+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 26. hétfő, 12:43
Februárban még elfogadhatónak tartotta a TASZ a védettségi igazolványokat, most diszkriminatívnak minősítették őket. Szerintük a koronavírus ellen védettek és védtelenek közötti különbségtétel továbbra sem Alaptörvény-ellenes, a plasztikkártyák azonban sok olyan embernek is járnak, akik nem bizonyíthatóan védettek, és ez probléma.

Április 23-án jelent meg a sajtóban a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet állásfoglalása, amely szerint az aznap, a Kossuth Rádióban, Orbán Viktor által bejelentett új nyitási feltételek, amelyek szerint gyakorlatilag zárt térbe szórakozni csak érvényes védettségi igazolvány lehet menni, diszkriminatívak és aggályosak.

 

Ahogy arról a szervezet közleménye akkor írt, a védettségi igazolvány jelenlegi formája az Alaptörvénnyel ellentétes,

 

egyrészt azért, mert „az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni”, másrészt pedig azt hangsúlyozták: „ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája, és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes”.


Azonban – ahogy azt az Azonnali szerkesztősége felfedezte – korábban, február 10-én a szervezet szakvéleményében

 

még az szerepelt a bevezetendő védettségi igazolványokról, azok nem jelenetenek automatikusan többletjogokat, bevezetésük akár még észszerű is lehet.

 

Ekkor azt írták saját honlapjukon: „Akik beadatják a vakcinát, azok egy vakcinaútlevél felmutatásával valójában nem többletjogokat kapnak, hanem a most még mindenkire érvényes jogkorlátozásokat oldhatják fel számukra azon az alapon, hogy ők már nem fertőznek meg másokat.”

 

Februárban hozzátették: jó ösztönző lehet az igazolás az oltásra, amennyiben az oltási terv is teljesen nyilvánossá válik (azóta főbb kereteiben azzá vált).

 

TASZ: Nincs ellentmondás, a védettségi igazolvány nem igazolja a védettséget

 

A korábbi és a mostani megfogalmazott vélemény között elég élesnek tűnt a kontraszt, ezért megkerestük Asbóth Márton jogászt, a TASZ Magánszféra-projekjének vezetőjét. Azt kérdeztük a szevezettől, nincs-e ellentmondás szerintük az április 23-án és a február 10-én kiadott véleményük között.


 

Asbóth levélben feltett kérdésünkre úgy válaszolt, ilyet nem lát: „Azt gondoljuk, hogy elfogadható, ha a vírus ellen védett emberek felszabadulnak bizonyos korlátozások alól, míg azokra, akik még megfertőződhetnek és továbbadhatják a fertőzést, továbbra is szigorúbb szabályok vonatkoznak.”


 

A jogász ehhez hozzátette, ezek alapján szerinte „lehet jogszerű az emberek megkülönböztetése, és ez alapján annak meghatározása, hogy ki és milyen szolgáltatásokhoz férhet hozzá,

 

de csak akkor, ha ez a megkülönböztetés nem önkényes, hanem ésszerű alapja van és így kiállja az alkotmányosság próbáját”.

 

Szerinte ugyanakkor az észszerű indokoltható megkülönböztetés jogi alapja csak az lehet, hogy a vírus ellen igazoltan védettek és a nem védettek között húzzuk meg a határt, a mostani kártyák azonban erre jelenlegi formájukban nem alkalmasak, így a megkülönböztetés a kártya és nem a valódi védettség alapján megy.


 

„Márpedig az igazolványt a legtöbben az első oltás után pár nappal kapják meg, amikor még nem alakult ki a védettség minimális szintje sem. Ugyanakkor egyes védett emberek, mint például a külföldön beoltottak, nem kaphatnak igazolványt” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Asbóth.


 

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta,

 

továbbra sem számítana véleményük szerint Alaptörvény-ellenes megkülönböztetésnek, ha a valódi védettség, és a nem védettek között húzna határt a kormány.

 

Erről a TASZ jogásza ugyanis azt írta az Azonnalinak: „Elfogadhatónak tartjuk, ha a védettséggel rendelkezőkre nézve feloldanak egyes korlátozásokat, míg a nem védettek esetében ezeket fenntartják. Az Alkotmánybíróság által kidolgozott ésszerűségi tesztnek meg nem felelő megoldásokat, így a jelenleg bevezetni tervezett, önkényes megkülönböztetésen alapuló szabályozást nem tartjuk elfogadhatónak.”


 

Arról is írtak, mivel az Orbán által belengetett, vonatkozó kártyás engedmények hétfő reggel még nem jelentek meg, ezért azok jogi szövegének elolvasása, beható tanulmányozás után dönt a szervezet arról, hogy a jelenlegi szabályozást bíróság előtt támadják-e majd meg a későbbiekben.


 

Az viszont már hétfő reggel megjelent a kormány honlapján, hogy miután az ország eléri a 4 millió, legalább egy dózisnyi vakcinával beoltott ember számát, a következő jogokat szabadítják fel azoknak, akiknek megérkezett a „védettségi” igazolványa:

 

+ részükre este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik;

 

szállodákba mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik;

 

a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi ők újra lehet látogathatják: ilyenek például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is;

 

kizárólag nekik megnyitják az edzőtermeket, uszodákat, jégpályákat;

 

ők, és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják;

 

nekik és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak pedig még maszkot sem kell viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

 

A kormány azt is közzétette, a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ezt nem teszik meg, 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot és egy éves bezárást is kockáztatnak.

 

A védettségi igazolványról múlt héten Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke az Azonnalinak elmondta, ők is kezdeményezték annak bevezetését, és álláspontja szerint inkább az oltatlanokat kell karanténba küldeni ahhoz, hogy az oltottak számára az élet helyreálljon.

 

A TASZ februári, védettségi igazolványokat/vakcinaútleveleket üdvözlő, legitimáló álláspontjáról Bakó Bea írt véleménycikket, ezt itt olvashatjátok.

 

NYITÓKÉP: Azonnali-olvasó. Köszönjük!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás