+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. április 27. kedd, 20:26
A szlovák egyetemi szférában jelenlévő kínai befolyásról írt tanulmányt egy pozsonyi think tank. Ijesztő reakciót kaptak az egyik kínai intézet szlovák vezetőjétől, aki szerint az egész csak egy vicc volt.

Miközben Magyarországon a Fudan egyetem Budapestre költözése, és az egyetem kampuszára felvett kínai hitel miatt hangos a sajtó, Szlovákiában egy más jellegű, kínai befolyáshoz köthető botrány tört ki április közepén.

 

Szlovákiában nem olyan látványos a kínai befolyás, mint a keleti nyitás Magyarországán. A Fudan-kampuszhoz vagy a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz hasonló gigaberuházások helyett óvatosan, elsősorban az akadémiai szférában építi szlovákiai befolyását a távol-keleti ország.

 

Kínai titkosszolgálati jelenlét

 

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, a szlovák és a cseh titkosszolgálatok a 2019-es évre vonatkozó jelentéseikben az orosz mellett a kínai titkosszolgálati jelenlétet nevezték meg legintenzívebbnek az országaikban. Míg a szlovák titkosszolgálat jelentése azt emelte ki, hogy a kínai hírszerzőket főleg a telekommunikációs szektor érdekelte, addig Csehországban a kínai hírszerzés a cseh akadémiai szférában volt különösen aktív a cseh titkosszolgálat szerint.

 

A jelentés kiemeli, hogy a cseh-kínai együttműködés keretében több közös tudományos program is futott – diákcsere-programok, tudományos munkatársak „kölcsönzése”, közös kutatási programok –, amik lehetőséget biztosítottak a kínai hírszerzés számára a kapcsolatépítésre.

 

A cél „egy sinocentrikus globális közösség kiépítése, amiben a többi nemzet elismeri a kínai érdekek legitimitását, és tiszteletet mutatnak Kína iránt”

 

– fogalmaz a cseh jelentés.

 

Hasonló jelenségről számol be egy szlovákiai tanulmány, ami a kínai jelenlétet vette górcső alá a szlovák felsőoktatásban. Az Ázsia Tanulmányok Közép-Európai Intézete (Central European Institute of Asian Studies, CEIAS) nevű, pozsonyi központú cseh-szlovák-osztrák think tank által készített tanulmány a szlovák egyetemek kínai kapcsolatait megvizsgálva arra jutott, hogy az ország 23 állami egyeteme, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia 26 kutatóintézete összesen

 

113 különféle formális és informális kapcsolatot tart fenn valamilyen kínai intézettel.

 

Nyomulás az akadémiai szférában

 

A CEIAS szerint ezen kapcsolatok többsége a természettudományokra összpontosul, és nem jelent kockázatot, ám van köztük olyan is, ahol a kínai partner részt vesz az ujgur kisebbség „emberi jogainak megsértésében” vagy együttműködik a Kína haderejével, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel. 

 

Az előbbire példa a Huawei együttműködése a Kassai Műszaki Egyetemmel, a Zsolnai Egyetemmel és a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagkutatási Intézete.

 

A Kassai Műszaki Egyetem egy arcfelismerő technológia fejlesztésében működik együtt a kínai céggel, ami valószínűleg fel tudja ismerni az ujgur kisebbséghez tartozókat az utcán készült fotókon. 

 

A Zsolnai Egyetem a Huawei a Safe City-koncepciójának fejlesztésében működik közre, ami az egyetem szerint a közlekedésre összpontosít – a CEIAS szerzői azonban aggályosnak tartják, hogy

 

a technológia magában foglalja az arcok és más tárgyak felismerését, a tömeg figyelemmel kísérését és a közösségi hálózatok megfigyelését is. 

 

A Zsolnai Egyetem és a Kassai Műszaki Egyetem együttműködik több olyan kínai egyetemmel, amik szorosan kötődnek a kínai hadsereghez, ezért a CEIAS ezeket a kapcsolatokat magas kockázatúnak tartja. 

 

A Nagy Testvér figyel

 

A CEIAS tanulmányának megjelenése után az intézet munkatársai e-mailt kaptak a pozsonyi Konfuciusz Intézet szlovák igazgatójától, Ľuboslav Štorától. Az intézet a 300 Konfuciusz Intézet egyike, amiken keresztül Kína oktatási kapcsolatokat épít kínai és a külföldi egyetemek között, a célja pedig a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése, valamint a kínai nyelvoktatás támogatása világszerte. (Magyarországon az ELTE-n, az Szegedi Tudományegyetemen, a Miskolci Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen működik egy-egy Konfuciusz Intézet.)

 

A Pozsonyi Konfuciusz Intézet igazgatójának levele úgy kezdődött, hogy

 

„Jól alszanak? Nagy stresszben kellene lenniük, amikor az utcán járnak…”

 

Ľuboslav Štora a CEIAS-on az ujgurok említését kérte számon. „Nem vehetik komolyan, hogy több kínai vállalat belekeveredett a kínai muszlim kisebbség megfigyelésébe és elnyomásába. Ki fizeti önöket ezekért a badarságokért?” – fogalmazott Štora. A CEIAS igazgatója, Matej Šimalčík, aki egyben a tanulmány egyik szerzője is, a levél miatt tiltakozott a Konfuciusz Intézetnél, amire Štora csak annyit írt neki válaszul:

 

„Légy türelemmel. A Nagy Testvér figyel.”

 

Ľuboslav Štora, mielőtt a Konfuciusz Intézet igazgatója lett volna, a ZTE nevű kínai techcég szlovák leányvállalatát vezette. A Denník N megkeresésére Štora azt írta, hogy a reakciója aránytalan volt és azt valójában viccnek szánta, ugyanis továbbra sem hiszi el, hogy a CEIAS-nál komolyan gondolják, hogy a kínai cégek részt vennének az ujgurok elnyomásában. Štora a saját reakcióját ehhez hasonló túlzásnak tartja, az abszurd reakciójával a CEIAS állításainak abszurditására szeretett volna rámutatni. Nem szándékozott senkit megbántani, nem is gondolta volna, hogy a szavait bárki komolyan veszi.

 

A CEIAS munkatársai szerint azonban Štora reakciója beleillik abba a sorba, ahogy Kína fellép az ujgurok miatti nemzetközi kritikák ellen, így a levél tartalmán nem lepődtek meg – inkább azon, hogy ezt a Konfuciusz Intézet szlovák igazgatója küldte nekik.

 

NYITÓKÉP: Xi Jinping, Kína elnöke érkezik meg Baliba 2013-ban. FOTÓ: APEC 2013 / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás