+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 28. szerda, 15:23
A Párbeszéd társelnöke egyéniben, 2018-ban 48,15 százalékkal győzött Kunhalmi pedig 46 százalékkal, mindketten budapesti választókerületükben. Most elvileg ellenzéki vetélytársakkal is össze kell majd méretniük magukat. Karácsony Gergely arról beszélt, jelöltjeik az egy százalék helyett a 99 százalékot akarják majd képviselni.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a Párbeszéd és az MSZP két-két társelnöke, hogy ismét Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezetőt indítják majd a 2021-es előválasztáson Budapest 10. választókerületében, azaz Óbuda-Békásmegyeren.

 

De bejelentették Kunhalmi Ágnes újbóli indulását is, ő 2018-ban győztes kerületében, Budapest 15. választókerületében, a XVIII. kerületben indul ugyancsak újra, mindkettőjük a két párt közös zöld-szociális programját fogja képviselni.

 

Itt 2018-ban 46 százalékos eredményt ért el összellenzéki jelöltként.

 

Szabó és Kunhalmi jelenleg is az országos egyéni választókerületet képviselnek,

 

a Párbeszéd társelnöke 2018 tavaszán 48,15 százalékkal utasította maga mögé a Fidesz jelöltjét, Menczer Erzsébetet, aki csupán 36,3 százalékot szerzett, így kétharmad ide, vagy oda, ő nem ment a parlamentbe.

 

A kerületben eddig egy előválasztási kihívója akadt, Turgonyi Dániel, a Momentum III. kerületi önkormányzati képviselője, így Szabónak ősszel is lesz már kivel megmérkőznie a kerület összellenzéki képviselő-jelöltségéért. Kunhalminak eddig ugyancsak egyetlen előválasztási kihívója akadt, a DK-s Ferencz István személyében.

 

Szabót és Kunhalmit mint képviselőjelölteket a párt másik társelnöke, Karácsony Gergely, valamint a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan ajánlotta online sajtótájékoztatójukon a választók figyelmébe.

 

Karácsony úgy fogalmazott, Magyarországnak olyan kormánya van ma, aki a felső 1 százalékot képviseli,

 

ők viszont a 99 százalék, a megalázottak és kifosztottak kormányát akarják létrehozni. A főpolgármester szerint ezért fontos a hatpárti együttműködés, víziónak pedig a szociáldemokrata és zöld értékek kellenek. Ezért az előválasztáson zöld és szociálisan elkötelezett jelölteket állítanak majd. Ezek után a választók figyelmébe ajánlotta Szabó Tímeát is.

 

„Timi tudja azt, amit egy ellenzéki politikustól elvárnak az emberek: egyszerre kőkemény, de melegszívű is”. Ezért azután Karácsony hangsúlyozta, adott esetben akár vele mint városvezetővel is megküzd a kerülete érdekeiért.

 

Szabó Tímea Karácsony ajánlása után úgy fogalmazott, az újraindulás büszkeséggel tölti el, célja a hatpárti-civil együttműködéssel az ellenzéki jelöltség megszerzése. Ő is hangsúlyozta, hogy az országos-közös ellenzéki indulás rendkívül fontos és

 

2018-ben ők „már megmutatták, hogy igenis tud győzedelmeskedni az igazság”.

 

Ő is elismételte, a választókerületéből a Fidesz milliárdokat vont el az egészségügyből, ennek visszaszerzéséért is küzdeni akar majd. Ezenkívül a zöld területek megóvása számára a legfontosabb.

 

Kunhalmi Ágnes ugyancsak aláhúzta, a XVIII. kerületiek már tudják, milyen a fideszes politika, és elnyomás, mostanra azonban baloldali önkormányzatuk és képviselőik is vannak, a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából pedig a pandémia alatt a kerületbe 2 milliárd forint érkezett eddig. Azt is hozzátette, rengeteg fejlesztenivaló akad még Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, 

 

„a kerület lakóin azonban már csupán egy kormányváltás segíthet”.

 

Az őt ajánló Tóth Bertalan MSZP-társelnök ugyancsak azt hangsúlyozta, a pártszövetség szerint „nem elég a kormányváltás, korszakváltásra van szükség”, nekik pedig van ehhez víziójuk.

 

Szabó Tímea 2010 óta országgyűlési képviselő, először még az LMP színeiben, a párt listájának 6. helyéről jutott be, majd frakcióvezető-helyettes is lett. 2013-ban Karácsonnyal, Jávor Bendekkel és többekkel együtt elhagyta az LMP-t, és saját pártja, a Párbeszéd Magyarországért (ma Párbeszéd) színeiben folytatta a politizálást. 2014-ben az ellenzéki Összefogás listás helyéről került ismét a parlamentbe, és csak 2018-ban indult el először egyéni képviselői helyért, javára akkor a többi ellenzéki párt jelöltjei visszaléptek.

 

2020 áprilisában Szabó kisebb botrányt okozott azzal, amikor lapunknak úgy nyilatkozott, akik kritikusak a koronavírus-lezárásokkal szemben, azok nyugodtan szavazzanak a Fideszre. Később február 22-én interjút is adott nekünk, ahol többek között mesélt arról, milyen volt a pakisztáni és afganisztáni ENSZ-misszióban végzett munkája, mielőtt politikusnak állt volna, és elmondta azt is, azért tartja fontosnak az előválasztás intézményét, hogy „ne Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc vagy Fekete-Győr András döntsön a Fidesszel szemben legesélyesebb jelölt személyéről, hanem a választók”.

 

Szerdán jelentette be Demeter Márta, az LMP részéről is, hogy ő pedig a budapesti 6-os választókerületben indul előválasztáson. Így ott már egyenesen négy ellenzéki jelölt küzd azért, ki hívhatja ki végül Sára Botond fideszes képviselőjelöltet: 

 

+ Csordás Anett a Pikó Andrást is megválasztó C8 egyesület színeiben lenne képviselőjelölt, de győzelme esetén a Momentum frakcióba ülne be és az ő támogatásukkal indul el,

 

+ Jámbor Andrást az újbaloldali Szikra Mozgalom támogatja, de a Párbeszéd frakcióba ülne be győzelme esetén,

 

+ Manhalter Dániel a Demokratikus Koalíció jelöltjeként méreti meg magát,

 

+ Demeter Márta pedig ellenük LMP-sként indul majd el.

 

Az előválasztási versenyen kívül, országgyűlési képviselőjelöltként pedig ugyanitt bejelentkezett két balos kispárt jelöltje is: Szabóné Kállai Szilvia, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM részéről és Cséplő Dániel az elég titokzatos Magyarországi Szociáldemokrata Párt színeiben vágna neki a versenynek.

 

NYITÓKÉP: Azonnali montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás