+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. május 2. vasárnap, 18:14
Budapesti Las Vegas, kajak-kenu sportakadémia. A Hajógyári-sziget hasznosítása régóta várat magára, az eddigi tervek azonban elbuktak, nem utolsósorban azért, mert komoly természetkárosítással jártak volna. Azt még nem tudni, hogy Demeter Szilárd popkulturális központja mekkora léptékű fejlesztés lesz.

A kormány márciusban egy rendeletettel a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeumnak adta az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli részét: egy több, mint 30 hektáros területet több ingatlannal, a föld alatt pedig az ókori Hadrianus-palota romjaival. Az egykori hajógyári épületekben Demeter popkulturális központot alakítana ki, és a területet látogathatóvá tenné. A Hajógyári-sziget hasznosítására az elmúlt másfél évtizedben több terv is napvilágot látott, de egyik sem valósult meg. Demeter Szilárd törheti meg ezt a trendet.

 

Rock’n’roll

 

A hajógyári szigetről sokaknak a Sziget Fesztivál jut elsőként az eszükbe. Az 1993 óta évente megrendezett, eleinte Diáksziget, majd Pepsi Sziget, végül pedig Sziget Fesztivál néven futó rendezvényt hagyományosan a sziget északi, parkos részén tartják (2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és 2021-ben sem lesz). 

 

A területen már az 1980-as években is tartottak könyűzenei eseményeket:

 

1980-ban itt rendezték meg a legendás Fekete Bárányok koncertet, amin a Beatrice, az P. Mobil és a Hobo Blues Band lépett fel, 1981-ben pedig Szuperkoncert néven tartottak itt egy rockfesztivált – utóbbit az Egy nap rock című dokumentumfilm örökítette meg.

 

A P. MOBIL AZ 1981-ES SZUPERKONCERTEN. KÉP: FORTEPAN / URBÁN TAMÁS

 

Álomsziget, Las Vegas

 

A sziget déli részén a Széchenyi István kezdeményezésére 1835-ben alapított hajógyár egészen 1988-ig működött. A hajógyár területét 2003-ban privatizálta az állam, a vásárló egy izraeli hátterű cég volt, ami nagyszabású fejlesztést tervezett rengeteg új épülettel. A projekt keretében

 

szálloda, konferenciaközpont, apartmanhotel, sportpálya, jachtkikötő és kaszinó épült volna

 

a szigetbe benyúló öböl még beépítetlen, ligetes partjára. 

 

A beruházó a vízója szerint Las Vegast hozta volna el a Hajógyári-szigetre. A terv nagy felháborodást váltott ki, ugyanis a hajógyári épületeken kívül a sziget területe alig háborgatott természeti terület. A III. kerületben még népszavazást is tartottak az ügyben, ám az érvénytelen lett, 2006-ban a főváros és a III. kerületi önkormányzat is rábólintott a terület fejlesztési tervére, ami lehetővé tette volna a beépítést. 

 

A kerület akkori polgármestere,

 

Tarlós István későbbi főpolgármester azonban felfüggesztette a kerületi képviselőtestület erre vonatkozó döntését.

 

A projekt innentől fogva évekig húzódott, majd a 2010-es kormányváltást követően kikerült a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások köréből, 2013-ban pedig az állam visszavásárolta a területet. 

 

Ezidő alatt a volt hajógyári épületek irodáknak, sporttermeknek adtak otthont, de itt működtek Vizoviczki László hírhedt szórakozóhelyei is.

 

A HAJÓGYÁRI SZIGET. KÉP: GOOGLE MAPS

 

A nagyszabású beépítés nemcsak a vele járó természetkárosítás miatt lett volna problémás. A tervezett épületek egy részének helyén, a föld alatt fekszik ugyanis Közép-Európa egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye: a Hadrianus-palota romjai.

 

A Hadrianus-palota 

 

A II. században épült palota ugyanis azon jelentős kulturális emlékek közé tartozik, amik kizárólagos állami tulajdonban tartandók, így privatizálni sem szabadott volna a területet. Miután a terület visszakerült az állam tulajdonába, a kormánynál a rom hasznosításáról kezdtek el gondolkodni.

 

A föld alatt rejlő rom a Római Birodalom Duna-menti határerődítmény-rendszerének, a limesnek a része volt. 2016-ban Magyarország Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal

 

közösen benyújtott egy nevezést az UNESCO-hoz, hogy nyilvánítsa világörökségi helyszínné a dunai limest.

 

Az elúszott világörökségi státusz

 

A kormány még miniszteri biztost is kinevezett a célra Visy Zsolt, a limeskutatás nemzetközileg is elismert hazai szaktekintélye személyében, 2019-ben azonban egy rendelettel kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül, nem sokkal az UNESCO döntése előtt. 

 

Emiatt elbukott a négy ország közösen benyújtott nevezése: az UNESCO nem nyilvánította világörökségi helyszínné a dunai limest.

 

Az Inforádiónak a Miniszterelnökség akkor azt nyilatkozta: a világörökségi minősítés lehetetlenné tenné a Hadrianus-palota korhű helyreállítását, ezért vették ki a javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet. Egy az Átlátszónak névtelenül író műemlékvédelmi szakember szerint a korhű helyreállítás lehetetlen, hiszen senki nem tudja, hogy nézett ki a palota, és egy ilyen rekonstrukció szembe is menne „az érvényes világsztenderdekkel”, „1:1 méretarányú maketté hamisítva a történelmet”. 

 

A PALOTA FŐÉPÜLETÉNEK „ELVI REKONSTRUKCIÓJA”. KÉP: AQUINCUMI MÚZEUM / FB

 

A világörökségi helyszínné nyilvánítás tehát elúszott – a magyar kormány számára egyébként sem mérvadóak az UNESCO ajánlásai, hiszen azokat figyelmen kívül hagyva épülhet fel a Budapest sziluettjét átalakító MOL-toronyház, az új Néprajzi Múzeum épülete és a Biodóm eltúlzott méretű épületei a Városligetben vagy az egykori MAHART-székház Tiborcz István általi felújítása, ami a teljes egészében védendő épületnek csak a külső falait tartja meg. 

 

Sportakadémia

 

A Hadrianus-palotát azóta sem ásták ki, 2020-ban azonban a kormány a sziget északi részén valósította volna meg a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát. Ezzel összefüggésben a kormány szerette volna megoldani a sziget árvízvédelmét is. A sziget ugyanis nagyrészt liget, amit nincs miért védeni az árvíztől, viszont pont az árvíz kockázata lehetetleníti el az építkezéseket is a szigeten.

 

A kormány az árvízvédelmet földgát építésével oldotta volna meg a sziget partján, ehhez azonban körülbelül ezer fát kellett volna kivágni.

 

Ez már önmagában nagy felháborodást keltett, sem a főváros, sem Óbuda önkormányzata nem támogatta a tervet, de még a WWF Magyarország is petíciózott ellene.

 

Mivel a sziget déli részének védelméhez – ahol az épületek vannak, és ahova az akadémiát is tervezték – nem lett volna szükséges gáttal körbeépíteni az egész szigetet, felmerült a gyanú, hogy a kormány nagyobb szabású ingatlanfejlesztést tervez a szigeten és emiatt oldaná meg az egész sziget árvízvédelmét. 

 

Hogy lett volna-e ilyen és az mi lett volna, azóta sem derült ki, viszont a sziget fái megmenekültek: szeptember elején a kormány arról döntött, hogy a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia a Velencei-tónál valósul meg, szeptember végén pedig az Országos Vízügyi Főigazgatóság visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét. 

 

Popkulturális központ

 

Hogy a Demeter Szilárd-féle popkulturális központ jár-e árvízvédelmi munkákkal, nem tudni. A Népszava erre vonatkozó kérdését Demeter azzal hárította, hogy az meghaladja a kompetenciáikat, egy sokszereplős kérdés, amiben ők csak a legkisebb játékosok.

 

A popkulturális központ megvalósítására Demeter a következő öt évre 23 milliárd forintot kapott a kormánytól.

 

A múzeumigazgató és könnyűzenéért felelős miniszteri biztos a Népszavának elmondta: egyelőre az ingatlancsoport műszaki felmérését készítik elő, illetve egy mestertervet dolgoznak ki, „amely nem azt mutatná meg, mit kell fejleszteni, hanem hogy mit lehetne létrehozni”. Emellett a sziget PIM-hez tartozó részét Demeter minharabb szeretné megnyitni a látogatók előtt, és már nyáron a terület adna otthont a HelloWood építésztáborának, aminek a keretében építészhallgatók vehetnek részt nyári továbbképzéseken.

 

Vagyis pontos terv még nincs, hogy hogyan fog kinézni a Demeter-féle popkulturális központ, azt azonban már lehet tudni, hogy lecserélik a szigetre vezető két hidat, a H- és K-hidat (a „H” Hajógyárit jelent, a „K” a hídelemek formájáról kapta a nevét). Ezt Bús Balázs, a III. kerület korábbi fideszes polgármestere jelentette be kedden a Facebook-oldalán. Az új, kétszintes H-híd felső, gyalogos szintje kötné össze a Zichy-kastélyt, illetve Fő teret a a kulturális negyed Hajógyári-szigeten levő részeivel. A K-híd északabbra található, ez szokott lenni a Sziget Fesztivál kapuja, és Bús posztja szerint ezt is lecserélik. Elképzelhető, hogy a H-híd esetében a Rákóczi-híd elbontott vasúti hídjának elemét használják majd fel – erről pedig Vitézy Dávid írt a Facebook-oldalán

 

AZ ÚJ H-HÍD LÁTVÁNYTERVE. KÉP: BÚS BALÁZS / FACEBOOK

 

Az Azonnali e-mailben megkereste a Petőfi Irodalmi Múzeumot, illetve Demeter Szilárdot, hogy megérdeklődje: 

 

+ a meglévő épületek hasznosításán kívül terveznek-e új épületeket is felhúzni, 

 

illetve a területen levő Hadrianus-palotával fognak-e valamit kezdeni.

 

A PIM sajtóosztályáról azt a választ kaptuk, hogy „a Hajógyári-sziget hasznosításával kapcsolatban Főigazgató Úr jelenleg nem tud interjút adni”, a fejlesztés ugyanis

 

„döntéselőkészítési szakaszban van, ezekről kormányzati döntés még nem született”.

 

A Hajógyári-sziget hasznosításának eddigi tervei az amiatti ellenálláson buktak el, hogy komoly természetkárosítással jartak volna. Bár nem világos, hogy hogyan valósul majd meg az új popkultközpont árvízvédelme, ahogy az sem, hogy lesz-e valamilyen nagyobb volumenű építkezés a területen, ha Demeter Szilárd terve nem jár fakivágásokkal, nem fog olyan ellenállásba ütközni, mint az elődei.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Horváth Miklós dr.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás