+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. április 29. csütörtök, 10:45
Hiába bukott bele Igor Matovič a Szputnyik-vakcinabeszerzésbe, utódja szerinte is szüksége van Szlovákiának az orosz vakcinára. Közben újabb EU-tagállam venne az orosz készítményből.

Annak ellenére, hogy Igor Matovič miniszterelnökségébe került, hogy a koalíciós partnerei háta mögött, az éj leple alatt szerzett Szlovákiának kétmillió adag Szputnyik-vakcinát, úgy tűnik, hogy Matovič pártja, az OĽaNO kitart a vakcinabeszerzés mellett:

 

az új miniszterelnök, Eduard Heger kijelentette, hogy Szlovákiának szüksége van a Szputnyikra.

 

Erről Heger egy Politiconak adott interjúban beszélt, ahol a pénzügyminiszterből lett miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság tervét – miszerint július végéig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltják – Szlovákia csak úgy tudja teljesíteni, ha felhasználják az oroszoktól beszerzett, és hetek óta náluk porosodó vakcinákat is.

 

„Valószínű, hogy nem fogjuk teljesíteni ezt a célt, mert valószínűleg nem lesz elég vakcinánk. A második negyedév (azaz június vége – szerk.) végére az átoltottság 52 százalék körül lehet, ha nem használjuk a Szputnyikot” – mondta az új szlovák kormányfő.

 

Ugyanakkor a szlovák gyógyszerfelügyelet, a ŠÚKL jelenleg még nem engedélyezte a szer használatát, mivel szerintük nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy hatásosnak és az emberekre biztonságosnak ítéljék a vakcinát. Ugyan a vakcina megfelelt a szlovák kutatók által elvégzett összes tesztnek, azonban a gyógyszerfelügyelet szerint ez nem elegendő, hiszen olyan komplex vizsgálatokat kellene még rajtuk elvégezni, amire csak az EMA-nak, az Európai Gyógyszerügynökségnek van lehetősége.

 

Matovič – immáron pénzügyminiszterként – ezért is utazott Magyarországra április elején, hogy Szijjártó Péter segítségét kérje, hogy egy EMA által akkreditált magyar laborban folytassák le ezeket a vizsgálatokat. Mint Heger most az interjúban elárulta:

 

az eredményeket május első felében várják, „ha pedig minden jól megy, akkor elkezdünk vele oltani”.

 

A szlovákoknál egyébként viszonylag nagy a támogatottsága az orosz vakcinának: egy februári végi kutatás szerint a szlovákok jobban bíznak a Szputnyikban, mint az amerikai Moderna vagy a brit-svéd Oxford/AstraZeneca vakcináiban. A szlovákok legjobb véleménnyel az amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcináival vannak, azonban utána rögtön a Szputnyik következik, sőt: a felmérés szerint a megkérdezettek 11,9 százaléka kizárólag az orosz vakcinával oltatná be magát.

 

Egyre több EU-s ország szeretne Szputnyikot

 

Elképzelhető, hogy mire Szlovákiában elkezdenek oltani a Szputnyikkal, Magyarországon kívül más EU-tagállamban is lesz Szputnyik:

 

Bulgária is bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd Oroszországgal a vakcinabeszerzés kapcsán.

 

Bulgáriának nagy szüksége lenne a vakcinákra: az EU-ban jelenleg Bulgária áll a legrosszabbul az oltáskampányával, és a Politico számításai szerint ha ilyen ütemben folytatnák az oltásokat, akkor nyár végére mindössze a felnőtt lakosság 24 százalékát oltanák be, míg a legtöbb EU-tagállamban már elérnék a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottságot.

 

Bulgária bőven elmarad az uniós átlagtól: míg az EU-ban átlagosan a társadalom 22,14 százaléka kapta meg már legalább az első oltását, és 8,13 százalék már a másodikat is, addig a hétmillió lakosú Bulgáriában ezek a számok mindössze 8,25, illetve 2,56 százalék, amivel a legrosszabbul teljesítő ország az Európai Unióban, de egyébként az 5,4 milliós Szlovákia is kicsivel elmarad az uniós átlagtól.

 

 

Egyre több EU-s tagállam próbál bilaterális úton Szputnyik-vakcinát szerezni: Magyarországon már február 11-e óta oltanak az orosz vakcinával, de Horvátország is már régóta tárgyalásokat folytat a gyártóval a vakcinabeszerzés kapcsán – igaz, ezek eddig megakadtak, és lehet, hogy a horvátoknak nem is lesz szüksége az orosz vakcinára, ha bepörögnek az EU-s szállítmányok –, míg Németország már meg is állapodott az oroszokkal, hogy amint az EMA megadja az engedélyt a Szputnyiknak, a németek többmillió vakcinát kapnak majd az oroszoktól.

 

Az orosz Szputnyik V-t az EMA már márciusban elkezdte vizsgálni, és a Reuters információi szerint a második körös vizsgálatok május 10-től fognak megkezdődni, ahol az EMA a WHO-val együtt fogja vizsgálni a szert – egészen június első hetéig. Korábbi sajtóhírek szerint leghamarabb június végén kaphatja meg a zöld utat az orosz szer.

 

NYITÓKÉP: Eduard Heger / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás