Rendben van-e, hogy csak védettségi igazolással lehet majd szabadabban élni?

2021.04.27. 15:25

A védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, és azok alól a korlátozások alól ad felmentést, amik eleve aggályosak alkotmányjogi szempontból. Szerinted rendben van ez így? Szavazz!

Rendben van-e, hogy csak védettségi igazolással lehet majd szabadabban élni?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Ha elérjük a négymillió beoltottat – pontosabban a négymilió első oltást megkapott embert – akkor nyithat a szolgáltatások széles köre, jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A teraszok már szombaton nyithattak, a négymillió beoltott is néhány napon belül meglehet, onnantól pedig 

+ elszakadhatunk a képernyőtől meg a tévétől, és megint nagyvásznon nézhetjük a mozikban a filmeket, újra lehet színházba is menni;

 

mehetünk „tánc- és zeneművészeti események”-re, bár az nem derült ki, ez pontosan mit is takar;

 

újra gyúrhatunk az edzőtermekben, részt vehetünk sporteseményeken, mehetünk cirkuszba, állatkertbe, kalandparkba;

 

sőt még hotelbe is, és észhez sem térünk a terasznyitás eufóriájából, már az éttermek belső tereiben is újra fogyaszthatunk.

Egy feltétellel: ha van védettségi igazolásunk.

Ezt a magyar állam által kiállított plasztikkártyát – ami semmi esetre sem keverendő össze a tervezett uniós digitális zöldigazolvánnyal – elvileg automatikusan postázzák már az első adag oltást követően.

 

Így viszont az igazolvány a nevével ellentétben nem igazolja a védettséget,

 

az ugyanis a konszenzus szerint a második oltás megkapását követő 2-3 hét után alakul ki.

 

Ez még a TASZ-t is arra késztette, hogy változtasson februári álláspontján – miszerint a védettségi igazolvány nem jelent automatikusan többletjogokat, és bevezetése akár ésszerű is lehet –, így már ők is alkotmányellenesnek tartják a védettségi igazolványt.

Ez tehát a helyzet: a kormány a járványra hivatkozva veszélyhelyzetet hirdetett, és a veszélyhelyzetre hivatkozva korlátozta az életünket – pedig a bevezetett korlátozások nagy részét veszélyhelyzet nélkül, a kétharmad birtokában is simán meghozhatta volna. Erről Karsai Dániel alkotmányjogász beszélt a veszélyhelyzet bevezetésének első évfordulója alkalmából az Azonnalinak, kifejtve azt is, hogy a zavaros kommunikáció és a ködösítés miatt nem is lehet rendesen megállapítani, hogy a korlátozások mennyire jogosak és arányosak.

 

És ezen korlátozások alól egy plasztikkártya ad felmentést: nem azoknak akik védettek, hanem azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk.

Jól van ez így? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek