+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 28. szerda, 15:45
Beadványban kérik, hogy a testület semmisítse meg az április 27-én elfogadott közvagyonátmentő alapítványi törvényt. A hat ellenzéki párt szerint meg kell állítani az ország kifosztását, ezermilliárdos közvagyonról van szó.

„Az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – közös beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz, hogy semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, és ezzel állítsa meg az ország kifosztását.”

 

Ezt közölte az Azonnali érdeklődésére az MSZP, a DK és az LMP sajtóosztálya április 28-án délután. Az egységes szövegű, rövid közlemény szerint április 27-i, közös sajtótájékoztatójukon az összellenzék képviselői már leszögezték, „ígéretet tesznek arra, hogy a haveroknak kijátszott nemzeti vagyont a 2022-es kormányváltást követően visszaszerzik és visszaadják a magyar embereknek”.

 

Az Országgyűlésben a Fidesz-KDNP-s kétharmados többség és független képviselők – Volner János és Fülöp Erik volt jobbikos és mi hazánkos politikusok –, illetve Ritter Imre német nemzetiségi szószóló szavazatával átment az a sarkalatos törvény, amely mintegy 1000 milliárd forintos közvagyont utal a pár éve létrehozott, vagyonkezelő közalapítványi formájában, kormánypárti befolyású kuratóriumok alatt működő testületek tulajdonába.

 

Az alapítványi vagyont számos állami tulajdonban lévő épület, kastély, drága bérház, közparkok, és a MOL Nyrt., illetve a Richter eddig állami tulajdonban lévő részvénycsomagjai fogják gazdagítani.

 

Az Azonnalinak korábban interjút is adó, a kormány korlátlan járványügyi felhatalmazását alkotmányos alapon kritizáló Karsai Dániel ügyvéd-alkotmányjogász még április 28-án reggel, Facebook-oldalán vetette fel: ugyan „illúziói nincsenek” de reméli, az ellenzéki parlamenti képviselők azért indítványozni fogják az Alkotmánybíróságnál, hogy a most elfogadott törvényt az semmisítse meg.

 

Nagyon rövid nyílt levél az ellenzéki parlamenti képviselőknek. Meg fogják támadni az AB-n a közalapítvány rablást?...

Posted by Dr. Karsai Dániel on Tuesday, April 27, 2021

 

Az ügyvéd úgy fogalmazott: „amíg a siker esélye nem nulla, és nincs más jogi lehetőség, azt kell csinálni, amit lehet. Ezt meg lehet. Ja, meg kifogásokat keresni, az is lehet, de az nem érdekel, amit egy szavazattal vagy annak hiányával még ki fogok tudni fejezni egy év múlva.”

 

Hozzátette, a bíróság döntésétől függően ennek az is haszna lehet, hogy amennyiben a törvényt elutasítják, úgy az Alkotmánybíróság szerepéről is „lehull a lepel” az ügy kapcsán.

 

Arról, hogy miért nem vált ki nagy felháborodást a közvagyon alapítványokba való kiszervezése, Szűcs Donát véleménycikkét itt olvashatjátok.

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás