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás