EU-biztos: Káosz lehet abból, ha a tagállamok saját vedettsegi igazolványokat vezetnek be

2021.04.29. 17:09

Didier Reynders szerint ha a tagállamok nem a Bizottság digitális zöldigazolványát támogatják, hanem egyéni megoldásokon dolgoznak, azzal akkor elképzelhető, hogy nyáron nehezebben lehet majd utazni.

EU-biztos: Káosz lehet abból, ha a tagállamok saját vedettsegi igazolványokat vezetnek be

Még március 17-én mutatta be az Európai Bizottság a digitális zöldigazolványról szóló javaslatát, aminek lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsák a szabad mozgáshoz való jogot.

A digitális zöldigazolványt azok kaphatják meg, akik vagy megkapták már a koronavírus elleni második oltásukat, vagy átestek már a betegségen, de azok is kaphatnak, akik egészségesek, és egy PCR- vagy antigénteszttel tudják igazolni, hogy nem fertőződtek meg a kínai koronavírussal.

A javaslatot mind az Európai Parlament, mind a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa támogatja: a Tanács még április 14-én, míg az Európai Parlament április 29-én fogadta el, hogy a tárgyalóik milyen álláspontot képviseljenek a jövő héttől elinduló trialógus során.

Mivel mindhárom uniós csúcsintézmény abban érdekelt, hogy minél hamarabb elfogadják a javaslatot, ezért az EP is gyorsított eljárásban fogja tárgyalni a Bizottság javaslatát, és mindenki azzal számol, hogy az EP a júniusi plenáris ülésen első olvasatra fogja elfogadni a javaslatot.

Ez azt jelentené, hogy június végén már élesben is használhatják a zöldigazolványt,

ami nagyjából egybe vág a Bizottság azon tervével, hogy addigra annyira felpörgetik az oltáskampányokat, hogy az unión belül kialakuljon a nyájimmunitás.

A Bizottságnak fontos, hogy egységes rendszer legyen

Ennek ellenére vannak olyanok, akik aggódnak, hogy a javaslatból végül nem lesz semmi: Didier Reynders, igazságügyért felelős EU-s biztos szerin alááshatja a digitális zöldigazolvány jövőjét, ha több állam is a saját védettségi igazolással kísérletezik, ahelyett, hogy a közös, EU-s javaslatot támogatná:

„Ha politikailag teljesíteni tudjuk, akkor a műszaki megoldás is időben elkészül. De ha nem tesszük meg, akkor

azt kockáztatjuk, hogy Európa széttagolt lesz az esetlegesen összeegyeztethetetlen nemzeti megoldások sokaságával”

– véli Reynders.

A biztos szerint ugyanis azzal, ha a tagállamok saját dokumentumokat állítanak ki, azt kockáztatják, hogy olyan igazolások lesznek forgalomban, amelyeket elképzelhető, hogy más tagállamok nem fognak tudni leolvasni. 

Reynders szerint ha több különböző igazolás terjedne el az EU-ban, azzal könnyebbé válna ezen okmányok hamisítása is. „Ezzel a vírus terjedését és az állampolgárok bizalmatlanságát is kockáztatjuk” – figyelemeztetett az EU-biztos.

Az Euroactiv közben arról is beszámol, hogy 12 tagállamban már tesztelik a digitális zöldigazolványokat, 

a Bizottság pedig úgy számol, hogy június közepén már élesben is működhetne a rendszer.

Mint arra a lap felhívja a figyelmet, a digitális zöldigazolványt direkt úgy tervezték meg, hogy az adatok a kibocsátó országnál maradjanak, és a fogadó országban csak a dokumentum valódiságát vizsgálják, így a szenzitív adatokkal más tagállamokban nem tudnak visszaélni. 

Mi lesz a magyar kártyákkal?

Litvániában eleve olyan védettségi igazolást terveztek, ami kompatibilis a digitális zöldigazolvánnyal, illetve egy háttérbeszélgetésen Tineke Stirk, holland EP-képviselő arról is beszélt, hogy az Európai Parlamentnek fontos, hogy a tagállamok olyan rendszereket dolgozzanak ki, amik könnyen integrálhatóak majd az uniós közös szabályozásba. Az EP-képviselő azt szeretné elérni, hogy a digitális zöldigazolványokat ne csak a határátlépésnél, hanem a fogadó országon belül is lehessen majd használni.

Ezeknek a feltételeknek azonban a magyar védettségi igazolványok jelenleg nem felelnek meg,

mivel egyrészt nem tartalmazzák a vakcina típusát, másrészről a azoknak az egészséges embereknek sem jár, akik nem oltatták be magukat és nem is estek át a fertőzésen. A digitális zöldigazolványt ők negatív teszt ellenében megkaphatnák.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy a magyar kormány bilaterális megállapodásokat kezdeményez más országokkal, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait. A kormányinfó után Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán már arról tájékoztatta követőit, hogy Szerbiával és Montenegróval – azaz két nem EU-tagállammal – sikerült is megállapodnia erről.

A kormányinfón szerettük volna feltenni azt a kérdésünket Gulyásnak, hogy a kormánynak mi az álláspontja a Bizottság javaslatáról, módosítanak-e a jelenlegi magyar védettségi igazolványon, hogy annak megfeleljen, illetve mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek, ha új, a Bizottság javaslatával kompatibilis igazolványt állítana ki a magyar állam, azonban a kérdésünket nem olvasták be.

A digitális zöldigazolványról a Bizottság, a Tanács, illetve az EP a jövő héten kezd tárgyalni, és a javaslatot mind a tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanács, mind az Európai Parlament támogatja. A felek között a vitás kérdésnek leginkább az számít, hogy elfogadják-e az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még nem engedélyeztetett vakcinákat is, illetve hogy mi legyen a nem EU-s országból érkező turistákkal.

Az EU-s szervek azonban bizakodóak a tárgyalásokat illetően, és már szinte tényként kezelik, hogy júniusban elfogadják a Bizottság javaslatát.

NYITÓKÉP: Jernej Furman / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek