Kunhalmi Ágnest és Szabó Tímeát is indítja az MSZP és a Párbeszéd az előválasztáson

2021.04.28. 15:23

A Párbeszéd társelnöke egyéniben, 2018-ban 48,15 százalékkal győzött Kunhalmi pedig 46 százalékkal, mindketten budapesti választókerületükben. Most elvileg ellenzéki vetélytársakkal is össze kell majd méretniük magukat. Karácsony Gergely arról beszélt, jelöltjeik az egy százalék helyett a 99 százalékot akarják majd képviselni.

Kunhalmi Ágnest és Szabó Tímeát is indítja az MSZP és a Párbeszéd az előválasztáson

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a Párbeszéd és az MSZP két-két társelnöke, hogy ismét Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezetőt indítják majd a 2021-es előválasztáson Budapest 10. választókerületében, azaz Óbuda-Békásmegyeren.

De bejelentették Kunhalmi Ágnes újbóli indulását is, ő 2018-ban győztes kerületében, Budapest 15. választókerületében, a XVIII. kerületben indul ugyancsak újra, mindkettőjük a két párt közös zöld-szociális programját fogja képviselni.

Itt 2018-ban 46 százalékos eredményt ért el összellenzéki jelöltként.

Szabó és Kunhalmi jelenleg is az országos egyéni választókerületet képviselnek,

a Párbeszéd társelnöke 2018 tavaszán 48,15 százalékkal utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Menczer Erzsébetet, aki csupán 36,3 százalékot szerzett, így kétharmad ide, vagy oda, ő nem ment a parlamentbe.

A kerületben eddig egy előválasztási kihívója akadt, Turgonyi Dániel, a Momentum III. kerületi önkormányzati képviselője, így Szabónak ősszel is lesz már kivel megmérkőznie a kerület összellenzéki képviselő-jelöltségéért. Kunhalminak eddig ugyancsak egyetlen előválasztási kihívója akadt, a DK-s Ferencz István személyében.

Szabót és Kunhalmit mint képviselőjelölteket a párt másik társelnöke, Karácsony Gergely, valamint a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan ajánlotta online sajtótájékoztatójukon a választók figyelmébe.

Karácsony úgy fogalmazott, Magyarországnak olyan kormánya van ma, aki a felső 1 százalékot képviseli,

ők viszont a 99 százalék, a megalázottak és kifosztottak kormányát akarják létrehozni. A főpolgármester szerint ezért fontos a hatpárti együttműködés, víziónak pedig a szociáldemokrata és zöld értékek kellenek. Ezért az előválasztáson zöld és szociálisan elkötelezett jelölteket állítanak majd. Ezek után a választók figyelmébe ajánlotta Szabó Tímeát is.

„Timi tudja azt, amit egy ellenzéki politikustól elvárnak az emberek: egyszerre kőkemény, de melegszívű is”. Ezért azután Karácsony hangsúlyozta, adott esetben akár vele mint városvezetővel is megküzd a kerülete érdekeiért.

Szabó Tímea Karácsony ajánlása után úgy fogalmazott, az újraindulás büszkeséggel tölti el, célja a hatpárti-civil együttműködéssel az ellenzéki jelöltség megszerzése. Ő is hangsúlyozta, hogy az országos-közös ellenzéki indulás rendkívül fontos és

2018-ben ők „már megmutatták, hogy igenis tud győzedelmeskedni az igazság”.

Ő is elismételte, a választókerületéből a Fidesz milliárdokat vont el az egészségügyből, ennek visszaszerzéséért is küzdeni akar majd. Ezenkívül a zöld területek megóvása számára a legfontosabb.

Kunhalmi Ágnes ugyancsak aláhúzta, a XVIII. kerületiek már tudják, milyen a fideszes politika, és elnyomás, mostanra azonban baloldali önkormányzatuk és képviselőik is vannak, a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából pedig a pandémia alatt a kerületbe 2 milliárd forint érkezett eddig. Azt is hozzátette, rengeteg fejlesztenivaló akad még Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, 

„a kerület lakóin azonban már csupán egy kormányváltás segíthet”.

Az őt ajánló Tóth Bertalan MSZP-társelnök ugyancsak azt hangsúlyozta, a pártszövetség szerint „nem elég a kormányváltás, korszakváltásra van szükség”, nekik pedig van ehhez víziójuk.

Szabó Tímea 2010 óta országgyűlési képviselő, először még az LMP színeiben, a párt listájának 6. helyéről jutott be, majd frakcióvezető-helyettes is lett. 2013-ban Karácsonnyal, Jávor Bendekkel és többekkel együtt elhagyta az LMP-t, és saját pártja, a Párbeszéd Magyarországért (ma Párbeszéd) színeiben folytatta a politizálást. 2014-ben az ellenzéki Összefogás listás helyéről került ismét a parlamentbe, és csak 2018-ban indult el először egyéni képviselői helyért, javára akkor a többi ellenzéki párt jelöltjei visszaléptek.

2020 áprilisában Szabó kisebb botrányt okozott azzal, amikor lapunknak úgy nyilatkozott, akik kritikusak a koronavírus-lezárásokkal szemben, azok nyugodtan szavazzanak a Fideszre. Később február 22-én interjút is adott nekünk, ahol többek között mesélt arról, milyen volt a pakisztáni és afganisztáni ENSZ-misszióban végzett munkája, mielőtt politikusnak állt volna, és elmondta azt is, azért tartja fontosnak az előválasztás intézményét, hogy „ne Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc vagy Fekete-Győr András döntsön a Fidesszel szemben legesélyesebb jelölt személyéről, hanem a választók”.

Szerdán jelentette be Demeter Márta, az LMP részéről is, hogy ő pedig a budapesti 6-os választókerületben indul előválasztáson. Így ott már egyenesen négy ellenzéki jelölt küzd azért, ki hívhatja ki végül Sára Botond fideszes képviselőjelöltet: 

+ Csordás Anett a Pikó Andrást is megválasztó C8 egyesület színeiben lenne képviselőjelölt, de győzelme esetén a Momentum frakcióba ülne be és az ő támogatásukkal indul el,

+ Jámbor Andrást az újbaloldali Szikra Mozgalom támogatja, de a Párbeszéd frakcióba ülne be győzelme esetén,

+ Manhalter Dániel a Demokratikus Koalíció jelöltjeként méreti meg magát,

+ Demeter Márta pedig ellenük LMP-sként indul majd el.

Az előválasztási versenyen kívül, országgyűlési képviselőjelöltként pedig ugyanitt bejelentkezett két balos kispárt jelöltje is: Szabóné Kállai Szilvia, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM részéről és Cséplő Dániel az elég titokzatos Magyarországi Szociáldemokrata Párt színeiben vágna neki a versenynek.

NYITÓKÉP: Azonnali montázs

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek