A véleményszabadság az, ha megszabadítjuk magunkat a véleményünktől!

Szerző: Techet Péter
2021.04.27. 14:10

Német színészek szólnak be a járványügyi intézkedéseknek, nem is kevesen, ötvenen: van, aki azt mondta, ami a címben van, egy másikuk pedig arról beszélt, hogy az az igazi távolságtartás, ha a szobából azokat is kiküldjük, akik bent sincsenek. Most cinizmussal vádolják őket.

A véleményszabadság az, ha megszabadítjuk magunkat a véleményünktől!

Amint arról az Azonnali beszámolt: március végén több neves német humánértelmiségi követelt egy szelsőbaloldali hetilapban nyílt vitát a járványügyi intézkedések szükségességéről. Az egyik kezdeményező Ulrike Guérot filozófus volt, aki tavaly októberben az Azonnalinak adott interjújában is bírálta a kemény lockdownpolitikát. A német közéletet a kínai koronavírus megjelenésétől kezdve áthatják ezek a viták, már tavaly tavasszal is több értelmiségi kritikával illette a lockdownpolitikát.

Ezúttal német, luxemburgi és osztrák színészek szólaltak meg, elvégre egy jelentős részük nem állandó alkalmazott egy állami színházban – ahol a fizetést a kényszerszünet alatt is kapnák –, hanem szabadfoglalkozású, ezért – az állami szociális segély ellenére is – bevételeik jelentős részétől a kulturális szektor lezárásai miatt elesnek. Az eredetileg több, mint ötven színész a maga eszközével tiltakozott:

ironikus hangvételű videóban követeltek még nagyobb, még több szigort

– hogy hátha a karikírozással fel tudják hívni egyes jelenlegi intézkedések abszurditására is a figyelmet. A videók itt érhetőek el.

A videó üzenete – értelemszerűen ironikusan – az, hogy „mindent bezárni”, az #allesdichtmachen hashtag alatt terjedt. Gianna Valentina Bauer színésznő például azt szorgalmazza, hogy magunktól is távolodjunk el, tartsunk saját énünktől is másfél méter távolságot: „Egyszerűen kimegyek a szobából, és közben bent is maradok.” Szerinte az sem elég, ha mindenki kimegy a szobából, aki bent van:

„Ha egy szobába bemegyek, ahol ketten tartózkodnak, megkérem őket, hogy hárman menjenek ki, és akkor mínusz egy ember van a szobában, azaz ha én bemegyek oda, a szoba üres.”

Nina Gummich, egy másik színésznő szerint nagyon fontos a véleményszabadság, ezért most mindenkinek meg kell szabadulnia a saját véleményétől, és csak a kormányét kell követni: „Saját véleménnyel rendelkezni jelenleg borzasztóan szolidaritáshiányos tett.” Gummich ezért azt mondja:

„Mindenkinek, aki el szeretne még valamit érni, azt tanácsolom: szabaduljatok meg a véleményetektől!”

Christian Ehrich színész szerint el kell kerülni, hogy a színészek lockdownkritikáját jobboldalról tapsolják meg, azaz ha megnyílnak a színházak, akkor ő minden előadás végén feláll, elmegy a balsarokba, és onnan fog tapsolni, hogy világossá tegye, hol is áll.

Ulrich Tukur, aki az egyik legismertebb ma élő német színész, a videójában arról beszél, hogy a konzekvens lockdownpolitika megköveteli, hogy mindent zárjon be a kormány. „Ha nemcsak lelkileg, de már testileg is éhezünk és meghalunk, kirántjuk a vírus és az összes gonosz mutánsa alól az életfeltételt – és akkor végre visszatér az, amire a Földünknek oly nagy szüksége van: nyugalom és béke és igazság.”

ULRICH TUKUR AZT MONDJA, HOGY TESTILEG IS ÉHEZTESSÜK KI MAGUNKAT, ÉS AKKOR ÚJRA BÉKE, NYUGALOM ÉS IGAZSÁG LESZ A FÖLDÖN. FOTÓ: BERLINER PHILHARMONIKER / FB

Claudia Rippe, színesznő úgy véli: a koronavírus megmutatta, hogy nincs már különbség a „mi” és a „ti” között. Elvégre, ha korábban a szomszédai zajongtak, akkor azt mondta nekik: hangosak vagytok; most viszont, ha zaj van a szomszédban, akkor átmegy, és szól: „túl sok zajt csinálunk”.

Nina Proll, osztrák színésznő – aki már korábban is többször bírálta a szigorú lockdownt – azt mondja a konyhájában felvett videóban, hogy a járványpolitika sok érdekesre megtanította:

„a távolság közelség lehet, az egyedüllét társaslét lehet, a biztonság a szabadság, az egészséges beteg is lehet”.

Szerinte a járványkezelés megmutatta, hogy „nemcsak a nők lehetnek buták, hogy tudják, mi a jó nekik, de a férfiaknak is kell egy erős kéz, amely már pénteken megmondja, mit tehet hétfőn”. Proll szerint „hálistennek van ilyen erős kezünk Ausztriában”, és kifejezi abbéli reményét, hogy „továbbra is virológusok határozzák meg az életünket, mert csak ők tudják megítélni, hogy mi egészséges számunkra”. A videó végén tehát az az üzenete, hogy „az élet halálos is lehet, maradjon örökre otthon”.

NINA PROLL SZERINT MOST VÉGRE A FÉRFIAK IS MEGTANULHATJÁK, NEM CSAK A NŐK, HOGY MINDIG KELL VALAKI, AKI MEGMONDJA, MIT IS KELL CSINÁLNI. FOTÓ: NP / FB

Nadine Dubois színész szerint nagyon jó, hogy olyan sok ember dolgozik – mondjuk az ételkihordók vagy a szemetesemberek –, hogy mindenki más otthon maradhasson. Szerinte az azonban nem jó, ha ezek az emberek, akik hétközben dolgoznak, a hétvégén kimennek a szabadba, és szórakozni akarnak. Ha meglátja őket a parkban ücsörögni, akkor lefotózza őket, és kiírja a Twitterre, hogy: egoisták.

Vicky Krieps, luxemburgi színésznő azt mondja a videóban, hogy „nagyon jót tesz néha kicsit eltávolodni, elidegenedni, másokat nem állandóan közel engedni, főleg mert nem tudhatjuk, hogy a többiek mosakodtak-e”. Szerinte nagyon jó, ha az emberek megtanulják: nem kell mindenkire rámosolyogni, ránevetni. Elmondja, hogy korábban

soha sem tudta, „kik is ezek az emberek”, miként kell velük beszélni – de most végre visszavonulhat előlük.

Tina Maria Aigner, bajor színésznő szerint az alapjogokat azért hívják alapjogoknak, mert kell hozzájuk egy alap (azaz ok; németül a Grund egyszerre alap és ok), és jó, hogy most nincs alapunk, okunk jogokat követelni. Ezért kéri: „támogassuk a koronavírus-szabályokat – okkal vagy ok nélkül”.

Volker Bruch színész pedig elmondja, hogy „fél, de azt veszi észre, hogy alábbhagy a félelme, és ettől fél”. Ezért azt mondja, hogy

„többet szeretnék félni, mert félelem nélkül félek”,

ezért kéri a kormányt, hogy „okozzon több félelmet”, és lássa el a lakosságot több félelemmel.

Roland Düringer, osztrák kabaretista szerint „egy olyan magánügyben, mint a saját egészségem, nem szeretnék csak magamra hagyatkozni”, ezért örül, hogy a kormány mindent elő akar írni neki.

ROLAND DÜRINGER OSZTRÁK HUMORISTA ÖRÜL, HOGY MÁR A SAJÁT EGÉSZSÉGE SE LEHET MAGÁNÜGY. FOTÓ: RD / FB

Ezen válogatásból is érezhető, hogy a színészek célja az volt, hogy ironikus módon bírálják a mostani járványpolitikát.

Amit azonban ők iróniának szántak, az sokaknak cinizmusnak számít

– éppen ezért nagyon élesen kritizálták őket többen is a német közvéleményben. Mivel a többség a producerük engedélye nélkül szerepelt, karrier szempontból is lehetnek gondjaik a videó miatt, voltak, akik vissza is vonták később a videójukat. Heike Makatsch színésznő azt mondta, hogy a művészet éppen arra is való, hogy ironikusan mutasson rá problémákra, de ha ezzel jobboldali szélsőségeseknek kedvez, akkor sajnálja az akciót – ezért levette a saját videóját. Ulrike Folkert elismerte, hogy hibát követett el a videóval, és naiv volt, amikor részt vett az akcióban.

A balliberális berlini Tagesspiegel napilap kommentárja azt írta, hogy a színészek gyakorlatilag ugyanazt mondják, amit a Querdenkerek a tüntetéseiken: az egész járványügy csak egy tudatos pánikoltatás lenne, ami a lap szerint súlyos felelőtlenség. Még az egyébként lockdownkritikus svájci Neue Zürcher Zeitung is azt írta hétvégi kommentárjában, hogy

„az olcsó hülyeség nem szatíra”.

De nem csak kritikus hangok voltak. Hans-Georg Maaßen, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal korábbi elnöke – aki most CDU-s színekben akar indulni az őszi választásokon – dicsérte a színészek kiállását. Az AfD „intelligens tiltakozásnak” nevezte az akciót. Jonas Schmidt-Chanasit, hamburgi virológus szerint pedig „egy mestermű” az egész videósorozat.

NYITÓKÉP: Nina Proll, Ulrich Tukur, Gianna Valentina Bauer, Nina Gummich, Vicky Krieps, Roland Düringer / Azonnali-montázs az FB-oldalakról

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek