+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 28. szerda, 21:16
A Momentum EP-képviselője szerint ha csak az EMA által jóváhagyott oltás mentesít a korlátozások alól, az hátrányosan különbözteti meg azokat a magyarokat, akik a közösségük védelméért aktívan cselekedve elfogadták a keleti vakcinát.

Az Európai Parlament szerdán tárgyalta a digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatot. Az Európai Bizottság által kidolgozott, márciusban bemutatott javaslat lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsa a szabad mozgáshoz való jogot, és egységesítse a nemzetállamonként eltérő határellenőrzést egy közös uniós védettségi igazolással, a digitális zöldigazolvánnyal. A digitális zöldigazolvány a beoltottak mellett azoknak is járna, akik már átestek a fertőzésen, vagy akik negatív teszttel rendelkeznek.

 

Az EP által szerdán tárgyalt formájában a javaslat uniós szinten törölné el a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára az olyan utazási korlátozásokat, mint a karantén vagy a negatív teszt felmutatása az országba való belépéskor.

 

Ezeket a korlátozásokat azonban a javaslat csak azok számára törölné el, akik az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA által jóváhagyott vakcinával vannak beoltva.

 

Az EMA által nem jóváhagyott vakcinával oltottak esetében a javaslat a tagországokra bízná, hogy velük szemben fenntartanak-e valamilyen korlátozást. 

 

A javaslat ezen része ellen szólalt fel az Európai Parlamentben Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki a liberális Renew Europe frakciójában ül. 

 

Donáth szerint – mint azt a felszólalását összegző Facebook-posztjában írja –

 

„a tervezet jelenlegi formájában alkalmas annak a több, mint egymillió magyar állampolgárnak a hátrányos megkülönböztetésére, akik keleti védőoltást kaptak”

 

„Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő azokkal a magyar emberekkel sem, akik aktívan cselekedve a közösségük védelméért, beoltatták magukat a felajánlott keleti vakcinákkal”  – fogalmaz a Momentum EP-képviselője.

 

Donáth úgy gondolja, hogy „a vakcinák között azért nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené”, a javaslat jelenlegi formája pont a hátrányos megkülönböztetésre alkalmas szerinte.

 

Ha az EP ebben a formában szavazza majd meg a javaslatot, és végül jogszabály is ebben a formában lesz belőle – ehhez a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania –, akkor Donáth szerint a magyar kormánynak egyrészt mindent meg kell majd tennie azért, hogy az EMA jóváhagyja az orosz és a kínai vakcinát – az előbbi esetében ez már folyamatban van –, másrészt a külföldre utazó magyarok számára biztosítania kell az ingyenes tesztelést. 

 

A javaslat ezen formája ellen szólalt fel a vitában a Fidesz EP-képviselője, Hidvéghi Balázs is a magyar oltáskampányt méltatva. 

 

Az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) hétfőn tartott háttérbeszélgetést a digitális zöldigazolványról szóló javaslatról, amin az is felmerült, hogy a vakcinák esetében ne csak az EMA, hanem a WHO jóváhagyását is fogadják el a digitális zöldigazolványnál. A Sinopharm gyártója a WHO-tól már kérvényezte a vakcina engedélyeztetését, az EMA-tól még nem, a Szputnyik második körös vizsgálatát pedig az EMA és a WHO közösen végzi majd.

 

NYITÓKÉP: EP Multimedia Centre / Philippe Buissin

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás