+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. április 27. kedd, 15:25
A védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, és azok alól a korlátozások alól ad felmentést, amik eleve aggályosak alkotmányjogi szempontból. Szerinted rendben van ez így? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Ha elérjük a négymillió beoltottat – pontosabban a négymilió első oltást megkapott embert – akkor nyithat a szolgáltatások széles köre, jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A teraszok már szombaton nyithattak, a négymillió beoltott is néhány napon belül meglehet, onnantól pedig 

 

+ elszakadhatunk a képernyőtől meg a tévétől, és megint nagyvásznon nézhetjük a mozikban a filmeket, újra lehet színházba is menni;

 

mehetünk „tánc- és zeneművészeti események”-re, bár az nem derült ki, ez pontosan mit is takar;

 

újra gyúrhatunk az edzőtermekben, részt vehetünk sporteseményeken, mehetünk cirkuszba, állatkertbe, kalandparkba;

 

sőt még hotelbe is, és észhez sem térünk a terasznyitás eufóriájából, már az éttermek belső tereiben is újra fogyaszthatunk.

 

Egy feltétellel: ha van védettségi igazolásunk.

 

Ezt a magyar állam által kiállított plasztikkártyát – ami semmi esetre sem keverendő össze a tervezett uniós digitális zöldigazolvánnyal – elvileg automatikusan postázzák már az első adag oltást követően.

 

Így viszont az igazolvány a nevével ellentétben nem igazolja a védettséget,

 

az ugyanis a konszenzus szerint a második oltás megkapását követő 2-3 hét után alakul ki.

 

Ez még a TASZ-t is arra késztette, hogy változtasson februári álláspontján – miszerint a védettségi igazolvány nem jelent automatikusan többletjogokat, és bevezetése akár ésszerű is lehet –, így már ők is alkotmányellenesnek tartják a védettségi igazolványt.

 

Ez tehát a helyzet: a kormány a járványra hivatkozva veszélyhelyzetet hirdetett, és a veszélyhelyzetre hivatkozva korlátozta az életünket – pedig a bevezetett korlátozások nagy részét veszélyhelyzet nélkül, a kétharmad birtokában is simán meghozhatta volna. Erről Karsai Dániel alkotmányjogász beszélt a veszélyhelyzet bevezetésének első évfordulója alkalmából az Azonnalinak, kifejtve azt is, hogy a zavaros kommunikáció és a ködösítés miatt nem is lehet rendesen megállapítani, hogy a korlátozások mennyire jogosak és arányosak.

 

És ezen korlátozások alól egy plasztikkártya ad felmentést: nem azoknak akik védettek, hanem azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk.

 

Jól van ez így? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás