Az új szlovák miniszterelnök is kitart a Szputnyik mellett, Bulgária is venni akar belőle

2021.04.29. 10:45

Hiába bukott bele Igor Matovič a Szputnyik-vakcinabeszerzésbe, utódja szerinte is szüksége van Szlovákiának az orosz vakcinára. Közben újabb EU-tagállam venne az orosz készítményből.

Az új szlovák miniszterelnök is kitart a Szputnyik mellett, Bulgária is venni akar belőle

Annak ellenére, hogy Igor Matovič miniszterelnökségébe került, hogy a koalíciós partnerei háta mögött, az éj leple alatt szerzett Szlovákiának kétmillió adag Szputnyik-vakcinát, úgy tűnik, hogy Matovič pártja, az OĽaNO kitart a vakcinabeszerzés mellett:

az új miniszterelnök, Eduard Heger kijelentette, hogy Szlovákiának szüksége van a Szputnyikra.

Erről Heger egy Politiconak adott interjúban beszélt, ahol a pénzügyminiszterből lett miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság tervét – miszerint július végéig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltják – Szlovákia csak úgy tudja teljesíteni, ha felhasználják az oroszoktól beszerzett, és hetek óta náluk porosodó vakcinákat is.

„Valószínű, hogy nem fogjuk teljesíteni ezt a célt, mert valószínűleg nem lesz elég vakcinánk. A második negyedév (azaz június vége – szerk.) végére az átoltottság 52 százalék körül lehet, ha nem használjuk a Szputnyikot” – mondta az új szlovák kormányfő.

Ugyanakkor a szlovák gyógyszerfelügyelet, a ŠÚKL jelenleg még nem engedélyezte a szer használatát, mivel szerintük nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy hatásosnak és az emberekre biztonságosnak ítéljék a vakcinát. Ugyan a vakcina megfelelt a szlovák kutatók által elvégzett összes tesztnek, azonban a gyógyszerfelügyelet szerint ez nem elegendő, hiszen olyan komplex vizsgálatokat kellene még rajtuk elvégezni, amire csak az EMA-nak, az Európai Gyógyszerügynökségnek van lehetősége.

Matovič – immáron pénzügyminiszterként – ezért is utazott Magyarországra április elején, hogy Szijjártó Péter segítségét kérje, hogy egy EMA által akkreditált magyar laborban folytassák le ezeket a vizsgálatokat. Mint Heger most az interjúban elárulta:

az eredményeket május első felében várják, „ha pedig minden jól megy, akkor elkezdünk vele oltani”.

A szlovákoknál egyébként viszonylag nagy a támogatottsága az orosz vakcinának: egy februári végi kutatás szerint a szlovákok jobban bíznak a Szputnyikban, mint az amerikai Moderna vagy a brit-svéd Oxford/AstraZeneca vakcináiban. A szlovákok legjobb véleménnyel az amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcináival vannak, azonban utána rögtön a Szputnyik következik, sőt: a felmérés szerint a megkérdezettek 11,9 százaléka kizárólag az orosz vakcinával oltatná be magát.

Egyre több EU-s ország szeretne Szputnyikot

Elképzelhető, hogy mire Szlovákiában elkezdenek oltani a Szputnyikkal, Magyarországon kívül más EU-tagállamban is lesz Szputnyik:

Bulgária is bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd Oroszországgal a vakcinabeszerzés kapcsán.

Bulgáriának nagy szüksége lenne a vakcinákra: az EU-ban jelenleg Bulgária áll a legrosszabbul az oltáskampányával, és a Politico számításai szerint ha ilyen ütemben folytatnák az oltásokat, akkor nyár végére mindössze a felnőtt lakosság 24 százalékát oltanák be, míg a legtöbb EU-tagállamban már elérnék a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottságot.

Bulgária bőven elmarad az uniós átlagtól: míg az EU-ban átlagosan a társadalom 22,14 százaléka kapta meg már legalább az első oltását, és 8,13 százalék már a másodikat is, addig a hétmillió lakosú Bulgáriában ezek a számok mindössze 8,25, illetve 2,56 százalék, amivel a legrosszabbul teljesítő ország az Európai Unióban, de egyébként az 5,4 milliós Szlovákia is kicsivel elmarad az uniós átlagtól.

Egyre több EU-s tagállam próbál bilaterális úton Szputnyik-vakcinát szerezni: Magyarországon már február 11-e óta oltanak az orosz vakcinával, de Horvátország is már régóta tárgyalásokat folytat a gyártóval a vakcinabeszerzés kapcsán – igaz, ezek eddig megakadtak, és lehet, hogy a horvátoknak nem is lesz szüksége az orosz vakcinára, ha bepörögnek az EU-s szállítmányok –, míg Németország már meg is állapodott az oroszokkal, hogy amint az EMA megadja az engedélyt a Szputnyiknak, a németek többmillió vakcinát kapnak majd az oroszoktól.

Az orosz Szputnyik V-t az EMA már márciusban elkezdte vizsgálni, és a Reuters információi szerint a második körös vizsgálatok május 10-től fognak megkezdődni, ahol az EMA a WHO-val együtt fogja vizsgálni a szert – egészen június első hetéig. Korábbi sajtóhírek szerint leghamarabb június végén kaphatja meg a zöld utat az orosz szer.

NYITÓKÉP: Eduard Heger / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek