+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 28. szerda, 15:45
Beadványban kérik, hogy a testület semmisítse meg az április 27-én elfogadott közvagyonátmentő alapítványi törvényt. A hat ellenzéki párt szerint meg kell állítani az ország kifosztását, ezermilliárdos közvagyonról van szó.

„Az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – közös beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz, hogy semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, és ezzel állítsa meg az ország kifosztását.”

 

Ezt közölte az Azonnali érdeklődésére az MSZP, a DK és az LMP sajtóosztálya április 28-án délután. Az egységes szövegű, rövid közlemény szerint április 27-i, közös sajtótájékoztatójukon az összellenzék képviselői már leszögezték, „ígéretet tesznek arra, hogy a haveroknak kijátszott nemzeti vagyont a 2022-es kormányváltást követően visszaszerzik és visszaadják a magyar embereknek”.

 

Az Országgyűlésben a Fidesz-KDNP-s kétharmados többség és független képviselők – Volner János és Fülöp Erik volt jobbikos és mi hazánkos politikusok –, illetve Ritter Imre német nemzetiségi szószóló szavazatával átment az a sarkalatos törvény, amely mintegy 1000 milliárd forintos közvagyont utal a pár éve létrehozott, vagyonkezelő közalapítványi formájában, kormánypárti befolyású kuratóriumok alatt működő testületek tulajdonába.

 

Az alapítványi vagyont számos állami tulajdonban lévő épület, kastély, drága bérház, közparkok, és a MOL Nyrt., illetve a Richter eddig állami tulajdonban lévő részvénycsomagjai fogják gazdagítani.

 

Az Azonnalinak korábban interjút is adó, a kormány korlátlan járványügyi felhatalmazását alkotmányos alapon kritizáló Karsai Dániel ügyvéd-alkotmányjogász még április 28-án reggel, Facebook-oldalán vetette fel: ugyan „illúziói nincsenek” de reméli, az ellenzéki parlamenti képviselők azért indítványozni fogják az Alkotmánybíróságnál, hogy a most elfogadott törvényt az semmisítse meg.

 

Nagyon rövid nyílt levél az ellenzéki parlamenti képviselőknek. Meg fogják támadni az AB-n a közalapítvány rablást?...

Posted by Dr. Karsai Dániel on Tuesday, April 27, 2021

 

Az ügyvéd úgy fogalmazott: „amíg a siker esélye nem nulla, és nincs más jogi lehetőség, azt kell csinálni, amit lehet. Ezt meg lehet. Ja, meg kifogásokat keresni, az is lehet, de az nem érdekel, amit egy szavazattal vagy annak hiányával még ki fogok tudni fejezni egy év múlva.”

 

Hozzátette, a bíróság döntésétől függően ennek az is haszna lehet, hogy amennyiben a törvényt elutasítják, úgy az Alkotmánybíróság szerepéről is „lehull a lepel” az ügy kapcsán.

 

Arról, hogy miért nem vált ki nagy felháborodást a közvagyon alapítványokba való kiszervezése, Szűcs Donát véleménycikkét itt olvashatjátok.

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás