A franciák többsége egyetért a Macront puccsal fenyegető katonákkal

Szerző: Techet Péter
2021.05.03. 15:30

Egy hete tettek közzé nyugalmazott francia katonák egy puccsfelhívásként is értékelhető nyílt levelet, amihez aztán pár aktív állományú katona is csatlakozott. Egy felmérés szerint a franciák majdnem 60 százaléka egyetért a volt katonák helyzetértékelésével, és 49 százalék még akkor is a hadsereg mellett lenne, ha az a kormány ellenében cselekszik.

A franciák többsége egyetért a Macront puccsal fenyegető katonákkal

Amint arról az Azonnali beszámolt: 20 egykori francia katona közzétett egy nyílt levelet a szélsőjobboldali francia Valeurs actuelles hetilapban. Itt

egy közelgő „polgár- és faji háborútól” óvnak, és felajánlják segítségüket.

Azt írták, hogy „ha nem történik semmi […], az robbanást és az aktív társaink beavatkozását eredményezheti egy veszélyes küldetés keretében a civilizációs értékeink és a nemzettársaink […] védelme érdekében”. A katonák azonban tovább mentek, és szavaikat egyesek már nyílt fenyegetésként értékelték, ugyanis levelükben a volt katonák azt írták, hogy „nincs idő halogatni, különben holnap a polgárháború vet véget a növekvő káosznak, és a halálesetek száma, amelyekért Ön viseli majd a felelősséget [itt Macronra utalnak], ezrekre lesz tehető”.

A nyílt levélhez mostanra több, mint 5000 aláíró is csatlakozott – többségükben volt katonákról van szó, de az nem volt először világos, hogy a támogatók között akadnak-e aktív állományban lévő katonák is. Mostanra már kiderült:

18 aktív katona (és köztük 4 tiszti vagy magasabb rangban lévő) van köztük.

François Lecointre, a francia hadsereg főparancsnoka bejelentette: eljárást kezdeményeznek a levelet támogató még aktív katonák ellen, ugyanis a hadsereget nem lehet politikai célokra használni, annak a köztársaságot kell szolgálnia. Lecointre közvetve a rasszizmus ellen is fellépett, mert azt mondta, hogy a hadseregnek nemcsak védenie kell a köztársaságot, de saját soraiban is le kell annak sokszínűségét képeznie.

A szélsőjobboldalról üdvözölték a nyílt levelet, mind Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, mind Nicolas Dupont Aignan, az Előre Franciaország vezetője szerint a volt katonák helyzetleírása pontos. Marine Le Pen kiállása azonban nem tetszett a katonáknak, akik arra kérték: ne használja fel pártpolitikai céljaira a nyílt levelet.

Az LCI hírtelevízió arra is kíváncsi volt, hogy a lakosság miként viszonyul a volt katonák leveléhez. A megkérdezettek majdnem 70 százaléka értesült a nyílt levélről, és közel 40 százalékuk egészen pontosan is el tudta annak tartalmát mondani. Ami mindenképpen meglepő volt, hogy

a megkérdezettek 58 százaléka szerint a levélíró volt katonáknak igazuk van

– itt arra gondoltak, hogy a társadalmi problémákat („külvárosok hordái”, „fenyegető polgárháború”, „bizonyos antirasszizmus”, amely élezné a konfliktusokat, stb.) helyesen ismertek fel szerintük a levélírók. A megkérdezettek 84 százaléka szerint az országban folyamatosan nő az erőszak, 73 százalékuk szerint az ország a vesztébe rohan. Főleg a jobboldali szavazók értenek persze ezzel egyet: mind a konzervatív Republikánusok, mind a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés hívei között 90 százalék feletti a volt katonák helyzetértékelésével való egyetértés.

A levél azonban éppen azért váltott ki leginkább botrányt, mert sokan puccsfelhívásként értékelték, mintha a volt katonák a kormányzat ellenében is készek lennének szervezkedni.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint a hadseregnek akkor is joga van beavatkozni, ha a kormány erre nem hatalmazza fel.

Miközben a hadsereg eljárást akar a levél – legalábbis aktív állományú – katona aláírói ellen, a franciáknak csak a harmada követelne szankciókat.

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron katonákat látogat idén márciusban az okszitániai Castelnaudary-ban. Fotó: EM / FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek