Donáth Anna: ne érje megkülönböztetés az Unióban a keleti vakcinával oltottakat

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.28. 21:16

A Momentum EP-képviselője szerint ha csak az EMA által jóváhagyott oltás mentesít a korlátozások alól, az hátrányosan különbözteti meg azokat a magyarokat, akik a közösségük védelméért aktívan cselekedve elfogadták a keleti vakcinát.

Donáth Anna: ne érje megkülönböztetés az Unióban a keleti vakcinával oltottakat

Az Európai Parlament szerdán tárgyalta a digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatot. Az Európai Bizottság által kidolgozott, márciusban bemutatott javaslat lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsa a szabad mozgáshoz való jogot, és egységesítse a nemzetállamonként eltérő határellenőrzést egy közös uniós védettségi igazolással, a digitális zöldigazolvánnyal. A digitális zöldigazolvány a beoltottak mellett azoknak is járna, akik már átestek a fertőzésen, vagy akik negatív teszttel rendelkeznek.

Az EP által szerdán tárgyalt formájában a javaslat uniós szinten törölné el a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára az olyan utazási korlátozásokat, mint a karantén vagy a negatív teszt felmutatása az országba való belépéskor.

Ezeket a korlátozásokat azonban a javaslat csak azok számára törölné el, akik az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA által jóváhagyott vakcinával vannak beoltva.

 

Az EMA által nem jóváhagyott vakcinával oltottak esetében a javaslat a tagországokra bízná, hogy velük szemben fenntartanak-e valamilyen korlátozást. 

A javaslat ezen része ellen szólalt fel az Európai Parlamentben Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki a liberális Renew Europe frakciójában ül. 

Donáth szerint – mint azt a felszólalását összegző Facebook-posztjában írja –

 

„a tervezet jelenlegi formájában alkalmas annak a több, mint egymillió magyar állampolgárnak a hátrányos megkülönböztetésére, akik keleti védőoltást kaptak”

 

„Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő azokkal a magyar emberekkel sem, akik aktívan cselekedve a közösségük védelméért, beoltatták magukat a felajánlott keleti vakcinákkal”  – fogalmaz a Momentum EP-képviselője.

Donáth úgy gondolja, hogy „a vakcinák között azért nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené”, a javaslat jelenlegi formája pont a hátrányos megkülönböztetésre alkalmas szerinte.

Ha az EP ebben a formában szavazza majd meg a javaslatot, és végül jogszabály is ebben a formában lesz belőle – ehhez a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania –, akkor Donáth szerint a magyar kormánynak egyrészt mindent meg kell majd tennie azért, hogy az EMA jóváhagyja az orosz és a kínai vakcinát – az előbbi esetében ez már folyamatban van –, másrészt a külföldre utazó magyarok számára biztosítania kell az ingyenes tesztelést. 

A javaslat ezen formája ellen szólalt fel a vitában a Fidesz EP-képviselője, Hidvéghi Balázs is a magyar oltáskampányt méltatva. 

Az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) hétfőn tartott háttérbeszélgetést a digitális zöldigazolványról szóló javaslatról, amin az is felmerült, hogy a vakcinák esetében ne csak az EMA, hanem a WHO jóváhagyását is fogadják el a digitális zöldigazolványnál. A Sinopharm gyártója a WHO-tól már kérvényezte a vakcina engedélyeztetését, az EMA-tól még nem, a Szputnyik második körös vizsgálatát pedig az EMA és a WHO közösen végzi majd.

 

NYITÓKÉP: EP Multimedia Centre / Philippe Buissin

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek