+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 28. szerda, 15:23
A Párbeszéd társelnöke egyéniben, 2018-ban 48,15 százalékkal győzött Kunhalmi pedig 46 százalékkal, mindketten budapesti választókerületükben. Most elvileg ellenzéki vetélytársakkal is össze kell majd méretniük magukat. Karácsony Gergely arról beszélt, jelöltjeik az egy százalék helyett a 99 százalékot akarják majd képviselni.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a Párbeszéd és az MSZP két-két társelnöke, hogy ismét Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezetőt indítják majd a 2021-es előválasztáson Budapest 10. választókerületében, azaz Óbuda-Békásmegyeren.

 

De bejelentették Kunhalmi Ágnes újbóli indulását is, ő 2018-ban győztes kerületében, Budapest 15. választókerületében, a XVIII. kerületben indul ugyancsak újra, mindkettőjük a két párt közös zöld-szociális programját fogja képviselni.

 

Itt 2018-ban 46 százalékos eredményt ért el összellenzéki jelöltként.

 

Szabó és Kunhalmi jelenleg is az országos egyéni választókerületet képviselnek,

 

a Párbeszéd társelnöke 2018 tavaszán 48,15 százalékkal utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Menczer Erzsébetet, aki csupán 36,3 százalékot szerzett, így kétharmad ide, vagy oda, ő nem ment a parlamentbe.

 

A kerületben eddig egy előválasztási kihívója akadt, Turgonyi Dániel, a Momentum III. kerületi önkormányzati képviselője, így Szabónak ősszel is lesz már kivel megmérkőznie a kerület összellenzéki képviselő-jelöltségéért. Kunhalminak eddig ugyancsak egyetlen előválasztási kihívója akadt, a DK-s Ferencz István személyében.

 

Szabót és Kunhalmit mint képviselőjelölteket a párt másik társelnöke, Karácsony Gergely, valamint a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan ajánlotta online sajtótájékoztatójukon a választók figyelmébe.

 

Karácsony úgy fogalmazott, Magyarországnak olyan kormánya van ma, aki a felső 1 százalékot képviseli,

 

ők viszont a 99 százalék, a megalázottak és kifosztottak kormányát akarják létrehozni. A főpolgármester szerint ezért fontos a hatpárti együttműködés, víziónak pedig a szociáldemokrata és zöld értékek kellenek. Ezért az előválasztáson zöld és szociálisan elkötelezett jelölteket állítanak majd. Ezek után a választók figyelmébe ajánlotta Szabó Tímeát is.

 

„Timi tudja azt, amit egy ellenzéki politikustól elvárnak az emberek: egyszerre kőkemény, de melegszívű is”. Ezért azután Karácsony hangsúlyozta, adott esetben akár vele mint városvezetővel is megküzd a kerülete érdekeiért.

 

Szabó Tímea Karácsony ajánlása után úgy fogalmazott, az újraindulás büszkeséggel tölti el, célja a hatpárti-civil együttműködéssel az ellenzéki jelöltség megszerzése. Ő is hangsúlyozta, hogy az országos-közös ellenzéki indulás rendkívül fontos és

 

2018-ben ők „már megmutatták, hogy igenis tud győzedelmeskedni az igazság”.

 

Ő is elismételte, a választókerületéből a Fidesz milliárdokat vont el az egészségügyből, ennek visszaszerzéséért is küzdeni akar majd. Ezenkívül a zöld területek megóvása számára a legfontosabb.

 

Kunhalmi Ágnes ugyancsak aláhúzta, a XVIII. kerületiek már tudják, milyen a fideszes politika, és elnyomás, mostanra azonban baloldali önkormányzatuk és képviselőik is vannak, a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából pedig a pandémia alatt a kerületbe 2 milliárd forint érkezett eddig. Azt is hozzátette, rengeteg fejlesztenivaló akad még Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, 

 

„a kerület lakóin azonban már csupán egy kormányváltás segíthet”.

 

Az őt ajánló Tóth Bertalan MSZP-társelnök ugyancsak azt hangsúlyozta, a pártszövetség szerint „nem elég a kormányváltás, korszakváltásra van szükség”, nekik pedig van ehhez víziójuk.

 

Szabó Tímea 2010 óta országgyűlési képviselő, először még az LMP színeiben, a párt listájának 6. helyéről jutott be, majd frakcióvezető-helyettes is lett. 2013-ban Karácsonnyal, Jávor Bendekkel és többekkel együtt elhagyta az LMP-t, és saját pártja, a Párbeszéd Magyarországért (ma Párbeszéd) színeiben folytatta a politizálást. 2014-ben az ellenzéki Összefogás listás helyéről került ismét a parlamentbe, és csak 2018-ban indult el először egyéni képviselői helyért, javára akkor a többi ellenzéki párt jelöltjei visszaléptek.

 

2020 áprilisában Szabó kisebb botrányt okozott azzal, amikor lapunknak úgy nyilatkozott, akik kritikusak a koronavírus-lezárásokkal szemben, azok nyugodtan szavazzanak a Fideszre. Később február 22-én interjút is adott nekünk, ahol többek között mesélt arról, milyen volt a pakisztáni és afganisztáni ENSZ-misszióban végzett munkája, mielőtt politikusnak állt volna, és elmondta azt is, azért tartja fontosnak az előválasztás intézményét, hogy „ne Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc vagy Fekete-Győr András döntsön a Fidesszel szemben legesélyesebb jelölt személyéről, hanem a választók”.

 

Szerdán jelentette be Demeter Márta, az LMP részéről is, hogy ő pedig a budapesti 6-os választókerületben indul előválasztáson. Így ott már egyenesen négy ellenzéki jelölt küzd azért, ki hívhatja ki végül Sára Botond fideszes képviselőjelöltet: 

 

+ Csordás Anett a Pikó Andrást is megválasztó C8 egyesület színeiben lenne képviselőjelölt, de győzelme esetén a Momentum frakcióba ülne be és az ő támogatásukkal indul el,

 

+ Jámbor Andrást az újbaloldali Szikra Mozgalom támogatja, de a Párbeszéd frakcióba ülne be győzelme esetén,

 

+ Manhalter Dániel a Demokratikus Koalíció jelöltjeként méreti meg magát,

 

+ Demeter Márta pedig ellenük LMP-sként indul majd el.

 

Az előválasztási versenyen kívül, országgyűlési képviselőjelöltként pedig ugyanitt bejelentkezett két balos kispárt jelöltje is: Szabóné Kállai Szilvia, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM részéről és Cséplő Dániel az elég titokzatos Magyarországi Szociáldemokrata Párt színeiben vágna neki a versenynek.

 

NYITÓKÉP: Azonnali montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás