+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 28. szerda, 21:16
A Momentum EP-képviselője szerint ha csak az EMA által jóváhagyott oltás mentesít a korlátozások alól, az hátrányosan különbözteti meg azokat a magyarokat, akik a közösségük védelméért aktívan cselekedve elfogadták a keleti vakcinát.

Az Európai Parlament szerdán tárgyalta a digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatot. Az Európai Bizottság által kidolgozott, márciusban bemutatott javaslat lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsa a szabad mozgáshoz való jogot, és egységesítse a nemzetállamonként eltérő határellenőrzést egy közös uniós védettségi igazolással, a digitális zöldigazolvánnyal. A digitális zöldigazolvány a beoltottak mellett azoknak is járna, akik már átestek a fertőzésen, vagy akik negatív teszttel rendelkeznek.

 

Az EP által szerdán tárgyalt formájában a javaslat uniós szinten törölné el a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára az olyan utazási korlátozásokat, mint a karantén vagy a negatív teszt felmutatása az országba való belépéskor.

 

Ezeket a korlátozásokat azonban a javaslat csak azok számára törölné el, akik az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA által jóváhagyott vakcinával vannak beoltva.

 

Az EMA által nem jóváhagyott vakcinával oltottak esetében a javaslat a tagországokra bízná, hogy velük szemben fenntartanak-e valamilyen korlátozást. 

 

A javaslat ezen része ellen szólalt fel az Európai Parlamentben Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki a liberális Renew Europe frakciójában ül. 

 

Donáth szerint – mint azt a felszólalását összegző Facebook-posztjában írja –

 

„a tervezet jelenlegi formájában alkalmas annak a több, mint egymillió magyar állampolgárnak a hátrányos megkülönböztetésére, akik keleti védőoltást kaptak”

 

„Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő azokkal a magyar emberekkel sem, akik aktívan cselekedve a közösségük védelméért, beoltatták magukat a felajánlott keleti vakcinákkal”  – fogalmaz a Momentum EP-képviselője.

 

Donáth úgy gondolja, hogy „a vakcinák között azért nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené”, a javaslat jelenlegi formája pont a hátrányos megkülönböztetésre alkalmas szerinte.

 

Ha az EP ebben a formában szavazza majd meg a javaslatot, és végül jogszabály is ebben a formában lesz belőle – ehhez a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania –, akkor Donáth szerint a magyar kormánynak egyrészt mindent meg kell majd tennie azért, hogy az EMA jóváhagyja az orosz és a kínai vakcinát – az előbbi esetében ez már folyamatban van –, másrészt a külföldre utazó magyarok számára biztosítania kell az ingyenes tesztelést. 

 

A javaslat ezen formája ellen szólalt fel a vitában a Fidesz EP-képviselője, Hidvéghi Balázs is a magyar oltáskampányt méltatva. 

 

Az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) hétfőn tartott háttérbeszélgetést a digitális zöldigazolványról szóló javaslatról, amin az is felmerült, hogy a vakcinák esetében ne csak az EMA, hanem a WHO jóváhagyását is fogadják el a digitális zöldigazolványnál. A Sinopharm gyártója a WHO-tól már kérvényezte a vakcina engedélyeztetését, az EMA-tól még nem, a Szputnyik második körös vizsgálatát pedig az EMA és a WHO közösen végzi majd.

 

NYITÓKÉP: EP Multimedia Centre / Philippe Buissin

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás